Peloido Terapi

Peloidoterapi  Nedir Ve Nasıl Uygulanır ?

Peloid kullanılarak yapılan terapilererde, peloid içerik ve özellikleri önemli yer tutar. Peloidoterapi; peloidlerin temel olarak üç ana özelliğinin karmaşık eylemlere dayalı etkilerinden terapötik yararlanım ilkesine dayanmaktadır.

Peloidoterapi jeolojik ve biyolojik olaylar sonucu oluşan organik ve inorganik maddeler olan peloidlerin (tıbbi çamur) banyo, paket, sarma ve maske şeklinde uygulanmalarıyla yapılan bir tedavi yöntemidir.

Çamur; Kas ve iskelet sistemi hastalıkları, kronik ağrı durumları, romatizmal hastalıklar, ankilozan spondilit, Romatoid artrit, Psöriatik artrit, dejeneratif eklem hastalıkları (artrozlar), omurganın dejeneratif hastalıkları, bel fıtığı tedavisi, boyun fıtığı tedavisi, osteoporoz, fibromiyalji sendromu, spor yaralanmaları, kaza sonrası operasyonlar, nörolojik hastalıklar sonrası rehabilitasyon (hemipleji, pleji, parapleji) gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Peloid ve Peloidoterapi

Peloid; jeolojik ve biyolojik olaylar sonucu uzun bir zaman diliminde oluşmuş organik ve inorganik maddeler olarak tanımlanmaktadır. Oluşum bölgeleri, iklim, fauna ve flora, hidrolojik özellikler, zaman, jeolojik süreçler gibi bir çok faktöre göre farklılıklar gösterir.

Termik Etkiler: Peloid içeriğinde bulunan kil ve organik maddeler yüksek ısı tutma ve derin dokulara iletme özelliğine sahiptir. Vücuda uygulamada peloid daha az ısı hissi uyandırarak daha yüksek ısı kullanmayı mümkün kılar. Yüksek ısı kas gerginliğini azaltma ve eklem hareketliliğini artırma üzerinde etkilidir. Termoreseptör uyarılma aynı zamanda kan akım hızında artış, terleme gibi sonuçlar yaratır. Bu metabolik artış istenmeyen birikimlerin ortamdan uzaklaştırılmasına, vücuttan atılmasına katkı sağlar.

Mekanik Etkiler: Kaldırma kuvveti, hidrostatik basınç ve viskozite gibi özellikler ile ağrının giderilmesini ve gevşemeyi (relaksiyon) sağlar. Aynı zamanda yorgunluğun giderilmesi ve rahatlama etkisi oluşturur.

Kimyasal Etkiler: İçerdiği humik maddelerin emme-tutma, enzim aktivasyonu, astringen (sıkılaştırıcı-büzücü) özellikleri ile analjezik (ağrı giderici), anti-inflamatuvar (ödemin kaldırılması) etkiler ortaya çıkar. Ayrıca toksinler ve sekresyonların ortamdan uzaklaştırılması , biyokimyasal reaksiyonların etkilerinin hızlandırılması sağlanır.

Peloido Terapideki Terapistler

Terapi