Ergen Terapi

Ergen Terapisi Nedir?

Ergen terapisi öncelikli olarak bireyin içinde bulunduğu gelişim döneminden kaynaklanan buhranların çözümü için destekleyici bir işleve sahiptir. Ailesi ile ilişkilerin korunumu ve geliştirilmesi, arkadaşlık ilişkilerindeki problemlerin çözümlenebilmesi, özgüven sorunları konusunda bireyin desteklenmesi, kariyer planlama-mesleğe yönlendirme, davranış problemleri, duygusal sorunlar öncelikli olarak çalıştığı alanlardır.

Ergen terapisi, ergenin kendisini daha iyi tanıması, isteklerini ve arzularını şekillendirmesi, anne baba ile daha ılımlı ilişkiler kurabilmesi, öfkesini yönetebilmesi konularında fayda sağlamaktadır. Bu süreçte travmalar, kazalar, kayıp ve ölümler gibi zor yaşantılar ile başa çıkabilmesi için mutlaka bir terapi desteğine ihtiyaç duyacaktır çünkü anne babaya kendini kanıtlamaya çalışırken bir uzmanın tarafsız bakış açısı ergenlik çağındaki birey için en güvenli alanı yaratır. Ergenlik döneminde, bireyin kendisine zarar verecek arkadaş ilişkilerinden ve madde kullanımdan uzak durması açısından da ergen terapisi destekleyici olacaktır.

Ebeveynler ve çocuk ile beraber başlayan süreç, ergenlik çağındaki bireyin yaşına ve gelişimine göre ergen ile bireysel olarak veya aile ile işbirliği içinde sürdürülebilir. Terapi sürecinin ne kadar süreceği, ailenin başvuru sebebine, ergenin ve ailenin psikoterapi sürecine açıklığı ve birbirleri ile işbirliği yapmaya yatkınlıklarına bağlı olarak belirlenmektedir.

Ergen Terapisine Hangi Durumlarda Başvurulur?

Ergenlerin bu dönem içerisinde daha önce gerçekleştirmedikleri birçok davranışı yapıyor olmaları normal karşılanabilir. Bu geçiş dönemi birçok ikilem ve zorluk barındırır. Beyindeki gelişim henüz yeterince gerçekleşmediği için karar verme süreçlerinde yeterli beceriyi gösterememektedirler. Bununla beraber duygusal iniş ve çıkışların çokça yaşandığı depresif ruh halinin görüldüğü bir dönemdir.

Fiziksel değişimlerin, takıntıların ve aşırı düzeyde stres yaşantılarının olduğu bu dönemde birçok davranışı doğal karşılamanın yanında ebeveynlerin çok iyi birer gözlemci olmaları gerekmektedir. Bahsettiğimiz ya da burada değinmediğimiz birçok davranış değişikliğinin yanında ergenin günlük hayatını sürdürmekte zorlandığı anlar olup olmadığı konusunda etkili bir gözlem yapılmalıdır. Günlük yaşantısını zorlayan durumlar gözlemlenmeye başlandığında konuşmak ve dinlemenin yanı sıra uzman desteği alınmaya başlanabilir.

Hangi Konularda Ergen Terapisinden Faydalanabilirsiniz?

Ergenlik döneminde anti-sosyal davranışlar

Ergenlikte kaygı bozukluğu/Anksiyete

Travmalar

Ergenlikte yaşanan ölüm-kayıp-yas süreçleri

Ergenlik dönemi depresyonu

Ergenlikte obsesif- takıntılı davranışlar

Sınav kaygısı

Sosyal fobi/ Sosyal kaygı

Ergenlikte dikkat eksikliği

Madde  kullanımı

Ergenlik dönemi davranış problemleri

Ergenlikte öfke ve saldırganlık

Hızlı değişen duygu durumları

Özgüven sorunları

Uyku problemleri- Kabuslar

Ergenlikte suç işleme

Çalma davranışı

İnternet, Bilgisayar,

Cep Telefonu Bağımlılığı

Ergenlikte Cinsel Sağlık

Ergenlikte Cinsel Kimlik

Madde Kullanımı

Uyku Problemleri

Beslenme ve Yeme Problemleri

Strese Bağlı Konuşma Zorlukları

Arkadaşlık İlişkileri

Ergenlerde İntihar Eğilimleri.

Ergen Terapideki Terapistler

Terapi