Oksijen Terapi

Oksijen Neden Önemlidir?

Oksijen insan vücudunun temel yakıtı olan glikozu, oksidatif yıkımına uğratan ve bunun sonucu olarak hücrelerde daha fazla enerjinin açığa çıkmasını sağlayan bir moleküldür. Vücuttaki glikoz, oksijen eksikliği durumunda oksidatif yıkımına uğrayamaz. Bunun sonucunda vücuttaki enerji üretimi önemli bir ölçüde azalır. Ayrıca vücutta Laktik Asit oluşur ve karaciğerde metabolize olan ve yorgunluk yaratan bir yan ürünün birikir. Bu yan ürün, özellikle kaslar çok çalıştığı zaman ortaya çıkar ve vücuttaki kramplardan da sorumludur.

Akciğerlerimize hava yoluyla aldığımız oksijen, kan dolaşımı ile tüm dokulara giderek onları besler ve canlandırır. Oksijen terapisi ile havadaki oksijen % 90’a kadar yoğunlaşır ve böylece sizi daha nemli, adeta bir ormanda temiz hava soluyormuş hissine ulaştırır.

Oksijen terapisinin 2 temel amacı vardır; ilk amaç dokulara yeterli oksijen ulaştırıp bozulmalarını önlemek, ikinci amaç ise var olan hipotermi ve yetersiz oksijenlenmeye yönelik destek sağlamaktır.

Dokuların oksijen ihtiyacının karşılanamaması, birçok hastalığın altında yatan nedendir. Hatta oksijen eksikliği sonucu bazı hastalık tablolarındaki durum daha da kötüleşmektedir. Büyük şehirlerin kirli havası ve oturmakla geçen yaşam tarzı yüzünden vücuttaki oksijen seviyesi düşer. Bu durum mikro seviyede, ham maddeyi oksijene gerek duymadan enerjiye dönüştürmeye çalışan ve aerobik metabolizmaya göre daha verimsiz olan anaerobik metabolizmanın ortaya çıkmasına yol açar.

Birçok cilt bakımı sistemine entegre şekilde kullanılan oksijen terapisi, yüksek oranda saf oksijenin belli bir basınçla cilde uygulanıp temizlenmesidir.

Oksijen, yaşamın ve insan metabolizmasının temel gereksinimlerinden biridir; basınçlı oksijen terapi kan dolaşımı harekete geçirir, kolajen liflerini uyarır, cildin nemlenmesini sağlar, yüz kaslarını çalıştırır, düzenli olarak uygulandığında cildin sebum dengesini korunmasına yardımcı olur.

Genellikle, dahil edildiği cilt bakım sisteminde uygulanan dermokozmetik ürünlerin, cildin alt katmanlarına ulaşmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Basınç sayesinde oksijenle birlikte deri altına kolaylık gönderilen serumlar, asitler, vitaminler, oksijenin de etkisiyle daha fazla nüfuz eder. Oksijen miktarı yükselmiş bir ortamda harekete geçen dokuların, uygulanan vitamin, mineral ve asitleri işleme kapasitesi artar. Kan dolaşımının hızlanması, cildin metabolik olarak gençleşmesine neden olur böylece kaslardaki ödemi, dokular arasındaki toksini hızla atar. Oksijen terapi, cildin hücresel bazda detoks yapmasını sağladığı için hücresel olarak gençleşmeyi destekler, yaşlanma etkilerini yavaşlatır.

Oksijen Terapi Nedir?

Derimiz; gözenekler yoluyla nefes alır, solunum sistemine  yardımcı organlardan biridir ve günlük oksijen alımının yüzde yedisini gerçekleştirir. Cildin nefes alabilmesi, sağlıklı ve genç kalması anlamına gelir. Çünkü oksijen miktarı ile kan dolaşımı arasında bir doğru orantı vardır yani oksijen miktarı düştüğünde kan dolaşımı otomatikman ağırlaşır bu da metabolizma hızını düşürür ve yaşlanma dediğimiz şey için uygun ortamı oluşturur. Bu durumun  tam aksini yaratmak için oksijen terapi, cildin taze ve genç görünmesini sağlar ve  anti-aging koruma ile yaşlanma etkilerini yavaşlatır. 

Genç ve gergin bir  cildin nefes alma kapasitesi yüksektir. Rahatlıkla ve yeteri kadar oksijeni içeri alabilir ve tutması gereken nem ve oksijeni tutabilir. Vücut ısısı dengededir. Yaşlanma başladığında işler değişir çünkü sarkmalar ve kırışıklıklarla yapısal olarak bozulmaya başlayan cilt, yeteri kadar nefes alamaz. Deri; ısıyı, nemi ve sıvıları tutma görevlerini daha düşük performanslarla yerine getirmeye başlar. Bu durumda yaşlanma, kaçınılmaz olarak  hızlanacaktır.

İğnesiz basınçlı oksijen terapisi ile epidermisin kendini yenileyebilmek için dolaşım sisteminde ihtiyaç duyduğu oksijen, derin dokulara ve kılcal damarlara iletilir. Böylece cilt hücrelerinin ihtiyacı olan enerji sağlanmış olur. Cildin kendi kendini yenileme ve yara iyileştirme yeteneklerinin çalışabilmesi için hücresel olarak gereksinim duyduğu enerji, oksijendir ve kan dolaşımıyla elde edilir. Oksijen terapi bu enerji kaynağını cildin tüm katmanlarına direkt olarak indirir. Basınçlı oksijen terapisi, cilt bakımının ve medikal tıp teknolojisinin bizlere armağan ettiği pratik, konforlu ve çok etkili bir cihazlı uygulamadır.

