Hücum Terapi

Hücum Terapi Nedir?

Psikoterapi tekniklerinden bazıları danışanın semptomlarının giderilmesine yönelik bir tedavi seçeneği sunarken bazıları semptoma neden olan kaynağın tespit edilmesi ve bu kaynağın ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Hücum terapi; semptomun arkasındaki temel yapıya odaklanır. Semptoma neden olan kaynağı yok etmeye yönelik derinlemesine bir çalışma şekli benimser.

Hücum Terapi Süreci Nasıl İşler?

Hücum terapi toplamda 30 seanstan oluşan bir programdır.  Diğer psikoterapi uygulamalarından farkı; seansların yoğunlaştırılmış bir şekilde programlanmasıdır. Normalde haftalık 1 seanslık görüşmeler ile 5-6 ay sürecek olan bir çalışma hücum terapide 15-30 günlük sürede tamamlanır. Bu süreç tamamlandığında haftalık 1 seans olmak üzere süreç devam ettirilir. İlerleyen dönemde seanslar iki haftada 1 seans olmak üzere programlanarak danışanın mevcut durumuna bağlı olarak terapi süreci sonlandırılır.

Hücum Terapisinde Aşamalar

Anlatmak: Danışanın kısa ön bilgileri alındıktan sonra serbestçe sorununu anlattığı bölüm

Bilgilenmek: Danışan, sorunu hakkında terapist tarafından bilgilendirilir. Sorun analitik yönelimli bütüncül psikoterapi perspektifinde formüle edilir.

Kavramak: Sorunu hakkında bilgilenen danışan bu bilgileri yaşadığı sorunla ve dış gerçeklikle alakalandırma becerisi kazanır. Bilgiyi sindirir.

İçgörü: Kendisi hakkındaki tasarımını daha doğru bir zemine oturtmaya başlar. Eksiklerini fark eder. Savunma düzeneklerini bilir ve yakalar. Bunları kabullenmede zorluk yaşamaz.

Uygulama: Sorunları ve nedenleri konusunda derin bir iç görü kazanan danışanın bunları değiştirmeye çalışması, iradi bir çaba göstermesi. Eski alışkanlıkların ve dürtülerin hastalıklı davranışı zorlamasına karşın, danışan iradi bir çaba ile sağlıklı olan davranışı uygular.

Değişimin İçselleşmesi: İlk başlarda zorlanarak yapılan sağlıklı davranışların otomatikleşmesi benliğin bir parçası haline gelmesi. Bu aşamada sağlıklı davranışlar artık danışanın kişiliğinin bir parçası olmuştur.

Travmaya Dayanıklı Hale Gelmek: Gelecekte karşılaşılması muhtemel travmalara karşı danışanın etkin baş edebilme stratejileri ve yaşam becerileri kazanmasını sağlayarak değişimi kalıcı hale getirmek.

Hücum Terapideki Terapistler