Yoga Terapi

Yoga Terapi

Zihinsel ve fiziksel sağlığı iyileştirmek için yoga duruşları, nefes egzersizleri, meditasyon ve özelleştirilmiş hareketleri kullanan bir terapi türüdür. Yoga terapisinin bütünsel odak noktası zihin, beden ve ruhun bütünleşmesini teşvik etmektir. Modern yoga terapi, hem fizik tedavi hem de psikoterapiden unsurlar içeren çok çeşitli terapötik modaliteleri kapsar. Yoga terapi derslerine her yaştan kişi rahatlıkla katılabilir. Herhangi bir yoga deneyimine gerek yoktur. Bu derslerde, nefes alış verişlerle pozlara girip çıkarak, bazen poz içinde birkaç nefes kalarak, yumuşak akışlar yapılır. Yoga uygulaması genel olarak bedeni ve zihni geliştirmeyi ve dolayısıyla terapötik etkiler için potansiyele sahip olmayı amaçlarken, yoga terapide zihinsel ve fiziksel rahatsızlıkları hafifletmeye veya iyileştirmeye yardımcı olmak için belirli yoga uygulamaları ve bilinen faydaları kullanılır. Yavaş akışlı ve herkes tarafından yapılabilecek hareketlerdir.

Yoga Terapi; modern tıp ile geleneksel yoganın bir arada olduğu yeni bir disiplindir. Yoga Terapi ile hem bireysel ihtiyaçlara göre yoga pratikleri adapte edilebiliyor hem de tıbbi gereksinimler göz önünde bulunduruluyor.

Bu durumda, medikal koşulların tedavisinde diğer tamamlayıcı yöntemlerle kıyaslandığında Yoga Terapi daha güvenli ve daha etkili bir seçenek sunuyor.

Yoga Terapi ayrıca hamilelikte ve doğum sürecinde de genel sağlığı olumlu yönde etkiler. Anneler ve bebekler, çocuklar, yetişkin kadınlar, erkekler ve de yaşlılar… Tüm gruplarda Yoga Terapi genel sağlığı olumlu yönde geliştirir. Uygulamak için herhangi bir rahatsızlık durumuna gerek yok.

Yoga Terapi beden ve zihin birleşmesin kolaylaştırarak hayatla uyum içinde akmamıza yardımcı olur. Bedenin kendi içindeki şifa kaynaklarını harekete geçirir ve bedendeki çeşitli sistemlerin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Yoga Terapinin etkinliği üzerine yapılmış ve sayısı artarak yapılmakta olan pek çok çalışma bize olumlu etkisi ile ilgili kanıtlar vermektedir.

Yoga Terapi Nelerden Oluşur?

Fiziksel Duruşlar: Basit yoga duruşları hareketi, esnekliği, solunumu, dolaşımı, sindirimi, ve boşaltımın düzgün çalışmasına yardımcı olarak nazikçe kaslarımızı gerer ve güçlendirir.

Nefes Teknikleri: Yoga nefes çalışmaları her zaman ve her yerde uygulanabilir. Nefesin farkında olmak yoganın tüm formlarında esastır. Zihni odaklamaya yardımcı olarak sakinliğe ve dinginliğe ulaşmayı kolaylaştırır. Zihinsel yorgunluğu ve stresi rahatlatır.

Gevşeme Teknikleri: Yoga Terapinin en önemli öğesi,  nasıl gevşeyeceğimizi öğrenmektir. Gevşeme; bedenin kendini tekrar toparlama ve fiziksel, zihinsel gerilimi azaltmayı kolaylaştırma yoludur. Gevşeme tekniklerini bilirsek; durup bir olan bitene, içinde bulunduğumuz duruma objektif olarak bakabiliriz, davranış kalıplarımızı gözlemleyebiliriz, bedenimizi ve zihnimizi gerilim altına sokan durumlarla daha kolay başa çıkabiliriz.

Yoga Çeşitleri Nelerdir?

Hatha yoga

En yaygın ve en çok tanınan yoga çeşidi budur. Derslerde binyıllardır şekillenmiş fiziksel hareketler (asanalar), farkındalık ve nefesle birleştirilerek yapılır. Kişinin fiziksel ve tecrübesi ışığında her seviyeden insana göre hareketlerin zorluk dereceleri mevcuttur. Klasik yoga olarak tabir edilen bu yoga çeşidi, dengeleyici özellik gösterir. Başka bir deyişle, vücuttaki zıt enerji birimleri, yoga pozları, nefes ve rahatlama akışları ile dengelenebilir. Yapılan hareketi hiza kurallarına dikkat ederek ve insanın kendi bedenine zarar vermeden yapılmalıdır.

