Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?

Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?

Kireçlenmeye en iyi gelen şeylerin başında düzenli egzersiz yapmak ve daha fazla hareket etmek gelmektedir. Günlük beslenme rutininizde sebze ve meyve porsiyonlarını arttırmak, protein kaynaklarınızı çeşitlendirmek ve rafine şekerden uzak durmakta kireçlenmeye en iyi gelen adımlardandır. 

Egzersiz

Kireçlenmenin ilerleyişini yavaşlatmanın en etkili yollarından biri daha fazla hareket etmektir. Düzenli egzersiz kas ve kemiklerinizin güçlü kalmasına, eklemlerinizin daha esnek olmasına yardımcı olur. Yürüme, yüzme gibi çok fazla efor gerektirmeyen hafif egzersizlerle başlayabilirsiniz.


İdeal Kilo

Diz eklemine fazla kilolar nedeniyle basınç arttıkça hem kireçlenme daha hızlı ilerliyor hem de kireçlenmenin neden olduğu ağrılar artıyor. Kilo verdikçe kireçlenmenin neden olduğu sorunların hafiflediğini göreceksiniz.

Sıcak ve Soğuk Uygulamalar

Soğuk uygulama genellikle alevlenme döneminde tercih edilir. Eğer diz kireçlenmesi kronik ise sıcak uygulama daha iyi bir seçenek olacaktır.

Su Tedavisi (Hidroterapi)

Bu tedavi, tedavi için yapılmış özel havuzlarda gerçekleştirilir. Tedavide suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak ekleme binen yükü azaltmak hedeflenir ve böylece egzersiz yapmak kolay bir hal alır. Hastalık iyileşme gösterdikçe su dışındaki diğer egzersiz türleri de tercih edilebilir.

Manuel Terapi

Bu tedavi ile eklem ağrısı ve eklemdeki tutukluluk azaltılabilir. Fakat tek başına fazla etkili bir tedavi yöntemi değildir.

Akupunktur

Osteoartritli bazı kişilerde anında ağrı kesimini sağladığı ve hastalığın belirtilerinin azalmasında önemli faydaları olduğu göstermiştir.

Masaj

Masaj, kireçlenme için en etkili tedavi türü değildir. Destekleyici bir tedavi görevi görür. Masajla kaslar gevşetilebilir ve eklem sertliği azaltılabilir. Böylece kişi bir parça da olsa rahatlayabilir.

Elektroterapi

Elektroterapi, kireçlenme durumunda uygulanan en önemli tedavilerden biridir. Cilt üzerine elektrotlar yapıştırılır ve bu yolla sinir ve kaslara elektrik akımı verilir. Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu denilen bu yöntemle sinirler uyarılarak ağrı hissi azaltılır. Ayrıca aynı yöntemle kas erimesi de önlenebilmektedir.

Beslenme

Şişkinlikler ve eklem için kullanılan yeşil çay, kireçlenmeye bağlı eklem ağrılarına iyi gelmektedir. Zencefil tüketimi, kireçlenme şişkinliklerinin dinmesini sağlamaktadır.


Günlük beslenme rutininizde sebze ve meyve porsiyonlarını arttırmak, protein kaynaklarınızı çeşitlendirmek ve rafine şekerden uzak durmak ilk olarak atabileceğiniz adamlar arasında yer alıyor. Kireçlenme probleminden çekenlerin beslenme düzenine eklemesi tavsiye edilen besinler şu sekidedir:

• Brokoli

• Turunçgiller

• Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar (ton balığı, somon, uskumru)

• Sarımsak

• Az yağlı süt ürünleri (kalsiyum ve D vitamini eklem ve kemik sağlığını artırabilir)

• Fındık

• Avokado, zeytin, aspir ve cevizden elde edilen bitkisel yağlar

Kireçlenme Neden Olur?

Her yaştan insanda sıkça karşılaşılan kireçlenme, boyun ve bel fıtığına da zemin hazırlamaktadır. İlaç kullanımının yanı sıra kilo vermek de gerekmektedir. Kontrolsüz bir şekilde egzersiz yapmak, hiç egzersiz yapmamak kadar kireçlenmeye neden olmaktadır. Kontrol altına alınmayan kireçlenme, daha fazla ilerlemekte ve kıkırdağın aşınmasına kadar sebebiyet vermektedir.

