Moksa Terapi Nedir?

Moksa Terapi Nedir?

Moksa Terapi Nedir?

Yakı/Moksibüsyon, kurutulmuş pelin otundan hazırlanan ve uygulamaya uygun akupunktur yuvalarına farklı yöntemlerle ısı vererek sağlığın kazanılmasını sağlayan çok eski bir tedavi yöntemidir. Anadolu'da da benzeri yakı yöntemleri tedavi amaçlı kullanılır. Çubuk halinde kalem gibi veya ham haliyle pirinç tanesi büyüklüğünde hazırlanılarak kullanılır. Isı terapisi, geleneksel Çin tıbbında, yanan bir pelin otundan (Artemesia vulgaris) yapılma bir sap ya da koninin vücuttaki iltihaplı ya da hasta bölge üzerine yerleştirilmesine dayalı bir tekniktir.

Amaç meridyenlerde kanallarda oluşan tıkanıklıkları çözüp, vücudumuzda var olan chi’nin; enerjinin yeniden akışını sağlamaktadır. Böylece bedenimiz, kendi kendini iyileştirme gücünü harekete geçirerek hastalıkların ortadan kalkmasına veya hafiflemesine yardımcı olur. Pelin otu bir puronun çevresine ve uzunluğuna benzer bir sap halinde olabilir. Solunum sorunları olan kişiler yanan pelin otu saplarından rahatsızlık duyabilirler. Bu nedenle dumansız pelin sapları da kullanılmaktadır.

Çok dar alanlara güçlü ısı transferi sağlar. Zaman zaman akupunktur ile kullanılabilir. İğnelerin uçlarından ısıtılarak yoğun ısı tek noktaya gönderilebilir. Dikkatli kullanımda yanık riski düşüktür. Hassas ciltlerde kızarıklık olabilir. Solunum sorunları olan kişiler yanan pelin otu saplarından rahatsızlık duyabilirler. Günümüzde solunum sorunları olan hastalar için kokusuz moksa uygulaması mevcuttur.

Moksa Terapisinin Faydaları

Kanalları Isıtır: Geleneksel Çin Tıbbına göre soğuk, vücudu istila edebilir ve vücuttan geçen akupunktur kanallarına yerleşebilir. Bu, soğuk havalarda genellikle daha kötü hissedecek ve ısı uygulamasıyla daha iyi hissedecek belirli bir bölgede ağrıya neden olabilir. Örneğin, bazı artrit türleri “soğuk tiptir” ve kış aylarında daha yoğun hissedilir. Moxa, bu durumlarda özellikle yararlıdır.

Qi ve Kan Dolaşımını Teşvik Eder: Moxa ısınır ve hareket eder. Kan ve Çi’nin hareketini teşvik etmeye yardımcı olur, böylece Chi veya kan durgunlaştığında ortaya çıkan ağrı için özellikle iyidir. Özellikle jinekolojide adet krampları için popüler olmuştur ve morlukları daha çabuk iyileştirmek için kullanılır.

Akupunktur Noktalarını Uyarır: Küçük ayak parmağındaki, makat bebeği döndürmeye yardımcı olan nokta gibi belirli noktaları uyarmak için de moxa kullanılır. Göbek üzerindeki bazı sindirim rahatsızlıklarına yardımcı olan nokta gibi vücuttaki bazı noktalar için uygulanabilir.

Qi ve Kan Oluşturur: Moxa terapisinin bağışıklık fonksiyonunu artırdığı, özellikle beyaz kan hücresi sayılarını, anti-inflamatuar sitokinleri ve anti-vücut üretimini artırdığı gösterilmiştir. Bağışıklığınızı geliştirmeye ve kendinizi bitkin hissettiğinizde size yardımcı olmanın yanı sıra, bağışıklık sisteminin tehlikeye girdiği hastalıkların tedavisinde özellikle yararlı olduğu ve hastalanmaya yatkın insanlara yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN