Aroma Terapi

Aromaterapi Nedir?

Aromaterapi, hem duygusal hem de fiziksel olarak sizi iyileştirmeye ve dengelemeye yardımcı olmak için esansiyel yağlar kullanan alternatif bir bütünsel terapi şeklidir.

Aromaterapi uçucu yağlarının zihin ve vücut üzerinde dinamik bir etkisi vardır.

Bu etki, temel içgüdüleriniz, düşünceleriniz ve duygularınız tarafından yönetilen beynin en derin kısımlarına bağlı koku alma hissi ile yaşanır. Fiziksel düzeyde, uçucu yağlar, kas ağrıları ve ağrıları hafifletmeye, dolaşımı iyileştirmeye, sinüs tıkanıklığını hafifletmeye ve güçlü bir antioksidan görevi görmeye yardımcı olur.

Bitki özleri, mükemmel aromaları ve doğal iyileştirme güçleri için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Botanik aktivite açısından zengin ve antioksidanlar, bitkisel yağlar cildin yumuşak kalmasını ve genç görünmesini sağlamak için hücresel düzeyde çalışarak parlak, sağlıklı bir cildi teşvik eder. Terapötik özelliklerini kullanarak, aromaterapi fiziksel, zihinsel ve duygusal refahımızı iyileştirmekte yardımcı olur.

Aroma terapik yağların kullanımıyla aromaterapinin faydalarını kendi evinizin rahatlığında yaşayabilirsiniz. Bir Banyo ve Duş Yağı ile mükemmel bir terapötik ambiyans yaratabilir, doğanın size sunduğu mutluluğu yaşayabilirsiniz. Kusursuz ortamı yaratmak için mumlar veya saf esansiyel yağlar gibi diğer aromaterapi ürünleriyle tam bir ritüel yaşayabilirsiniz.


Aromaterapi ne işe yarar?

Aromaterapi, kısa süreli sağlık sorunlarının iyileştirilmesi için yapılır. Aşağıdaki sağlık koşulları üzerinde aromaterapi etkili olabilir:

Kronik stres veya kaygı,

Depresyon,

Uykusuzluk ve uyku sorunları,

Kas ağrısı,

Eklem ağrısı,

Solunum yolu enfeksiyonları,

Sindirim rahatsızlığı,

PMS veya menopoz belirtileri,

Döküntü, morarma, selülit, akne dahil cilt problemleri veya bozuklukları,

Kan şekeri dalgalanmaları,

Çalışmalar, aromaterapi yağlarının hem sakinleştirici hem de uyarıcı etkilerinin bulunduğu ve ayrıca bağışıklık sistemi, merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu sonuçlara neden olabileceğini göstermiştir. Fonksiyonel görüntüleme taramaları kullanılarak yapılan araştırmalarda,  kokulu aromaterapi yağlarının hem duygusal tepkileri hem de davranışları kontrol etmeye yardımcı olan limbik sistem denilen ilkel bölge üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir.

Aromaterapi nasıl yapılır?

Aromaterapiden sonuç almanın en önemli unsuru, sentetik içerikli veya yapay kokulu yağlar yerine saf, terapötik dereceli yağlar kullanmaktır. Aromaterapi uygulamalarının etkinliği, her zaman için kullanılan yağların kalitesine ve doz miktarına bağlıdır.

Aromaterapi, birkaç farklı yöntemle yapılabilir:

Banyo:

Su içerisine ilave edilen 6-8 damla yağ, yetişkinler için yeterli miktardadır. Banyo; solunum, stres ve uykusuzluk şikayetlerinde faydalıdır. Su ve ısı emilimi artırır.

Soluma:

Buhurdanlık, aroma lambası, oda spreyleri veya mumlar ile solunum yapılan aromaterapi yağları; özellikle akciğerler ve sinüsler üzerinde oluşan problemleri çözmede faydalıdır. Kaynayan suyun içerisine damlatılan birkaç damla yağ ile de uygulanabilir.

Masaj:

Lokal olarak veya tüm vücuda yapılan masaj, aromaterapinin en sık tercih edilen yöntemidir. Kan dolaşımını düzenleyen, vücut direncini arttıran, ruh halini iyileştirici etkisi bulunan masaj; uygun miktarda ve doğru yağ kullanılarak yapılmalıdır.

Kompres:

Sıcak veya soğuk olarak uygulanabilen kompres; baş ağrısı, adet ağrısı, kas ağrısı için kullanılabilir. Su ve uçucu yağ karışımı, uygun bir bezle vücuda sarılabilir. Ayrıca morarma veya diğer cilt problemlerinde de kompres yöntemi tercih edilebilir.

Krem veya jel:

Uygun miktarlarda uçucu yağ, krem veya jel içerisine karıştırılarak doğrudan istenilen bölgeye uygulanabilir.

Aromaterapi eğitimi gerekli midir?

Doğru uygulandığı takdirde aromaterapi çok güvenli bir uygulamadır. Bununla birlikte, bazı bitkiler zararlı toksinler içerdiğinden hangi yağların nasıl uygulanacağını anlamak önemlidir. Birkaç yağ hariç diğer tüm yağlar seyreltilmeden uygulanmamalı, gözlerden uzak tutulmalı ve asla yutulmamalıdır.

Aroma terapistler, aromaterapi konusunda eğitilmiş uzmanlardır. Aroma terapistler tedaviye başlamadan önce hastanın yaşam tarzı, tıbbi geçmişi, diyet ve uyku düzenleri hakkında görüşmeler yapar ve uygulamaları bu bilgilere göre düzenler. Uygun yağı seçmeden önce ele almak isteyebileceği belirli koşullar hakkında sorular sorar. Uygulayıcı; organik olarak yetiştirilen bitkilerden elde edilen yüksek kaliteli yağlar kullanmalı, cilt uygulamaları için krem ​​veya losyon haline getirmelidir.

Aromaterapi yağları nereden alınır?

Uçucu yağlar doğal çiçeklerden, ağaçlardan ve diğer bitkilerden ekstrakte edilir. Yağlar, büyüme döngüsünün belirli zamanlarında spesifik bitki kısımlarından dikkatli bir şekilde toplanır. Az miktarda esans üretmek için potansiyel olarak büyük miktarlarda bitki materyali gereklidir. Bu nedenle, uçucu yağlar maliyetlidir ancak terapötik faydalar için genellikle küçük miktarların kullanılması yeterli olacaktır.

Aromaterapi yağları aktarlar, eczaneler veya sanal alışveriş aracılığıyla satın alınabilir. Ancak; doğru ve kaliteli yağı seçmek için göz önünde bulundurulması gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır:

Yağların temin edileceği pek çok ortam bulunmaktadır. Fakat satılan tüm yağlar güvenilir değildir ve bu tür yağların derecesi değişkenlik gösterebilir. Yağın kalitesi maksimum fayda için gereklidir. Maliyeti düşük olan yağlar genelde güvenilir değildir ve bu nedenle tercih edilmemelidir. İdeal olarak taze ve sürdürülebilir kaynaklardan üretilen, saygın satıcılar tarafından satılan organik, seyreltilmemiş yağlar satın alınmalıdır.

Uçucu yağlar güçlerini hızla kaybeder ve kısa raf ömrüne sahiptir. Ayrıca, bir aromaterapi seansı esnasında yalnızca birkaç damla yağ gerekecektir. Bu nedenle, yağlar en küçük miktarda alınmalı ve hızlı bir şekilde tüketilmelidir.

Doğrudan güneş ışığı ve ısı yağlarda bulunan hassas özellikleri yok edebileceğinden, yağlar serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmelidir.

Birçok uçucu yağ karışımı vardır ve bunlar çeşitli rahatsızlıklara yardımcı olmak için kombinasyon şeklinde kullanır. Uçucu yağların yapısı hassas olduğu için önceden karıştırılmış çözeltiler her zaman etkili değildir. Saf, tekli yağlar alınmalı ve uygulama esnasında karıştırılmalıdır.

Hangi aromaterapi yağı tercih edilmelidir?

Yaygın olarak tercih edilen aromaterapi yağları şöyledir:

Lavanta yağı, taze ve çiçeksi bir kokuya sahiptir. Rahatlatıcı kokusu depresyon, endişe ve stresin giderilmesine yardımcı olur.

Biberiye yağı, otsu ve taze kokudadır. Canlandırıcı etkisi ile yorgunluğu iyileştirir.

Gül yağı, çiçeksi kokar ve depresyon belirtilerinin giderilmesine yardımcı olur.

Paçuli yağı, odunsu kokar. Stres ve yorgunluk belirtilerine yardımcı olmak için kullanılır.

Sandal ağacı yağı zengin ve güçlü bir kokuya sahiptir. Depresyon ve stres belirtilerini gidermek, mutluluğu teşvik etmek için kullanılır.

Limon yağı, narenciye kokusuna sahiptir. Yorgunluk, hafıza ve konsantrasyonu iyileştirir.

Adaçayı yağı; stres, anksiyete, depresyon, yorgunluk ve yalnızlık duyguları belirtileri için tercih edilir.

Nane yağı, konsantre bir nane kokusu verir. Yorgunluk, baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı semptomlarına yardımcı olmak amacıyla aromaterapide kullanılır.

Aroma Terapideki Terapistler
İlgili Terapistler

Terapi