Bronşit hava yolunu daraltan ve mukus salgısıyla birlikte nefes almayı zorlaştıran bronşların iltihaplanmasıdır
Çoğunlukla mikroorganizmalara veya alerjik bünyelerde alerjene maruziyetine bağlı olarak gelişir. Akut bronşitte bronş duvarları şişer ve ekstra mukus üretir. Bu mikroorganizmaları çoğunlukla virüsler oluşturur.
Akut bronşit genellikle soğuk algınlığı veya nadiren de olsa kimyasala maruz kalmakla oluşmaktadır. Nezlenin aksine alt solunum yollarını iltihaplanması olması dolayısıyla boğaz ağrısı ve öksürük ile kendini göstermektedir.
Soğuk havalar, bu hastalıkların ortaya çıkmasında en önemli faktördür. Sigara kullanmak ya da dumanına maruz kalmak, iltihaba neden olur. Çevresel faktörler de önemli bir etkendir. Fabrika dumanları, ani ısı değişiklikleri, çok kuru ya da çok nemli havalar bronşiti tetikleyebilir.
Bronşitin genel sebebi soğuk algınlığı olmakla beraber kimyasallara maruz kalmaktır. Enfeksiyona neden olan bakteri ve virüslerin bronşların iç yüzündeki zarın vücut direncinin düşmesiyle iltihaba sebep olmaktadır.
Sigara içmek, sigara dumanına maruz kalmak toz ve hava kirliliği akciğerlerin tahriş olmasını tetiklemektedir.
Bunlara ek alerjiniz ve astımın varsa bağışıklığınıza dikkat etmeniz gerekir.
· Bronşit tedavisinde bronşlardaki şişliği azaltıcı ve artan koyulaşmış balgamı yumuşatıcı ilaçlar kullanılmaktadır.
· Kronik bronşitiniz varsa nefes terapisi ya da rehabilitesi sizin için değere sahiptir. Solunum terapileri; nefes egzersiz programlarıdır. Nefes terapisti size nasıl daha kolay nefes alacağınızı ve bu konudaki egzersiz yapma yeteneğinizi değerlendirecek ve arttırmaya çalışacaktır.
· Gün içinde bol miktarda su tüketmek
· C vitamini, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde birçok hastalığa olduğu gibi bronşite de iyi gelecektir. Bu dönemde kırmızı biber, koyu yapraklı sebzeler, lahana, kekik, elma, kivi ve çilek tüketiminin bronşit tedavisinde etkili olacağını söyleyebiliriz.
· Elleri sık sık yıkamak ve dezenfektan kullanmak.
· Soğuk hava bronşitten kaynaklanan öksürüğü şiddetlendirir. Bu nedenler soğuk havalarda bir şal ya da atkıyla ağız ve burun kapatılmalıdır.
· Sigara veya diğer tütün ürünlerinin kullanımını durdurmak
· Bulunduğunuz ortamı nemlendirin. Kuru ortamdan kaçının. Buhar iyi gelecektir. Ilık bir duş almak mukusu yumuşatacaktır.
· Bolca dinlenilmeli. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ve vücudun virüslere karşı savaşabilmesine uyku yardımcı olmaktadır.
· Beslenmeye dikkat etmek