• Geçirilen enfeksiyonlar,

• Genetik faktörler,

• Obezite,

• Hareketsiz yaşam,

• İskelet sistemi ve bağ dokularını etkileyen genetik veya otoimmün bozukluklar,

• Kalıcı iltihaplar,

• Kalsiyum metabolizması bozuklukları,

• Kalsiyum oranının kemiklerden çok kanda olması sebebiyle ortaya çıkar.

Kireçlenme Belirtileri

Belirtiler yavaş yavaş gelişir ve zamanla kötüleşir. Hangi eklemin, hangi oranda etkilendiğine bağlı olarak belirtiler farklılık gösterir. Kireçlenmenin başlarında eklemlerde hissedilen ağrı ve sertlik hissidir. Kireçlenmede iki önemli bulgu vardır. Bunlardan bir tanesi eklem uzun süre hareketsiz kaldığında kapanma ve halk tabiri ile donma eğilimi gösterir. Hareket esnek ve rahat değildir. Bir diğer bulgu gün sonunda yüklenmeye bağlı olarak artan ağrılardır.

• Hareket etmekle azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı,

• Bir eklem büküldüğünde eklemeden tıkırtı ya da çıtırtı sesi gelmesi,

• Eklem etrafında hafif şişme,

• Aktivite sonrasında veya günün sonuna doğru daha da kötüleşen eklem ağrısı

• Eklemde kilitlenme, dengesizlik, boşalma hissi olabilir.

• Eklem çevresinde parmak basısıyla hassasiyet olabilir. Diz için özellikle iç tarafta belirgindir.

• Sabah uyandığında hissedilen ağrı,

• En küçük bir basınçta bile oluşan hassasiyet,

Dizde Kireçlenme Belirtileri

Diz eklemi, kireçlenmenin en yaygın görüldüğü eklemlerden biridir ve sıklıkla diz ağrısı yakınmalarıyla kendini gösterir.

·         Diz ağrısı

·         Dizde şişlik

·         Yürümede zorluk

·         Çömelip kalkmakta zorluk

·         Merdiven inip çıkmakta zorluk

·         Diz hareketlerinde kısıtlılık, tutukluk

·         Hareket sırasında dizde çıtırtı sesi

·         Diz üstü uyluk kaslarında zayıflık

·         Diz ekleminde şekil bozukluğu

·         Bacakta şekil bozukluğu


Kireçlenme Tedavisi

Fizik Tedavi

Kireçlenmede ilk yapılacak tedavi Fizik Tedavidir. Eklem ağrılarını rahatlatmak amacıyla soğuk(coldpack), sıcak(sıcak su torbası, infraruj), elektrik stimülasyonu(TENS), yüksek yoğunluklu lazer terapi(HİLT), ultrason terapi(US), kısa dalga diatermi(SWD) gibi fizik tedavi ajanları kullanılmaktadır. 

İlaç Tedavisi

İlk önce basit ağrı kesiciler denilen parasetamol türevi ilaçlar önerilmektedir. Yeterli olmaz ise anti-enflamutuvar(iltihap-ödem azaltıcı) özelliği de olan ağrı kesiciler verilebilir.

Eklem İçi İğne Tedavisi: Kireçlenme tedavisinde eklem kıkırdağını onarmak ve eklem kayganlığını artırmak ya da iltihabı azaltmak için farklı iğneler kullanılabilmektedir.

Cerrahi Tedavi

Diğer tedavi yöntemlerine rağmen şiddetli ağrı devam ediyor, eklem hareketleri ileri derece kısıtlı ve hastanın günlük yaşamını belirgin kısıtlıyor ise ameliyat kaçınılmaz hale gelmektedir. Kemik düzeltici ameliyat artroskopik temizleme, eklem protezleri ve eklem dondurulması yönetmeleri kullanılabilmektedir.

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori