İltihaplı Romatizma

İltihaplı Romatizma

İltihaplı romatizma, eklemler ile bağ dokusunu etkileyen iltihaplı kronik bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kendi vücut dokularına yanlışlıkla saldırmasıyla oluşur. Bu hastalığın bazı hastalarda, göz, cilt, akciğer, kalp ve kan damarları gibi vücuttaki birçok organa zarar verdiği bilinmektedir.
Genelde elleri ve ayakları, küçük eklem kemiklerini etkiler. Eklem astarlarını etkilediğinden şişme ve ağrı yaparak eklem hasarları ve kemik erimesiyle sonuçlanır.

İltihaplı romatizmanın oluşmasında şu 3 işleyiş vardır:

Mikroplar, eklem hastalıklarını ortaya çıkarabilir. (Stafilokok, streptokok,tüberküloz gibi)

Mikrop olmadan iltihap ortaya çıkabilir. Romatoid artrit, SLE ve ankilozan spondolit hastalıklarında vücut kendi dokularına karşı iltihap üretir.

Gut hastalığında ise ürik asit eklemde birikerek iltihaplanmaya yol açar.

Yumuşak doku romatizması, kollajen doku hastalıkları olarak adlandırılır. Başlıca deri ve kaslar olmak üzere pek çok dokuda hastalık belirtileri görülür.

İltihaplı romatizmanın oluşması açısından nedenler şu şekilde sırlanabilir.

Cinsiyet

İltihaplı romatizma gibi romatolojik hastalıklar kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.

Yaş

Her ne kadar iltihaplı romatizma her yaş döneminde görülebilse de sıklıkla ileri yaştaki bireylerde daha yaygın izlenir.

Genetik

Ailede iltihaplı romatizması hastası olan kişilerin hayatının bir bölümünde aynı hastalığın gelişme ihtimali yüksektir. Bu durum hastalığın gelişiminde bazı genetik faktörlerin önemli olduğunu gösterir.

Obezite

Özellikle 55 yaşından genç kadınlarda olmak üzere, fazla vücut ağırlığı ile birlikte bağışıklık sisteminin eklem dokularına saldırması ihtimali ve iltihaplı romatizma gelişme riski artar.

Sigara

Sigaranın içinde yer alan vücuda zararlı maddeler hem eklem yapılarını doğrudan olumsuz etkilemesi, hem de bağışıklık sistemi fonksiyonlarını bozması açısından iltihaplı romatizma riskini artırır.

Diğer çevresel faktörler

Asbest, silika gibi çevrede bulunan vücuda zararlı maddelerin solunması veya vücuda alınması yoluyla iltihaplı romatizma gibi romatolojik rahatsızlıkların tetiklenebileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

İlgili Profiller

Kategori