Migrene Ne İyi Gelir?

Migrene Ne İyi Gelir?

Düzenli uyumak migren ataklarınızı azaltabilir. Bunun için gün içerisinde uykunuzu almaya özen gösterin.

Düzenli egzersiz yapmak migren ataklarınızı tetiklenmesini önler. Meditasyon, yoga, vücudunuzu gevşetecek egzersizler ve nefes terapisi gibi teknikleri denemeniz fayda sağlayacaktır.

Stres migreninizi tetikleyen bir faktör olduğu için stresinizi kontrol edebilmeye öğrenebilmek için bir terapistten yardım alın. Konuşma terapisi bu yönden iyi gelebilecek bir çözümdür.

Migren atağı yaşadığınız ve ağrılarınız arttığında karanlık bir odada dinlenmek iyi gelecektir. Işık ve ses hassasiyetinden dolayı tetikleyicileri ortadan kaldırmak fayda sağlayacaktır.

Masaj Yapmak

Şakak, boyun, omuz bölgesine masaj uygulamak migren ağrılarına iyi gelebilecek bir çözümdür.

Soğuk Kompres Yapmak

Şiddetli baş ağrıları için soğuk kompres uygulamak ağrılarınızı hafifletecektir. Soğuk kompres uygulaması için bir havluyu önce ıslatıp sonra nemli kalacak şekilde başınızda 15 dakika kadar bekletebilirsiniz.

Su İçmek

Dehidrasyondan kaynaklı baş ağrıları artmakta ve migren ataklarını tetiklemektedir. Bol su içmek vücuttaki dehidrasyon dengesini sağlayacaktır.

Aslan Pençesi

Migren ağrısına iyi gelebilecek bitiklerden olan aslan pençesi, kan dolaşımını düzenler, damarları rahatlatır ve migren ağrısını hafifletebilir.

Papatya

Papatya, vücudu gevşetme özelliği sayesinde ağrılarınızı hafifletecektir. Migren ağrınıza karşı günde 2 fincan papatya çayı tüketebilirsiniz. Ayrıca papatya yağı ile şakaklarınıza masaj yapabilirsiniz. İçeriğindeki mineraller ve antioksidan etkisi ile fayda sağlayacaktır.

Lavanta

Migren ağrısı yaşadığınız dönemlerde lavanta çayı içmek ağrılarınızı azaltacaktır.
Lavantanın ferahlatıcı kokusu sayesinde migrenden dolayı yaşanan ağrıların hafiflemesini sağlamaktadır. Lavantayı çayını tüketebilir ya da lavanta yağını koku veya masaj için kullanabilirsiniz.

Melisa Çayı

Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği olan melisa çayı migren ataklarının hafiflemesine ve gözlerde oluşan ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır.

Nane

Nane anti-inflamatuar özelliği ile sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur. Ayrıca spazm çözücü etkisiyle sakinleştirici etkiye sahiptir. Nanenin baş ağrısını azalttığına dair etkiler vardır. Naneyi demleyip çay şeklinde tüketebilir veya nane yağıyla cildinizi tahriş etmeyecek şekilde başınıza masaj uygulayabilirsiniz.

Zencefil

Taze zencefil, B6 vitamini, C vitamini, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Manganez ve Lif açısından yüksek besin değerlerine sahiptir. Zencefil; ağrıyı hafifletir ve migren atakların eşlik eden mide bulantısına karşı iyi gelmektedir. Taze zencefil veya zencefili toz şekilde tüketebilirsiniz.

Migren ataklarının tetikleyici faktörlerden uzak durmak migren ağrılarını yaşamınızda ciddi düşüşler sağlayacaktır. Migren tetikleyicilere şunlara örnek verilebilir:

Açlık sık öğün Atlama

Stres ve duygusal değişimler

Uyku bozuklukları ve düzensizliği

Güçlü ve parlak ışık

Menstruasyon dönemi

Yükseklik değişiklikleri

Aşırı kahve ve çay tüketimi

Hava değişimi ve kirliliği

Lodos gibi soğuk rüzgarlı havlar

Parfüm gibi kuvvetli kokular

Alkol ve sigara tüketimi

Sigara dumanında kalmak

Beslenme düzeninize dikkat ederek migren oluşma sıklığını ataklarınızı kontrol edebilirisiniz. Bazı gıdalar migren ağrılılarını tetiklemektedir. Bu gıdalardan uzak durmak migrene iyi gelecek bir çözümdür. Migrene iyi gelmeyen gıdalar:

Kuruyemişler ve kabuklu yemişler

Tütsülenmiş (smoked) veya kurutulmuş balık

Fırınlanmış mayalı yiyecekler (kek, ev yapımı ekmek, sandviç ekmeği)

Muz, narenciye ürünleri (portakal, mandalina, turunç vb), kivi, ananas, frambuaz, kırmızı erik

Bazı kuru meyveler (hurma, incir, üzüm)

Et bulyon ile yapılmış çorbalar (Gerçek et suyu için geçerli değildir)

Aspartam ve diğer tatlandırıcılar

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN