Eko Terapi

Eko Terapi Nedir?

Eko terapi kelimesindeki eko ekoloji kelimesinden gelmektedir. Ekoloji ise; Canlıların hem kendi arasında hem de çevreleri ile olan ilişkilerini bütün olarak ve tek tek inceleyen bilim dalına verilen isimdir.

Ekoloji bir diğer mana ile baktığımızda bir canlının kendisi ile hem cinsleri ve yakın türleri hem de diğer tüm canlı cansız çevresi ile olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır.

Terapi ise tedavi kelimesinin eş anlamlısı olarak getirilmiştir. Eko terapi kavramını bu bağlamda ele alacak olursak eko terapi doğa ve ekolojik çevre içerisinde yapılan ve uygulanan terapi ve tedavi yöntemlerini kapsamaktadır ta diyebiliriz.

Yeşil Terapi Olarak ta bilinmektedir.

Eko terapi aynı zamanda doğa terapisi, yeşil terapi, doğanın iyileştirici gücü olarak bilinmektedir. Eko terapi 1933 Yılında dünyaya gelen Theodore Roszak tarafından geliştirilmiş ve ortaya çıkarılmış eko psikoloji alanının uygulamalı bir parçasıdır.

Şehir hayatımızda ekolojik dengenin bozulması, her yerin yapay ve beton hale gelmesi, hareketsiz oturarak çalışan insanların daha da artması ve doğal ve dengeli beslenmenin çok daha önemsiz hale geldiği günümüzde eko terapi ya da doğaya kaçış, ruh arınması ve dinlenmesi açısından büyük fayda sağlamaktadır.

Eko Terapi Nasıl Yapılır?

Eko terapi farklı aktiviteler ile yapılmaktadır. Deneyimli bir ergoterapist ile yapılan bu etkinlikleri kendiniz de yalnız başınıza yapabilirsiniz. Doğa içerisinde olmanız gerekmektedir ve kafanızdaki diğer düşünceleri bir kenara bırakarak doğanın size sunduğu güzellikleri görmeniz ve anlamanız için biraz düşünerek ve gözlemleyerek başlayabilirsiniz.

Eğer bir eko terapist eşliğinde bu uygulamaları yapıyorsanız onun dediklerini anlayarak uygulayınız.

Kendi başınıza ya da arkadaş grubunuz ile bu uygulamayı yapıyorsanız sessiz kalmanız önemlidir. Yanınızdaki kişilerin bu ortamı bozabileceğini düşünüyorsanız yalnız başınıza yapmanız daha iyi olacaktır.

Yapılabilecek Egzersizler

Meditasyon: Meditasyon ile doğada rahatlamak ve düşünceleri kafanızdan uzaklaştırmak için güzel bir yöntem, Meditasyona yeni başlıyorsanız biraz zorlanabilirsiniz. Meditasyona yeni başlayanlar için doğada biraz vakit geçirmenizi ve koşu gibi egzersizler yaparak bedeninizi biraz yorarak zihninizi de gevşetmenizi tavsiye ederim.

Bahçe İşleri: Toprağı çapa yapabilir, yeni fidanlar dikilebilir, çiçekleri sulayabilir ya da budama işlerinden anlıyorsanız bitkileri budama yaparak zihninizi rahatlatabilirsiniz.

Fiziksel Egzersizler: Doğada jimnastik, plates, koşma ve tempolu yürüme gibi bedensel egzersizler yapabilir.

Tabi yukarıdaki egzersizlere başlamadan önce doğa ile iç içe kaldığınızda doğanın sizin için bir nimet olduğunu anlamalı, size sunduğu imkânları ve güzellikler için şükür ederek değersizlik duygusunu ortadan kaldırmalısınız.

Bu sayede kafanızdaki olumsuz düşünceler yerini olumlu ve pozitif düşüncelere bırakacaktır.

Eko terapinin Faydaları Nelerdir?

Sosyal bağlantı kurmak için muhteşem bir fırsattır.

Egzersiz yapma motivasyonunuzu artırır.

Odaklanma ve yaratıcılığınıza katkı sağlar.

Sizi daha iyi bir farkındalığa taşır.

Eko terapi rutin haline getirilirse stressiz bir hayatın kapılarını aralamak daha da mümkün olur

Eko terapi ile doğanın size sunmuş olduğu güzellikleri farkına varırsınız.

Daha mutlu ve daha pozitif hissedersiniz.

Doğada Egzersiz yapmak sizi daha zinde ve sağlıklı hissettirecek.

Eko Terapideki Terapistler

Terapi