High intensity laser therapy (HILT) olarak bilinen yüksek yoğunluklu lazer tedavisi ise 2002 yılında FDA onayı almıştır. Dünya modern tıp merkezlerinde ve hastanelerde giderek popüler olmakta ve güvenle kullanılmaktadır. Galyum Aluminyum Arsenid (GaAlAs) diyotları ve son jenerasyon Class 4 lazer teknolojisiyle enerji üreten cihazlarla yapılan fotobiyostimulasyon tedavisidir. Lazer dalgaların hücreler tarafından emilmesiyle meydana gelen fotobiyostimulasyon, hedef hücrelerde arzu edilen değişiklikleri meydana getirir.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Osteoartrit, yumuşak doku romatizmaları, romatoid artrit, yanık iyileşmesi, dekübitis ülseri, KTS, tendinit ve bursitler, spor yaralanmaları, radikülopati ve diskopatiler, kronik osteomyelit, diyabetik nöropati, epikondilit, diş hastalıkları, trigeminal nevralji, postherpetik nevraljiler, sjögren sendromu, kırıklarda kemik oluşumu, skar tedavilerinde kullanılabilir.
Nasıl Uygulanır?
Etkisini ilk seanstan itibaren gösterebilmektedir. Rahatsızlığınızın ani ve kısa süreli (akut) ve uzun süredir devam eden ve iyileşmeyen (kronik) olması göre uzman hekimin önerisi doğrultusunda lazer uygulama süre ve doz kararı belirlenir. Genellikle bir seans 10 ile 30 dk arasında değişebilmektedir. Akut durumlarda 1-5 seans yeterli olabilirken, kronik durumlarda 6-12 seansa kadar uzayabilmektedir.
Hil Terapi Nasıl Etki Eder?
Yüksek yoğunluklu lazer etkilerini antiinflamatuvar, antiödemik ve analjezik mekanizmaları sayesinde gerçekleştirmektedir. Sinir hücresinin yenilenmesine yardımcı olur ve beyinle iletişimi geliştirir. Skar dokusunu yumuşatır böylece lifler daha fazla harekete izin verecek şekilde uzatılabilir. Kronik ağrı hafızasını değiştirmek veya sıfırlamak için iç organlara derinlemesine gider, böylece ağrı hissi bastırılır.
Diğer Lazerlerden
Farkları Nelerdir?
Yüksek Yoğunluklu Lazer Terapisi, soğuk (veya düşük seviye) lazer terapisinden farklıdır, soğuk lazerden çok daha güçlüdür, hücresel dokuya daha derinlemesine ulaşmasını sağlar ve daha uzun süren sonuçlar sağlamak için çevre dokuları tedavi eder.
Hangi Durumlarda
Kullanılmaz?
Çocuklarda kapanmamış fontaneller üzerine, hamilelerde,
kanserli lezyona yakın bölgelere, variköz venlere ve iltihabi alanlara
uygulanmamalıdır. Epilepsi tanısı olanlara ve kalp pili taşıyanlarda çok
dikkatli bir şekilde uygulanmalı veya da hiç uygulanmamalıdır. Bir metreden
kısa mesafeden göze yöneltilen lazer kornea tarafından yoğunlaştırılıp göze
zarar verir. Hasta ve doktor mutlaka gözlük takmalıdır.
Uygulamada Ağrı Olur
mu?
Hayır ağrı hissedilmez. Tüy dökülmesi, ciltte lekelenme ve cilt yanığına sebep olmamaktadır. Lazerden gelen ışık vücudun üzerinde sıcak hisseder. Birçok hasta, rahatlatıcı ve ısınma hissini çok rahatlatıcı bulmaktadır. Bazıları tarafından “sıcak güneş ışığı gibi” olarak tanımlanmaktadır. Yöntemin uygulaması sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, uygulamanın doğru bölgeye ve doğru şekilde yapılmasıdır. Bu sebeple uygulamanın profesyonel bir kullanıcı tarafından yapılması önemlidir. Dolayısı ile lazer tedavisi oldukça konforludur.