Nöral Terapi

Nöralterapi nedir?

Nöralterapi, düşük doz lokal anestezik enjeksiyonu ile otonom sinir sistemimizi kullanmak üzere tasarlanmış bir tedavi yöntemidir. Enfeksiyon, travma ve cerrahi kesi ile sağlıklı hücrelerin elektriksel potansiyeli azalır. Şiddetli, yoğun ve sürekli uyaranlar devam ederse hücreler iyileşemez. Kişide anatomik ve genetik bir bozukluk, eksiklik, ileri derecede dejenerasyon olmadığı sürece nöralterapi ile cilde uygulanan enjeksiyon bazı hastalıkların oluşum süreçlerini tersine çevirebilir ve tedavi edebilir.

Nöralterapi, otonom sinir sistemi düzenleyen ve bozucu alanlardaki olumsuz uyaranları nötralize eden bir uygulama alanıdır.

Nöralterapi Nasıl Çalışır?

Otonom sinir sistemi dediğimiz nörovejetatif sistem, sinir sistemimizin tüm vücudu kapsayan ve hücresel düzeyde etkileri olan bir parçasıdır. OSS'deki biyoelektrik hasar, hastalıklarımızın ve kalıcı ağrılarımızın temelini oluşturur. Hayatımız boyunca yaşadığımız enfeksiyonlar, ameliyatlar, kazalar, fiziksel ve psikolojik travmalar vücudumuzda biyoelektrik olarak sorunlu alanların oluşmasına neden olur. Bu sorunlu alanlara “girişim alanları” denir. Bu bölgelerdeki biyoelektrik hasarlar ömür boyu kalıcı olabilir. Bu elektriksel iletişim bozukluğu, girişim alanları olarak da adlandırılan bu bölgelerin deri kısmına yapılacak enjeksiyon ile düzeltilebilir.

“Girişim alanı”, hücrelerin temel biyoelektrik yapısının bozulmasıdır. Sağlıklı bir hücrede, vücudumuzdaki elektrolitlerin etkisiyle hücre içi ve dışı elektriksel bir fark vardır. Yaklaşık -40 / -90 milivolt olan bu farka zar elektrik potansiyeli denir.

Hastalıklı bölgeden gelen olumsuz uyarılar tüm vücuda yayılır. Bunların bir kısmı vücut tarafından tamir edilirken bir kısmı tamir edilemez. Yaşam boyu süren dış etkenler (enfeksiyonlar, travmalar, vücuda ameliyat benzeri müdahaleler) bozucu alanlar oluşturma potansiyeline sahiptir. Sorunun kaynağı olan bu alanlardan (birincil odak) kaynaklanan uyaranlar, OSS'nin mesaj ağını etkileyebilir ve başka bir bölgede (ikincil etkilenen alan) bir odak oluşturabilir. Günümüz tıbbı bu ikincil odağı tedavi etmeye çalışıyor. Bu nedenle tedavide sorunlar yaşanmaktadır.

Geçmişteki enfeksiyon odakları, travmalar, operasyonlar ve iyi yapılmayan tüm diş tedavilerinin yıkıcı alanlar oluşturma potansiyeli yüksektir. Özellikle baş ve boyun bölgesi rahatsız edici alanlar açısından yoğundur.

Nöral terapide tekrarlanan lokal anestezik enjeksiyonları ile hücrenin elektrik potansiyeli arttırılır. Kullanılan kısa etkili anestezik ajanlar olan prokain ve lidokain yaklaşık -290 milivoltluk bir potansiyel içerir. Uygulama ile hücre adeta hiperpolarize olur. Yapılan her enjeksiyon, hücre -40/-90 milivolt olan normal potansiyeline ulaşana kadar hücrede bir miktar elektrik potansiyeli bırakacaktır. Bu seviyelere ulaştığında hastalıklı hücre sağlıklı bir hücreye dönüşecektir. Böylece enterferans alanındaki hücrelerin elektrik potansiyeli gerekli seviyelere yükselmiş olacaktır. Hücre zarı stabilizasyonu sağlanacak ve bozucu alanların ÖSS üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılacaktır.

OSS, hücreler arası sıvıya kadar uzanan geniş bir ağ yapısına sahiptir. Bu sıvıya matriks de denir. Matrikste metabolik, biyokimyasal, biyofiziksel süreçler vardır ve hücreler arası ve hücre içi madde alışverişi gerçekleşir.

Nöralterapi Nasıl Uygulanır?

Nöral terapi bir enjeksiyon tedavisi olarak algılanabilir, ancak amaç ilaç vermek değildir. Buradaki en önemli tedavi edici özellik, hekimin girişim alanı yaklaşımı ile hastalığın kaynağını bulmasıdır.

Nöral terapide enjeksiyon yoluyla lokal anestezik uygulanır. Uygulama alanları cilt altı, kas dokusu, vücuttaki ameliyat ve yara izleri, eklem içi ve ağrılı noktalardır. Sinir içine enjeksiyon uygulanmaz.

Nöralterapide en önemli konu iğne ile lokal anestezik uygulanacak bölgenin belirlenmesidir. Bu alan tespiti, nöralterapiyi diğer standart lokal anestezik enjeksiyon uygulamalarından ve benzeri tedavilerden ayıran en önemli özelliktir.

Nöralterapi tedavisi seanslar halinde uygulanır ve iki seans arasında en az üç gün geçmesi önerilir. Nöral terapide lokal anestezikler ile lidokain ve prokain kullanılması önerilir. Yüksek doz tehlikesi ve olası yan etkileri nedeniyle ilaçların azaltılmış dozlarda (%0.5 – %1 gibi) kullanılması tavsiye edilir.

Nöral Terapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Nöral terapinin ana alanı ortopedik ve kas sinir hastalıklarının tedavisidir.

Tüm baş ağrıları, bölgesel kas-iskelet ağrısı, kronik pelvik ağrı

Fibromiyalji, tendinit, spor yaralanmaları

Karpal tünel sendromu, kronik inflamasyon ve inflamasyonlar

Spinal artrit ağrıları

Kronik dirsek, omuz, diz, bel, sırt ve boyun ağrıları, bel ve boyun fıtıkları

Yüz felci, nöropatik ağrılar, sinir yaralanmaları

Nöralterapide hastalarda ağrıya neden olan faktörler ortadan kaldırıldığı için vücudun kendini yenilemesi ve onarması için zaman verilir. Bu onarım döneminde geri dönüşler olacak, vücut fonksiyonları düzelecek ve şikayetler normale dönecektir.

Nöral Terapideki Terapistler