Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk Dikeni Tedavisi


Hasara uğrayan yumuşak dokunun, zarar verici bir ajan enjeksiyonuyla iyileşme sağlanır.

Soğuk Kompres Uygulaması

Topuk dikeni sorunu yaşayan kişiler, ayaktaki ağrıyı geçirmek için soğuk kompres uygulaması yapabilir. Ağrıyan bölgeye 15 dakika buz paketleri konularak ilgili bölge uyuşturulabilir. Ayrıca soğuk uygulaması şişliğin inmesine de yardımcı olur.

Fizik Tedavi

Fizik tedavi egzersizleri topuk ve ayak arkında yer alan kas ve ligamentlerin güçlendirilmesine yardımcı olur. Bu egzersizlerin nasıl yapılacağı fizyoterapist tarafından hastaya öğretilir. Sonrasında hasta bu egzersizleri evde kendi başına yapabilir.

İstirahat

Topuk dikeni için en önemli tedavi dinlenmektiri ayak bölgesindeki baskıyı azaltır. Bu sayede, bölgede bulunan iltihap ve ağrı azalabilir.

Dinlenme hem akut ağrının geçirilmesinde hem de durumun daha kötüleşmesinin engellenmesinde rol oynar. Özellikle dinlenme, uzun süre ayakta kaldıktan sonra ağrının hafifletilmesinde oldukça önemlidir.

PRP

PRP tedavisi, doku iyileşmesine yönelik bir tedavi biçimidir. Hastadan alınan kendi kanı vücuduna enjekte edilir ve ayak tabanına gönderilir


Topuk dikeni tedavisinde kullanılan bir başka tedavi yöntemidir. 3 ila 5 seans arası uygulanır. Tamamen ağrısız ve acısız bir tedavi yöntemidir.

ESWT Tedavisi (Şok dalgası tedavisi)

Eswt tedavisi; diğer tedavi seçeneklerinden fayda sağlayamayan hastalara uygulanan bir tedavi türüdür.
Eswt tedavisi şok dalgası veya ses dalgası olarak da bilinmektedir. Ayrıca halk arasında da Topuk dikeni kırdırma operasyonu olarak de bilinmektedir.

Rahat Ayakkabı

Topuk dikeni tedavisinde özel tabanlıkların kullanılması tedavinin olumlu sonuçlanması açısından son derece önemlidir. Topuk dikeni tabanlığı kişinin ayağına uygun olarak özel yapılmalıdır.
Tabanlığın ayağı darbelere karşı koruması, yürümeyi kolaylaştırması ve ayağa baskı hissini en aza indirmesi gerekir.

Ayakkabı içerisine konulan ortopedik tabanlıklar, ayak arkının desteklenmesini sağlar. Bunun yanı sıra topuktaki ağrının azaltılmasına da yardımcı olur. Ayrıca topuk dikeni olan kişiler ayağın her yerini saran rahat ayakkabılar tercih etmelidir.

Topuk Dikeni Egzersizleri Uygulamak


Plantar Fasya ve Baldırların Gerilmesi

Ayak tabanı yere paralel olacak şekilde ayak parmakları ile bir basamak ya da taburenin üzerinde durulur. Boşlukta kalan ayak topuğu gerginlik hissedene kadar aşağı indirilir. Bu pozisyonda birkaç saniye bekleyip topuk tekrar yukarı kaldırılır. Bu hareket birkaç kez tekrarlanır.

Plantar Fasya ve Baldırların Gerilmesi

Bacaklar önde uzanmış olarak yere veya yatağa oturulur. Ayak parmakları etrafına havlu sarılır ve havlunun uçlarından gerginlik hissedene kadar kendine doğru çekilir.

Plantar Fasyasının Gerilmesi

Bir sandalyeye oturulur ve ilgili baldır diğer bacak üstüne çapraz şekilde yerleştirilir. Ardından ayağın parmakları aynı taraftaki elle tutulur kendine doğru çekilir. Oldukça etkili bir egzersizdir.

Baldır Kaslarının Gerilmesi

Bir duvar veya direğe yaslanılır. Bir bacak arkada bırakılarak vücut yükü diğer bacağa verilir. Ardından, arka bacakta bir gerilme hissedene kadar öne doğru eğilinir.

Diğer egzersiz de ayağınızın altına merdane, buz şişesi, top veya cam bir şişe yerleştirebilir çok bastırmadan hafif masaj yapar bir şekilde 3 dakika boyunca ileri geri yuvarlayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori