Maruziyet Terapi

Maruziyet Terapisi ve TSSB

Maruz bırakma terapisi, insanların güvenli bir alandayken travmayla ilgili anılar ve korkulan uyaranlarla aşamalı olarak yüzleşmelerine yardımcı olan psikolojik bir tedavidir ve TSSB ve diğer anksiyete bozuklukları için etkili bir terapidir. Kaygıyı tetikleyen durumlardan kaçınmanın endişelerinizi artırabileceğini ve maruz kalma terapisinin yardımcı olabileceğini unutmamak önemlidir. Kaygı uyandıran bir durumdan kaçınmak, travmanın daha güçlü olmasını sağlar ve iyileşmenize yardımcı olmaz. PTSD semptomları bazen kendinizi güçsüz hissetmenize neden olur ve bu noktada maruz kalma terapisi yardımcı olabilir.

Maruz Kalma Terapisinin Amacı

Maruz kalma terapisinin amacı, bir kişinin bir durumdan, korkulan nesnelerden veya onları inciten travmatik bir olaydan duyduğu korkuyu önemli ölçüde azaltmasına yardımcı olmaktır. Maruz bırakma terapisinin amacı, in vivo maruz kalma da dahil olmak üzere farklı maruz kalma türleri yoluyla travmalarıyla ilişkili yoğun kaygıyı azaltmaktır. Bu teknikler, kişinin sıkıntıya toleransı ve kaygıya neden olan durumlara yavaş yavaş veya hızlı bir şekilde maruz kalarak kaygıyı nasıl daha iyi yöneteceğini öğrenmesine yardımcı olabilir. Maruz kalma terapisi, travmanızla güvenli bir şekilde yüzleşmenin ve travmatik bir bölümden sağ çıkmayla birlikte gelen kaygı ve paniği azaltmak için teknikler üzerinde çalışmaya başlamanın bir yoludur. Maruz kalma tedavisi büyük bir rahatlama sağlayabilir.

Maruziyet Terapi Yöntemleri

Durumunuzun ne olduğuna ve ne kadar panik veya kaygıyı yönettiğinize bağlı olarak farklı türde maruz kalma terapisi yöntemleri vardır. Aralıklı geri dönüşler ve kabuslar yaşayan bir kişi için, henüz doğrudan teması idare edemeyecek bir durumda olabilirler. Bilişsel davranışçı terapi veya ilaç tedavisi gibi diğer tedaviler gibi, yüzleşmekten korktukları şeylere aşamalı olarak giriş yapan farklı bir teknik denemeleri gerekebilir. Maruz kalma terapisinin çeşitli yöntemleri, bireyin korkularıyla doğrudan yüz yüze geldiği yoğun olmaktan, korkularına daha uzun süreli veya kademeli olarak maruz kalmaya kadar uzanır.

Yaygın olarak kullanılan dört tür maruz kalma tedavisi vardır: in vivo, hayali, interseptif ve uzun süreli maruz kalma.

Canlılarda Maruz Kalma

In vivo maruz kalma, kişinin korkusunun şimdiki zamanda doğrudan yüzleşmesi anlamına gelir. Örneğin, bu tür bir maruz bırakma terapisinde, bir trende travmatik bir olay geçirmiş bir kişi, tren istasyonuna giderek ve trene binerek korkularıyla doğrudan ilgilenecektir. Sosyal kaygısı olan bir kişi topluluk önünde konuşmaktan korkabilir. İn vivo maruz bırakma terapisi yöntemini kullanarak, bir kalabalığın önünde bir konuşma yazıp sunarak korkularının üstesinden gelebilirler. İnsanlarla dolu bir odanın önüne ilk çıktıklarında kaçınılmaz olarak yüksek düzeyde kaygı yaşayacaklardır. Ancak korkunç bir şey olmayacağını anladıklarında kaygıları azalacaktır. In vivo maruz kalma terapisi yoğun bir çaba olabilir, ancak aynı zamanda zayıflatıcı kaygıyı tedavi etmede de etkili olabilir. Kişi korkularını yenebileceğini anladığında, güçlendiriyor. Yaşam kaliteleri, maruz kalma terapisinden artacak ve duygularının kontrolünün kendilerinde olduğunu öğrendiler.

Hayali Pozlama

Hayali maruz kalma, bir kişi bir terapi seansında korktuğu şeyi hayal ettiğinde, bir maruz bırakma terapisi biçimidir. Hayali teşhir, rahatsız edici anıların görselleştirme çalışmaları sırasında meydana gelir. Kafalarında korktukları bir şeyi tasavvur ederler ve travmanın üstesinden gelirler. Örneğin, bir kişi toprak yolda şiddetli bir saldırıdan kurtulmuş olabilir. Artık köy yollarında seyahat etmekten korkuyorlar. Bir terapistle çalışabilirler ve maruz bırakma terapisinde yolda yürüdüklerini hayal edebilirler. Stresli hissetmeye başladıklarında, terapist, nefes alma teknikleri ve olumlu kendi kendine konuşma kullanarak bu duygular üzerinde çalışmalarına yardımcı olur. Maruz kalma terapisinde, kişinin kendilerine saldırmaya çalıştığını hayal edebilirler ve savaşabilirler. BT' Anksiyete veya panik atakları tetikleyebileceğinden, bu tür maruz kalma terapisi egzersizini eğitimli bir profesyonelle yapmak zorunludur. Ve tek başına maruz kalma tedavisini denemek istemezsiniz.

Interceptive Pozlama

Interoceptive maruz kalma, açıkça panik bozukluğunu hedef alır, ancak TSSB'yi de tedavi edebilir. İnsanların vücutlarındaki semptomlarla yüzleşmelerine yardımcı olan bir maruz kalma tedavisi şeklidir. İster kalp çarpıntısı, ister nefes darlığı, terleme veya titreme hissediyor olun, kaygı fiziksel varlığınızda bazı rahatsız edici duygular yaratabilir. Bir kişi kalp krizi geçirdiğine inanabilir ve gerçekte ciddi bir panik atak olduğunu öğrenebilir. Bedensel tepkileri içlerinde daha fazla endişe yaratabilir. Kaygılarından dolayı fiziksel belirtiler yaşadıkları için paniklemeye başlarlar. Bir terapistin ve maruz kalma terapisinin yardımcı olabileceği yer burasıdır. İnteroseptif maruz kalma terapisinde, terapist, örneğin bir nefes alma tekniği kullanarak, müşterinin fiziksel kaygı semptomlarıyla onları sakinleştirmeye yardımcı olur. Maruz kalma terapisinde, bir müşteriye nefeslerini yavaşlatma alıştırması yapması için nefes alması için bir pipet verebilirler. Kişinin endişeli semptomlarını yönetmesine yardımcı olur ve vücudunu sakinleştirir. Müşteri nefesini tutup bırakmayı deneyebilir. İnteroseptif maruz kalma terapisi, insanlara panik hissettiklerinde vücutlarının nasıl tepki verdiğinin farkında olmalarını öğretir.

Uzun Süreli Maruz Kalma Terapisi

Uzun süreli maruz kalma tedavisi, üç tip tedavinin bir kombinasyonudur. In vivo maruz kalma, hayali ve uzun süreli maruz kalmaları entegre eder. Uzun süreli maruz kalma terapisine katılan kişi, tek bir terapi türüne odaklanmak yerine çok yönlü bir bölüm alacaktır. TSSB uzun süreli maruz kalma tedavisi yararlıdır ve bir kişinin korkularını aşmasına yardımcı olur. TSSB'si olan kişiler genellikle bu maruziyetin 8-15 seansını bir seansta 90 dakika boyunca yaparlar. Uzun süreli maruz kalma tedavisi benzersiz bir entegre yaklaşım sağlar. Danışan her seansta en derin korkularıyla yüzleşmek zorunda değildir, bunun yerine terapistiyle her görüşmede farklı teknikler uygular.

Maruziyet Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Maruziyet Terapisi anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, TSSB ve spesifik fobiler gibi durumlarda kullanılır.

Maruziyet Terapideki Terapistler
İlgili Terapistler

Terapi