Oksijen terapisinin kullanıldığı tedaviler:

Cilt canlandırma ve yenileme.

Akne tedavileri.

Medikal cilt bakımı.

Leke tedavileri.

Göz altı morluk tedavisi.

İnce kırışıklar, kaz ayağı, dudak üstü kırışıklık tedavileri.

Nasıl Etki Eder?

Cilt yaşlanmaya deri altı dokulardan başlar. Kırışıklık, solgun ve canlılığını yitirmiş ten rengi, lekeler, sarkmalar aslında derin dokularda meydana gelen hasarın, cilt yüzeyindeki sonuçlarıdır. Yaş alma, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar, sağlıksız beslenme, güneşin zararlı ışınları ve diğer birçok sebepten dolayı cildin nem dengesi bozulur, tıkanan gözeneklerden yeterince hava sirküle olamaz, deri nefes alamadığında kan dolaşımı bozulur, kolajen üretimi azalır, fibroblastlar ve elastin hücreleri kendilerini onaramaz hale gelir.

Derinden başlayan yıkımı, cilt yüzeyine uyguladığımız kremlerle durduramayız, iyileştiremeyiz. Profesyonel bakımların çalışma ve etki alanı her zaman cilt altındaki, dermisteki dokulardır.  Birçok uygulamanın sonuçlarının günler, haftalar sonra ortaya çıkmasının sebebi de budur. Oksijen terapi, iğneli yöntemlere alternatif olarak, basınçlı oksijen uygulaması ile yüksek etkili dermokozmetik ürünleri (serumlar, vitaminler, asit peelingler…) hedeflenen cilt katmanına gönderir.

Örneğin medikal cilt bakımı, kimyasal peeling gibi tedavilerde, epidermise uygulanan serumlar, basınçlı oksijen terapisi ile  cildin alt katmanlarına iletilir. Oksijen terapi bu derin doku iletimini sağlayarak, cilt uygulamalarının etkisini artırmak için kullanılan bir sistemdir.

Oksijen terapi uygulamasının sağladığı avantajları sıralamak gerekirse:  

Kan dolaşımını hızlandırır.

Nefes alan cilt canlanır.

Düzenli uygulama ile cildi pürüzsüz bir hale getirebilir.

Nem ve sebum dengesi sağlar.

Tüm vücudun, dokuların, organların oksijenlenmesini sağlar.

Vücudu canlandırır ve bağışıklığı artırır.

Beyne daha iyi oksijen ulaşması sağladığı için zihne canlılık verir.

Yaşlanma karşıtı ve cilt sağlığında olumlu etkileri vardır.

Toksin atılımını destekler.

Sinir sistemini rahatlatır.

Kolajen üretimine uygun ortam yaratır, yeni hücre üretimini destekler.

Cildin yenilenmesini destekler.

Düzenli uygulandığında cildin sıkılaşmasına yardımcı olur.

Yüz kaslarının çalışmasını sağlar.

Yüz kasları üzerinde detoks etkisi vardır.

Oksijen Terapi Uygulaması

Cilde belli bir mesafeden, özel bir tabanca başlık yardımıyla püskürtülerek uygulanan oksijen terapinin basıncı, yapılan işleme ve cilt yapısına göre, cilt uzmanı tarafından ayarlanır.  Yüzde 95 oranda saf oksijen, uygulamanın ihtiyaçlarına göre vitaminler, hyaluronik asit, kolajen gibi içeriklerle kokteyl edilebilir. Kimyasal peeling uygulamasında olduğu gibi sadece uygulanan asidin cilt altına iletimini sağlamak için de tercih edilebilir.

Oksijen terapisi çoğunlukla  tek başına kullanılan bir uygulama değildir. Cilt bakımının, cilt yenilem ve gençleştirme uygulamalarının, leke ve akne tedavisi gibi cildin tüm katmanlarında çalıştığımız işlemlerde sıklıkla kullanılan, bir tür yardımcı uygulamadır.

Ayarlanabilen basınç, göz altı morluklarının giderilmesinde etkili olabilmektedir. Basınçlı oksijen terapinin kaslar üzerindeki masaj etkisi, deri altına ulaşan yoğun oksijen sayesinde kan dolaşımının hızlanması kolajen üretimi ile birleşince kaz ayakları, dudak üstü ve dudak kenarındaki ince çizgilerin giderilmesinde etkili sonuçlar elde etmemizi sağlar.

 Oksijen terapisinin kullanım alanlarını şöyle özetleyebiliriz:

Dermokozmetik ürünlerin cilt altına yedirilmesinde iğneli yöntemlere alternatiftir.

Medikal cilt bakımı uygulamalarında antibakteriyel temizlik etkisi sağlar.

Medikal cilt bakımı uygulamalarında cildin oksijene doyması, nemlenmesini sağlar.

Kan dolaşımının ve metabolizmanın hızlanmasına ihtiyaç duyulan tedavilere entegre edilir.

Cilt canlandırmada kullanılır.

Oksijen Terapideki Terapistler

Terapi