Yin yoga

Hatha yoga kadar aktif olmayan ve o denli efor ve fiziksel güç istemeyen daha sakin bir yoga türüdür. Tüm vücudu sarmalayan; kemiklerin, kasların, damar, sinir ve lenf yollarını bir arada tutan bağ dokusu, fasya üzerine etkilidir. Girilen pozisyonlarda 3-5 dakika kalmak hem fasyanın gevşemesi ve açılmasını sağlar; hem de bu sakin hareketsizlik içerisinde içe bakış mümkün olur. Yin yoga derslerinde travmalarla ve sorunlarla yüzleşmek ve sonrasında ağlamak herkesin başına en az bir kere gelmiştir, son derece normaldir. Kronik yorgunluk sendromu ve depresyon nedeniyle kendini yeterince enerjik hissetmeyenler ve yogaya yeni başlayanlar için çok uygundur.

Vinyasa

Hatha yogada kullanılan asanaların daha akışkan, dansa benzer ritimde birbirine eklenerek oluşturulan yoga çeşididir. En enerjik yoga türlerinden biri olan Vinyasa yoga, anlamı itibarıyla "özel şekilde yerleşim" demektir. Pratik yaparken farklı asanalar nefes eşliğinde âdeta bir uyum içerisinde ilerler. Asanalar arasında geçişler yine nefes ile yapılır. Olabildiğince fazla poz denemek ve yüksek enerjili kondisyona sahip olmak istiyorsan, bağ dokularını ve kaslarını geliştirmeyi hedefleyen Vinyasa yogayı deneyebilir.

Yoga Terapi (Vini yoga)

Nefesle koordinasyon içerinde ve kademeli olarak yapılan hareket tekrarları ile problemli eklemlere yük bindirmeden yapılan, çoğunlukla kişiye adapte edilen sakin ve rahatlatıcı yoga türüdür.

Restoratif yoga

Yastık, bolster, battaniye gibi yardımcı araçlar kullanılarak kişinin 10-15 dakika gibi uzun sürelerle belli bir pozisyonda bırakıldığı, vücudun kendini iyileştirme sürecine katkı sağlayan onarıcı ve iyileştirici yoga türü.

Ashtanga

Nefes teknikleri ile egzersizlerin önemli bir yer tuttuğu bu tür, "güç yogası" olarak da bilinir. Asanalar ve nefesin senkronize olması gerektiği vurgulanır. Böylece vücut toksinlerden arındırılır ve kan dolaşımı hızlandırılır. Diğer yoga türlerine göre daha çok fiziksel güç ve tecrübe isteyen, önceden belirlenmiş sekansları olan yoga türü. Tecrübeli hocaların gözetiminde kişi kendi hızı içerisinde pratiğini tamamlar.

Kundalini Yoga

Dinamik nefes tekniklerini tekrarlayan hareketler ile birleştiren yoga çeşidi. İnsanın içerisinde uyuyan enerjiyi uyandırdığı varsayımı ile hareket edilir.

Bikram yoga

Dünyanın her yerinde aynı şekilde yapılan ve 40°C dereceye ısıtılmış mekanlarda yapılan yoga çeşidi.

Yoganın İyi Geldiği Hastalıklar?

Depresyon

Anksiyete

Uykusuzluk

Migren

Fibromiyalji

Miyofasyal ağrı

Kronik yorgunluk sendromu

Obsesif kompulsif bozukluk

PTSD (Travma sonrası stres bozukluğu)

Yeme bozuklukları

Kilo sorunları

Bilişsel fonksiyon kayıpları

Unutkanlık

Yaşlanma

Kalp damar hastalıkları

Bel ağrısı

Boyun ağrısı

Sırt ağrısı

Duruş bozuklukları

İrritabl bağırsak sendromu

Astım

Otoimmün hastalıklar

Enflamatuar bağırsak hastalıkları

Romatizmal hastalıklar

Kolesterol yüksekliği.

Yoga Terapideki Terapistler

Terapi