Keloid Nedir?

Keloid Nedir?

Keloid, aşırı hücre üretimi sonucunda anormal yara iyileşmesi durumudur. Ciltteki yaralanmalardan sonra deride tamir süreci başlar. Ancak bu tamir süreci yara iyileşmesine rağmen devam ettiğinde keloid oluşur. Nodül tarzı oluşumların deriden kabarık bir şekilde ortaya çıkması ya da yara zemininden çok daha kabarıktırlar ve serttirler.

Keloid pembe, kırmızı veya ten rengi, düzensiz yumru görünümünde, sert, elastik kıvamlı bir oluşumdur. Göğüs, omuz, sırt, çene, kulaklar ve alt bacaklar keloidin vücutta en sık görüldüğü bölgelerdir.

Keloid 5 Farklı Şekilde Görülmektedir:

Kulak memesi: Kulak deldirme işlemi sonrasında ortaya çıkan türdür.

Sessile: Ciltte bir hasar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu yara tipi vücudun tüm bölgelerinde görülebilme olasılığı vardır.

Cerrahi kesi sonrası oluşan: Beyaz tenli insanlarda en sık görülen tiptir. Omuz, sırt, göğüs kemiği gibi deri gerginliğinin fazla olduğu yerlerde görülür.

Kendiliğinde oluşan: Genel olarak kişilerde meydana gelen bir travma sonrası oluşur.

Akne keloidalis nuchae: Daha çok ergenlik döneminde olan erkeklerde ensede ortaya çıkan tiptir. Aynı yerde çıkan sivilce ve iltihaplanma sonrası olur. Cerrahi tedavide en iyi sonuç alınmasını sağlayan yara tipidir.

Keloid Belirtileri:

Çıkıntılı, pütürlü, tüysüz, düzensiz yara izi

Ten renginize bağlı kırmızımsı, kahverengi veya morumsu lokal bir alan

Orijinal yaraya göre keloidin durmasına bağlı büyüklüğü değişen yara boyutu

Yumuşak, sert ve kauçuğa benzer çeşitli doku oluşumu

Kaşıntılı, görüntüsü hoş olmayan bir cilt yara izi

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN