Renk Terapi

Renk Terapisi Nedir?

Renk terapisinin diğer adı kromoterapidir. Bir çeşit alternatif tedavi yöntemidir. Fiziksel ve zihinsel sağlığımızı iyileştirmek için renk ve ışığı kullanan alternatif bir tedavi ve terapi biçimidir.

Renk terapisinin arkasındaki temel fikir, farklı renklerin zihnimizde farklı tepkiler uyandırmasıdır. Örneğin bazı renkler canlılık ve enerji yükselten özelliklere sahipken, bazıları ise dinginlik ve huzur veren özellikleriyle bilinir.

Bu ana fikirden yola çıkarak, çeşitli renklere maruz kalmanın ruh halimizi, motivasyonumuzu, uyku düzenimizi, iştahımızı ve hatta çeşitli konularda karar verme süreçlerimizi dahi etkilediği düşünülmektedir.

Renk Terapisi Teknikleri Nelerdir?

Renk terapisinin iki ana tekniği vardır. Ya görme yoluyla, ya da belli renkleri vücudun belli bölgelerine doğrudan yansıtarak yapılabilir.

Renk terapistleri, rengin vücudumuza ya gözlerimizden ya da derimizden girebileceğini düşünmektedir. Görebildiğimiz her rengin dalga boyu ve benzersiz frekansı vardır.

Her benzersiz frekansın insanlar üzerinde farklı bir etkisi vardır ve farklı amaçlar için kullanılır. Sıcak renkler genellikle uyarıcı efektler için kullanılırken, soğuk renkler sakinleştirici efektler için kullanılır.

Renk Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Mevsimsel depresif bozukluğu iyileştirmeye yardımcı olur.

Sirkadiyen ritmini düzenleyerek daha kaliteli uyumaya yardımcı olur.

Mavi, yeşil ve menekşe gibi renklerin zihin ve vücut üzerinde sakinleştirici etkisi vardır. Bundan dolayı anksiyete, stres ve depresyonu iyileştirmeye yardımcı olur.

Enerji verir, motivasyonu artırır.

Yaratıcılığı ve mantığı artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle, üretkenliği artıran turuncu genellikle okul ortamlarında kullanılır.

İştahı etkiler. Kırmızı kişinin koku alma duyusunu artırırken, mavinin iştah azaltıcı etkisi vardır.

Renk Terapisi Kullanım Alanları?

Renk terapisinin pek çok farklı konuda sağlığımızı olumlu etkileyebileceği düşünülmektedir. Araştırmalara göre aşağıdaki konularda renk terapisi uygulamaları kullanılabilmesi mümkündür:

Dikkat dağınıklığının önlenmesi

Agresif davranış biçimleri

Tansiyon

Nefes alıp verme güçlüğü

Fiziksel aktivitelerimiz

Migren ve baş ağrıları

Uyku kalitesi düzensizliği

Fibroid ağrıları

Stres kaynaklı bir takım belirtiler.

Renk Terapideki Terapistler

Terapi