Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

İstirahat

Diz ağrınız düşme, yaralanma, hastalık kökenli veya herhangi bir travmadan olmuş olabilir. Dizinizi sürekli hareket ettirmek eklem üzerinde baskı yapmaktadır. Ağrınızın azalması için günlük aktivitelerinizi biraz kısıtlayın dizinizi dinlendirmek iyi gelecektir. Dizlerinize mümkün olduğunca yüklenmeyin ve dinlendirme pozisyonunda tutun.

İlaç tedavisi

Diz ağrınıza doktonuzun kontrolünde hızlı geçirebileceğiniz çözüm ağrı kesici ilaçlar, kremler, kas gevşeticiler, iltihap azaltıcı ilaçlar kullanılmaktır.

Fizik tedavi

Diz ağrısı tedavisinde en sık kullanılan yöntem fizik tedavidir. Hastyanın fizik tedavi planında ağrı, ödem gibi rahatsızlıkları ortadan kaldırmak. Denge ve esnekliği arttırıcı uygulamalar kişinin durumuna göre yapılmaktadır.


Elektroterpi yöntemi ağrının azaltılması, ödem azaltılması, kas gücü arttırılması, ve eklem sağlığının korunması için uygulanan yöntemdir.

PRP

PRP tedavisi enflamasyonu azaltmak ve ağrı için enjeksiyonla uygulanan tedavi yöntemidir.

Su Tedavisi (Hidroterapi)


Bu tedavi, tedavi için yapılmış özel havuzlarda gerçekleştirilir. Tedavide suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak ekleme binen yükü azaltmak hedeflenir ve böylece egzersiz yapmak kolay bir hal alır. Hastalık iyileşme gösterdikçe su dışındaki diğer egzersiz türleri de tercih edilebilir.

Manuel Terapi

Bu tedavi ile eklem ağrısı ve eklemdeki tutukluluk azaltılabilir. Fakat tek başına fazla etkili bir tedavi yöntemi değildir.


Vücuttaki kas, tendon, bağ, ve eklemin hasarlandığı durumlarda yüksek konsantrasyondaki serum enjeksiyonu ile yara iyileşme mekanizmalarının uyarılması ve bu yolla dokuların tamir edilip, ağrının giderilmesi işlemi proloterapi olarak adlandırılır. Proloterapi hasarlı dokunun onarımını uyarır ancak yara dokusu-nedbe oluşumuna neden olmaz. Enjekte edilen sıvıda yoğunlaştırılmış dekstroz (şekerli serum) ve seyreltilmiş lokal anestezik bulunur. Proloterapide enjeksiyonlar özellikle bağ ve tendonların kemiğe tutundukları bölgeye, eklem içine derin olarak ve belli aralıklar ile tekrarlanarak uygulanır.

Masaj

Masaj eğitimini almış bir fizyoterapist tarafından diz ağrısının azaltılması, ödem oluşmaması, kas spazmlarını yok etmek iöin terapötik masaj uygulamasıdır.

Egzersiz

Diz ağrınız için, kas kuvvetinizi arttıracak egzersizler, denge egzersizleri, esnekliği ve kas katılıklarını azaltan, eklem hareket açıklığını koruyan ve arttıran egzersizler uygulamak ağrılarınıza yardımcı olacaktır. Ayrıca dizlerinizi yoracak koşu ve yürüyüşler yapmamalısınız.

Soğuk kompres

Dizde ki ağrının ve iltihabın azaltılması için buz veya soğuk kompres uygulaması yapmak fayda sağlayacaktır. Buzu direkt dizinize temas ettirmemeye ve bir havluya sararak ağrının olduğu bölgeye masaj yapabilirisiniz.
Kaplıca ve sıcak tedavileri
Kaplıca ve sıcak tedaviler hipertansiyon ve kalp-damar hastalığı olmayan hastalar için faydalı olabilmektedir. Ancak öncesinde hekim kontrolü ve onayı alınması da önemlidir.

Kilo Vermek

Fazla kilolara sahip olmak diz ağrısı riskini arttırmaktadır. Ekstra vücut ağırlığının olması ekleme yük binmesi anlamındadır. Bundan dolayı sağlıklı bir diyet uygulamak, yağ oranı düşük, meyve, sebze ve lif bakımından yüksek olan dengeli beslenmek iyi gelecektir.

Bandaj kullanmak

Sıvının hasarlı dokularda birikmesini önler ve dizin daha stabil olmasını sağlar. Bandajın kan dolaşımını engellemediğinden emin olun, çok fazla sıkmayın.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN