Pozitif psikoterapi 1960 yılında Prof. Dr. Nossrat Peseschkian tarafından Almanya’da kurulmuştur. İnsancıl, Psikodinamik ve davranışçı psikoterapi ekollerinin sentezi bir terapi çeşididir. Transkültürel yani kültürarası bir bakış sunan, hümanistik bakış açısıyla insan kavramlaştırmasına dayanan psikoterapötik bir yöntemdir. Pozitif psikoterapi 20’den fazla kültür üzerine yapılmış transkültürel çalışmalara dayanır. Çatışmaların ve problemlerin pozitif yönlerine, çatışmaları çözüme dönüştürmeye odaklanan, insanın öz kaynaklarını temel alan bir yaklaşımdır.
Pozitif psikoterapi hem danışanın hem de terapisttin anlayabileceği günlük dilde kullanılabilen temel kavramların tümünü kullanmaktadır. Bu temel kavramlar psikoterapötik süreç için bir birleşme noktası yani çatı oluşturmakta ve farklı psikoterapötik yöntemler arasında bağlantı kurmakta kolaylık sağlamaktadırlar.
Diğer psikoterapi özelliklerini de içine alan pozitif psikoterapi, bütünleyici özelliği ile diğer psikoterapiden ayıran orijinal özellikleri de vardır. Hikayeler, masallar atasözleri ve metaforlar terapist- hasta/danışan arasındaki ilişkide aracı olarak kullanılmaktadır. Pozitif psikoterapi adından anlaşılacağı gibi insana bakışı ve yaklaşımı pozitiftir. İnsanların özünde iyim olduğuna, sevme, bilme ve öğrenme kapasitelerine sahip olduğu fikrine dayanmaktadır. Bunlarla beraber temel kapasitenin yaşam alanında dört temel kavramın gelişmeye hazır olduğuna inanılır. Bu dört temel yaşam alanı zihinsel, fiziksel, sosyal ve manevi ya da fantezi alanlarıdır. Pozitif psikoterapinin temel amacı bireylerin temel kapasitesini geliştirmek ve bahsedilen yaşam alanlarının arasındaki dengeyi sağlamasına yardım etmektedir. Kişi kendisinin psikolojik sağlamlığını, yeteneklerini ve kaynaklarının fark edilmesini ve ihtiyacı olan her neyse kendine sunmayı öğrenmesiyle oluşmaktadır.
Pozitif psikoterapi, danışan ve terapist arsında akıcı gündelik bir dil kullanılır. Terapide daha rahat ve iyi bir iletişim sağlanabilmesi için günlük hayattan destek alır. Bu desteği günlük hayattan hikayeler, masallar, deyişler, atasözleri, kavramlar ve farklı kültürlerdeki ve farklı coğrafyada yaşayan insanların benzer durumlarda izlediği yol üzerinden yararlanarak anlatımda bulunur. Bu durumları kullanarak dışsallaştırmayı ve yeniden yapılandırmayı sağlarken danışana ötekiyi yansıtarak farklı bir bakış açısı da sunmaktadır. Danışana farklı bakış açısının varlığını göstererek edinim kazandırmaktır.
Pozitif psikoterapi süreci beş basamakta ilerlemektedir. Bunlar:
Gözlem ve uzlaşma evresi
Envanter evresi
Var olan durumda cesaretlendirme evresi
Sözelleştime evresi
Son olarak da amaçları ve koyulan hedefleri genişletme evresi
Pozitif Psikoterapi Kullanım Alanları
Pozitif psikoterapi, sadece zihinsel sağlık sorunlarına yardımcı olmakla sınırlı olmayan geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Şu durumlar için de pozitif psikolojik müdahalelerden faydalanabilir. Bunlar:
Depresyon
Kaygı
Agresyon
Fobik reaksiyonlar
Öğrenme bozuklukları
Psikosomatik semptomlar
Dayanıklılık oluşturmak
Genel psikolojik refahı iyileştirmek
Mutluluk arayışı
Pozitif duygular, Pozitif düşünme
Psikolojik iyi oluş, esenlik
Psikolojik sağlamlık, kendini toparlama, yılmazlık kısaca insanın güçlü kılan özellikleri olarak özetlenebilir
Yaşam kalitesi ve yaşam doyumu