Evlilik Terapi

Evlilik terapisi Nedir?

Evlilik terapisi, eşlerin yaşamış olduğu problemlere tarafsız ve profesyonel bir üçüncü göz olarak bakmaktır. Eşlerin birbirleriyle alakalı olan sorunlarının ne olduğu, bu sorunların neden kaynaklandığı, maliyetlerinin ne kadar olduğu, eşlere ne gibi manevi maliyetlerin ödendiği, eşlerin seçeneklerinin neler olduğu, çatışmalarda uzlaşma noktalarının ne olduğu ve bunun gibi çeşitli meseleler, evlilik terapisinde incelenmektedir. Evlilikte eşlerin yaşamış olduğu problemler genellikle mahremiyet içerirken, başka bir kişi ile paylaşılması, tavsiye alınması ya da danışılması eşlere zor gelebilmektedir. Eşler, zaman zaman problemlerini yakın çevreleri ile paylaşsa da, çoğu zaman işlevsel cevaplar alamamakta ve hatta daha fazla kafa karışıklığı ya da hata etme durumu ile karşı karşıya kalabilmektedir. Dolayısıyla bu gibi danışmalar eşlere evlilikleri açısından pek yardımcı olmazken, profesyonel bir terapistten destek alma gereksinimi ortaya koyabilmektedir.

Evlilikte çift terapisi, eşlerin birbirleri ile ya da bireysel konularını, problemlerini konuşabilmelerini, sağlıklı bir şekilde tartışabilmelerini ve anlaşamadıkları meselelerde anlaşma sağlayabilmeleri konusunda yardımcı olmaktadır. Belli başlı konularda düğüm haline gelen konuların çözülmesini, eşlerin birbirini ve kendisini anlayıp, saygı duyabilmesini öğretmektedir. Dolayısıyla günümüzde hemen hemen her evlilik, belirli dönemlerde ilişki terapisine ihtiyaç duyabilmektedir.

Evlilik Terapisi Nasıl Yapılır?

Evlilik ve aile gibi konularda uzman olan çift terapistleri evliliği iki yetişkin insanın hayat ortaklığı, ortak yaşamı olarak tanımlamaktadır. Bu bağlamda çift terapisi seansına eşlerin her ikisinin de katılım sağlaması oldukça önemlidir. Bazı zamanlarda eşlerden biri seanslara katılmayı istemezken, bu terapileri yürüten psikolog ya da psikiyatristler, bir evliliğin çoğu zaman eşlerden yalnızca birinin çabası ile toparlanamayacağını vurgulamaktadır. Bu gibi evliliklerde çabanın, mücadelenin, adaletin karşılıklı olması gerekmektedir. Öte yandan yine de eşlerden birinin isteksiz olması durumunda evlilik terapisi 4 seansta sonlandırılmaktadır.

Her evlilik terapisi seansında çeşitli aşamalar kat edilmektedir. Örneğin; ilk yapılan seansta tanışma faslı gerçekleştirildikten sonra terapist tarafından çiftlerin bu aşamada herhangi bir karar vermemesi sağlanmaktadır. İlk seansın amacı çiftleri sakinleştirmek, dinginleştirmek, kafalarını dinlemeyi sağlamaktır. Sonraki aşamalarda ise terapist, eşlerin birbirinden bekledikleri, istedikleri konuşularak somutlaştırmaya çalışmaktadır. Eşler birbirlerinden bekledikleri, talepleri, kendi değerleri gibi konularda biraz daha esneklik göstermesi sağlanırken, bu evliliğin ortak bir mutabakata varması için bir zemin oluşturulmaktadır. Oluşturulan seçenekler tartılır ve evliğin iyileştirilmesi yapılabilecek durumda ise iyileştirilir. Fakat durum daha kötü bir hal alıyorsa, bu durumda sağlıklı bir ayrılık süreci için hazırlık yapılır.

Evlilik Terapisine Başlıca Başvuru Sebepleri

Eşler arasındaki iletişimsizlik,

Ailelerin evliliğe müdahale etmesi ve eşlerin bu konuda gerekli sınırları çizememesi,

Eşler arasında öfke kontrol problemleri

Aldatma ve sadakatsizlik sorunları

Eşlerin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmemesi

Eşlerin birbirine karşı ilgi ve sevgilerinin azalması,

Eşler arasında yaşanan cinsel problemler,

Çok sık tartışma ve küsmelerin olması gibi konular  evlilik terapisine başlıca başvuru sebepleri arasında sayılabilir.

Evlilikte Çift Terapisi Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?

Evlilikte çift terapisi yapılırken uzman terapistler tarafından da, çiftler tarafından da dikkat edilmesi gereken pek çok konu ve husus mevcuttur. Çiftler açısından terapiye beraber katılım sağlamak gerekmektedir. Bir evliliğin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi ya da sağlıklı bir şekilde sonlandırılabilmesi için her iki tarafın da bu seanslara katılım sağlaması gerekmektedir. Terapistin ise çiftlerin problemlerini çözüme kavuşturabilmek için terapideki ekol ve yöntemlerden şaşmaması gerekmektedir.

Evlilik Terapideki Terapistler
İlgili Terapistler

Terapi