Beslenme Terapi

Beslenme Terapisi Nedir?

Yaşamın sürdürülebilmesi ve vücudun çalışması için en temel kaynağımız beslenmedir. Beslenme şekli insan sağlığını ve yaşam biçimini en önemli belirleyicisidir. Beslenmek sadece karın doyurmak için veya keyfe göre yemek için yapılan bir eylem değildir. Rastgele beslenmek yediklerimize dikkat etmemek sağlığımızı olumsuz izler bırakabilir. Çünkü yediğimiz her besin fiziksel ve psikolojik yönden tüm bedeni ve hayat kalitesini etkilemektedir. Bu yüzden sağlıklı beslenmek bilinçli bir şekilde beslenmek çok önemlidir. Ağzımızdan giren her besin tüm hücrelerimizi ve organlarımızın çalışma sistemine pozitif veya negatif yönde değişmeler sağlayabilir. Beslenme programı beyin fonksiyonlarından fiziksel performansa kadar değişiklikler sağlayıp tehlikeler ortadan kaldırılabilir. Hem yetersiz beslenme hem de aşırı beslenme hastalıkların oluşumunda büyük rol oynamaktadır.

Diyet günlük beslendiğimiz programın genel ismidir. Diyet sadece kilo vermek Diyet yalnızca kilo vermek veya kilo almak için yemek veya yememek değildir. Diyet sağlıklı bir yaşam için uygulanan beslenme programı olarak tanımlanabilmektedir. Beslenme için uygulanacak programa bir diyetisyen ile hazırlanmalıdır. Diyet, çeşitli hastalıkların, özellikle diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve obezite gibi yaşam tarzı hastalıklarının kontrolünde ve yönetiminde çok önemli bir rol oynar. Bu yüzden psikolojik ve fiziksel koşullar ve değerlendirmeler yapılarak beslenme programları yani diyetler kişiye özel hazırlanmalıdırlar. Diyetin önemli bir rol oynadığı bu terapi Beslenme Terapisi olarak bilinir.

Diyet veya beslenme terapisi psikolojik duruma, beslenme ihtiyaçlarına, hastalığa, farklı metabolik veya sindirim değişikliklerine sağlıklı beslenme biçimine odaklanmaktadır. Bazen hastalıkların tedavisi diğer terapötik işlemlerle kombine bir şekilde uygulanmaktadır. Uygulanan diyet programı faydalı olmalı, alışkanlıklardaki değişikliklere dikkat edilerek yapılmalıdır.  

Diyetisyenler diyeti uygulayacağı kişinin öncelikle belirli özelliklerine göre program uygular. Bu özellikler cinsiyet, yaş, kilo, boy, kas ve yağ oranı, günlük fiziksel aktivitelerdir. Günlük enerji ve protein alımı bu özellikler çerçevesinde değerlendirilmektedir. Diyetisyenler tarafından hazırlanan bu programlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Her insanın diyeti kendine özgüdür. Herkesin alması gereken kalori, olması gereken ağırlık ve metabolizması aynı değildir. Kişiye özel listeler oluşturulur. Yağ, karbonhidrat, protein, vitamin ve benzeri maddeler oranlarıyla dengeli şekilde dağıtılır ve kişi rahatlıkla diyetini uygulamaya başlar.

Diyet veya Beslenme Terapisi Kimlere Uygulanır?

Günümüzde mevcut hastalıkların çoğunun temelinde beslenme sorunları yer almaktadır. Bilinçli ve doğru beslenme ile hastalıkların seyrini hafifletip iyileştirebileceğiniz ya da tedbir alabileceğiniz gibi; sağlıksız besin tercihleri ile tam tersi de olabilmektedir.  Özellikle şu rahatsızlıklarda beslenme terapisine ihtiyaç duyabilirsiniz:

Diyabet

Kanser

Çölyak

 Böbrek hastalıkları

Kalp-damar hastalıkları

 Hipertansiyon

Metabolik sendrom

Bağımlılıklar

Obezite ve şişmanlık

Mide ve bağırsak hastalıkları

Emilim bozuklukları, kron ve ülseratif kolit hastalıkları

Mide küçültme operasyonları öncesi ve sonrası beslenme

Fruktoz ve laktoz intoleransları

Gluten duyarlılığı

Kalp ve damar tıkanıklığı

Yüksek kolesterol

Karaciğer yağlanması

Böbrek yetmezliği

 Diyaliz hastaları için

Genelde sindirim problemleri

 Otoimmün rahatsızlıklar, kalitesiz uyku, şeker, kronik yorgunluk ve hormonal sıkıntılarda.

Beslenme Terapideki Terapistler

Terapi