Şan Terapi

Şan Terapisi ve Amacı Nedir?

Şarkı sesine yönelik olarak yapılan şan sesi terapisi, konuşma sesi için uygulanan ses terapisi ile benzer tedavi prensiplerini içerir. Şan sesi terapisinde temel olarak şarkı söylemede soruna yol açan faktörlere odaklanılır. Şarkı söyleme tekniği rehabilitif bir bakış açısı ile gözden geçirilir, bu sırada altta yatan ses telleri ve diğer gırtlak kaslarının yapısal veya fonksiyonel (kullanıma bağlı) problemleri gözönünde bulundurulur.

Şan sesi terapisinde şan eğitim teknikleri kullanılmakla birlikte temel amaç, sesi güzelleştirmek, eğitmek DEĞİL, ses problemini tedavi ve rehabilite etmektir. Şarkı sesine ait problemi ortadan kaldırmak, şarkı sesinin kalitesini arttırmak, sese dayanıklılık ve sağlamlılık kazandırmak, şarkı sesi sağlığını korumak ve gelecekteki olası problemleri önlemek için şarkı söyleme tekniği üzerinde çalışılır.

Şarkıcılar dışında oyuncu, öğretmen, çağrı merkezi çalışanları, imam-müezzin gibi “uzun süreli” ve “ağır bir ses yükü” altında çalışan profesyonel ses kullanıcılarında da şan sesi terapisinin tedavide ek rolü olabilir. Bu grup hastalarda konuşma sesi ile ilgili problemlerde ses terapisi tamamlandıktan sonra, sesin sağlamlılığını sürdürmek ve “ağır mesleki ses yüküne” dayanıklılığını arttırmak için şan sesi terapisi yararlı olacaktır.

Ses Terapisi Nedir?

Ses terapisi ses tellerinin korunması ve sesin sağlığında oluşan bozuklukların giderilmesini amaçlar. Ses terapisi en doğru ses üretiminin sağlanması için yapılır. Bireyler çoğu zaman seslerini doğru kullanamazlar ve bunun farkında değillerdir. Çok kısık sesle konuşmak ya da yüksek sesle konuşmak ses bozuklukları arasında yer alır. Yüksek sesle konuşmak ses tellerine zarar veren bir konuşma biçimidir. Bireyin bu davranışlarını terapi almadan değiştirmesi çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Bu noktada bir terapistten yardım almalıdır. Ses terapisi daha çok sesini aktif kullanan ses profesyonellerinin tercihidir. Fakat ses bozukluğuna sebep olan hastalıkların tedavisinden sonrada sesin rehabilitasyonu amacıyla ses terapisi tercih edilir. Ses terapisiyle sesi doğru kullanma teknikleri öğretilir. Ses tellerine zarar veren, sesin sağlığına bozan durumlar;

Yüksek sesle konuşmak

Bağırmak

Telefonla çok konuşmak

Sigara içmek

Gergin ve stresli bir şekilde konuşmak

Sesi yanlış perdeden konuşmak

Çok konuşmak

Alkol kullanmak

Gibidir.

Ses Terapisi Nasıl Yapılır?

Terapiden önce ses analizi ile bireyin ses bozukluğu saptanır. Ses terapisi dil ve konuşma terapisti tarafından verilir. Ses terapisi öncelikle bireyin sesini nasıl koruyacağının öğretilmesiyle başlar. Sese zarar veren durumlar sesin sağlığını bozabilir, bu hususların bilinmesi bu noktada çok önemlidir. Nefesin doğru kullanılması, doğru nefes alıp verme teknikleri bu doğrultuda bireye aktarılır. Ses terapisi her bireyde farklılık gösterebilir. Bireyin durumuna göre en az altı seans en fazla on seans olarak uygulanır. Ses terapisi bir ya da iki seans olarak belirlenir ve bir-iki ay kadar sürer.

Ses Tellerinin Korunması Nasıl Sağlanır?

Ses tellerini tahriş edici maddelerden uzak durulmalı

Boğazın nemli kalması sağlanmalı

Gürültü ortamlarda konuşmaktan kaçınmalı

Doktor kontrolünde ilaç kullanılmalı

Yeterli miktarda su tüketilmeli

İşitme ile ilgili sorunlar tedavi edilmeli

Ses egzersizleri yapmaya özen gösterilmeli

Bu sayede ses tellerini korunması sağlanabilir.

Ses Terapisi İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?                 

Ses nodülleri

Ses felci sonucu oluşan ses kısıklıkları

Doğuştan gelen ses teli bozuklukları

Kas gerilim disfonileri

Ses teli ameliyatları sonrasında sesin rehabilitasyonu

Erkeklerin buluğ çağı sonrasında seslerinde kalınlaşmanın olmadığı durumlar

Ses terapisiyle tedavi edilebilir.

Şan Terapideki Terapistler

Terapi