Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı, deri hücrelerinin normalden birkaç kat daha hızlı üremesine neden olan bağışıklık sistemi kaynaklı bir cilt bozukluğudur.
Bir diğer adı da psoriasis olan sedef hastalığı sırasında ciltte beyaz pullarla kaplı engebeli kırmızı lekeler görülmeye başlanır.

Sedef hastalığı, vücuttaki deri hücrelerinin normale kıyasla 2-3 kat daha hızlı çoğalması durumu olarak tanımlanmaktadır.

Normalde deri hücrelerin yeniden üretilmesi 28-30 gün kadardır. Bu süreç sedef hastalarında birkaç günde bir yeni hücreler üretilmektedir. Fazla üretim sonucu oluşan hücre birikimi, cildin yüzeyinde değişikliklere neden olur. Kısacası hücreler tam olarak olgunlaşamadığından doğal şekilde, biz fark etmeden dökülemez ve üst üste birikir.

Sedef hastalığının çeşitleri şu şekilde sınıflandırılmaktadır.

Plak Tipi Psoriasis

Sedef hastalığının en yaygın görülen türüdür. Plaklar vücuttaki herhangi bir yerde oluşabilmektedir. Kaşıntılı ya da acı verici olabilen bu plaklar, bazen çok sayıda bazen de az sayıda olabilmektedir.

İnvers Psoriasis

Bu tip sedef hastalığı; koltuk altı, kasık, göğüs altı gibi kıvrım yerlerinde görülmektedir. Bu bölgeler nemli olma özelliğine sahip olması nedeniyle sedeflerin kepeklenme olmaksızın, kızarıklık ve kabarıklıklara yol açtığı görülür. Mantar enfeksiyonları, sedefin bu tipini tetikleyebilmektedir.

Tırnak Psoriasisi

Sedef tırnaklara da yerleşebilmekte ve hatta yalnızca tırnakta da görülebilmektedir. Sedefin bu türünde; tırnakta kalınlaşma, renk değişikliği, çukurluklar görülebilmektedir.

Eritrodermik Psoriasis

En nadir olarak rastlanan sedef hastalığı türü olan eritrodermik psoriasiste, kaşınan ve yanan kızarıklıklar tüm vücudu kaplamaktadır. Enfeksiyonlardan kaynaklanabilmektedir.

Psoriatik Artrit

Hastaların bazılarında eklem tutulumu gözlenebilmektedir. Özellikle el ve ayak eklemlerinin tutulduğu görülürken, nadir de olsa büyük eklemler de etkilenebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori