Pilates Terapi

Pilates Terapi Nedir?

1900’lü yılların başında Joseph H. Pilates tarafından geliştirilmiştir. Klinik pilates geleneksel pilatesin uyarlanması ile bugüne ulaşmıştır. Joseph Pilates' in denge, nefes ve egzersiz karışımından oluşan kontroloji adını verdiği uygulamadır. Fizyoterapistler tarafından kontrollü bir şekilde uygulanan çekirdek kasları güçlendirmek, yaralanmaları önlemek ve yardımcı olmak için kullanılan bir terapi yöntemidir.  Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerine destek olarak yapılan pilates, eklem rahatsızlıkları, duruş bozuklukları, omurgada bulunan rahatsızlıklar gibi pek çok ağrılarda ve hastalıklar da kullanılmaktadır.

Pilates vücudun tüm bölümlerini çalıştırmayı hedefleyen egzersiz ve her çeşit aktivite uygulamalarını içermektedir. Bu egzersizler, kasları güçlendirebilmek, esnekliği arttırmak ve vücudun genel sağlığını iyileştirebilmek için yapılmaktadır. Pilates egzersizlerinde dengesiz kas oluşumuna sebep olabilecek hareketler yapılmaz. Çünkü kişinin bütün kaslarını eşit ölçüde ve korunmalı güçlendirilmeli ve esnetilmelidir. Egzersiz sırasında doğru nefes alma tekniklerini uygulamak oldukça önemlidir. Bu durumda vücudun oksijenlenmesi sağlanır ve farkındalık kazanılmaktadır.

Klinik pilates fizyoterapistler tarafından uygulanan yaralanmaların rehabilitasyonu ve önlenmesine yardımcı olmak için uygulanır. Başarılı sonuçlara ulaşabilmek için devamlılığın sağlanması ve uzman bir fizyoterapist tarafından uygulanmalıdır. Dolayısıyla fiziksel aktivitenizle bilinçli bir spor yapmış olacaksınız. Fizyoterapistler, vücut analizini, kas iskelet sistemini ve eklemleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirir ve süreci profesyonel bir şekilde planlar.

Pilates Çeşitleri

Aletli pilates(aletlerle yapılan)

Yer hareketleri (matwork)

Yardımcı aletler kullanılarak yapılan pilates (flexband, top, bant...)

Pilates Terapi Nasıl Uygulanır?

Klinik pilates doktor veya fizyoterapist eşliğinde kişinin yaşına, cinsiyetine, rahatsızlığına değerlendirilmiş durumlarına göre uygulanmaktadır. Tüm faktörlere göre haftalık ve günlük seanslar planlanır. Yer egzersizleri, top üzerinde yapılan egzersizler ile birlikte reformer ve trapez masa gibi özel ekipmanlar kullanılabilir. Yaylı ekipman, klinik pilatesin önemli bir parçasıdır.

Pilates kişiye denge özelliği kazandırır. Aletli pilates veya reformer pilates yaparak vücudunuza bu dengeyi sağlayabilirsiniz. Çünkü aletli pilates hareketleri yaptığınız zaman vücudunuzun her yerini eşit oranda çalıştırırsanız reformer aleti üzerine çıktığınız zaman pilates yaptığınızda o hareket esnasındaki kasılmalar veya güç merkezleri dengeli bir şekilde vücudunuzun daha sistematik çalışmasına yol açar. Böylece pilatesin sıkılaşma ve güçlendirme veya farklı duruşları ortaya çıkarmadaki özellikleri kendini gösterir.

Pilates Terapi Kimlere Uygulanır?

Pilates terapi hastalıkların tedavisi yansıra iyileşme sürecine etki etmek için kullanılmaktadır. Fizyolojik sağlık problemlerinin yanında fiziksel ağrılarda etkilidir. Her yaştan insan uygulayabilir. Hamilelerde nefes egzersizleri ile beraber uygulanabilir. Pilates terapi bunlarla beraber şu durumlarda kullanılmaktadır:

Fiziksel ve zihinsel rahatlama sağladığı için engelli bireylerin gelişiminde

Bel ve boyun fıtıkları

Duruş bozukluğu

Osteoporoz

Eklem ağrıları

Kas ağrıları

Fibromiyalji

Kas ve spor yaralanmaları

Kas-iskelet sistem kaynaklı ağrılarda

Kronik ağrılarda

Ortopedik yaralanmalarda

Sırt ağrısı

Eklem ağrısı

Ankilozan Spondilit

Skolyoz

Hamilelik öncesi ve sonrası

Diz Sakatlanmaları

Ayak ve ayak bileği problemleri

Ortopedik ameliyat öncesi ve sonrası rehabilitasyon

Nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda

Boyun düzleşmesi

Kireçlenme

Pilates Terapideki Terapistler
İlgili Terapistler

Terapi