Hüzünle Nasıl Başa Çıkılır?

Hüzünle Nasıl Başa Çıkılır?

Hüzünle Nasıl Başa Çıkılır?

Üzüntü, hayatın normal bir parçasıdır, ancak bu, yaşıyor olabileceğiniz keder ve mutsuzluk duygularıyla baş etmenin zor olmadığı anlamına gelmez. İster hayal kırıklığıyla mücadele ediyor olun ister derin bir ıstırap hissediyor olun, yalnız olmadığınızı bilin. En önemlisi, şu anda hissettiğiniz acının büyük olasılıkla sonsuza kadar sürmeyeceğini bilin.

Üzüntüyle nasıl başa çıkacağınızı anlamak, duygularınızı sağlıklı bir şekilde işlemenizi sağlayacaktır. 

Üzüntünüzün Kökünü Belirleyin

Herkes zaman zaman üzgün hisseder ama biz her zaman aynı sebeplerden dolayı üzüntü yaşamayız. Üzüntünün birçok potansiyel nedeni vardır ve iki kişi aynı olaya farklı tepkiler verebilir.

Üzüntü ile uğraşıyorsanız, duygularınıza birkaç şey neden olabilir.

1. İlişki sorunları

Aile üyeleri, arkadaşlar, iş arkadaşları ve romantik partnerlerle olan ilişkilerimiz bir dizi duyguyu tetikleyebilir. Önem verdiğiniz bir kişinin incitici bir şey yapmasına, bir ilişkinin eski halini özlemeye veya bir ilişkinin sona ermesine üzülebilirsiniz. Bazı durumlarda üzüntüye yalnızlık duyguları eşlik edebilir.

2. Kişisel kayıp

İster değerli bir varlığınızı kaybettiniz, ister bir iş fırsatını kaçırdınız, ister boşanma sürecinde olun, ister yeni bir alana taşınıp destek sisteminizden ayrıldınız, ister sevdiğiniz birinin yasını tutuyor olun, her tür kayıp üzüntüyle sonuçlanabilir.

Herhangi bir kayıptan sonra keder yaşamak alışılmadık bir durum değildir. Bu, özellikle kayıp ölümden kaynaklandığında geçerlidir. Üzüntüye ek olarak, bir ölümün yasını tutarken suçluluk veya öfke duygularıyla da mücadele edebilirsiniz.

3. Sağlıksız düşünce kalıpları

Özeleştiri, aşırı genelleme, takıntılı düşünceler, aşırı kıskançlık ve diğer sağlıksız düşünce kalıpları, yaşam deneyimlerinize nasıl tepki verdiğinizi etkileyebilir. Olumsuz düşünmeye eğilimli olduğunuzda, olaylara olumsuz bir mercekle bakma olasılığınız daha yüksektir, bu da üzüntüye yol açabilir.

4. Depresyon

Üzgün ​​hissetmek her zaman depresyonda olduğunuz anlamına gelmez, ancak üzüntü klinik depresyonun temel belirtilerinden biridir. Depresyonda olduğunuzda, sebepsiz yere üzgün olduğunuzu hissedebilirsiniz. Depresyona genellikle yorgunluk, iştahsızlık ve sinirlilik gibi diğer semptomlar eşlik eder. Şans eseri, konu depresyonun nasıl tedavi edileceğine gelince , çeşitli tedavi seçenekleri vardır, bu nedenle depresyonda olabileceğinizden şüpheleniyorsanız sessizce acı çekmeyin. Depresyon semptomlarının nasıl yönetileceğini öğrenmek için bir akıl sağlığı uzmanına ulaşın .

5. Stres

İnsanlar stresli olduklarında genellikle endişeli veya kızgın hissederken, özellikle de kronik stres olarak bilinen, yani rahatlama olmaksızın uzun süreli, sürekli ve amansız stres yaşıyorsanız, stres de üzüntüye neden olabilir. Zamanla, stres tükenmişliğe yol açabilir ve hatta majör depresif bozukluğa neden olabilir.

Üzüntünüzün nedeni ne olursa olsun, onunla başa çıkmanın yolları vardır. Sizin için işe yarayan başka biri için işe yaramayabilir, bu nedenle size en çok yardımcı olan stratejiyi bulmadan önce birden fazla baş etme stratejisini denemeniz gerekiyorsa cesaretiniz kırılmasın.

Aşağıda üzüntü ile başa çıkmanın sekiz etkili yolu var.

1. Kendinizi üzgün hissedin

Duygularınızı bastırmak ve görmezden gelmek isteyebilirsiniz, ancak bunu yapmak uzun vadede yalnızca daha kötü hissetmenize neden olur. Duygularınızı bir kenara itmek yerine, zor duygularınızı kabul edin ve kendinizi kötü hissettiğinizi kabul edin. Ağlamak stresi ve üzüntüyü azaltır mı? Kesinlikle. Gerekirse güzelce ağlamaktan korkma.

2. Öz bakım yapın

Mutsuzken kendinize bakmak zor olabilir. Ne yazık ki, uyku ihtiyacı ve sağlıklı beslenme gibi temel ihtiyaçları ihmal ederseniz, kendinizi daha da kötü hissedebilirsiniz.

Kişisel bakım , duygularınızı kabul etmeyi ve doğrulamayı öğrenmenin önemli bir parçasıdır. Ayrıca araştırmalar , yediğiniz yiyecekler gibi küçük şeylerin duygularınızı doğrudan etkilediğini gösteriyor. Bu nedenle, kendinizi kötü hissediyorsanız, besin açısından zengin bir yemek ruh halinizi yükseltebilir ve size enerji verebilir (son zamanlarda kendinizi üzgün hissediyorsanız bununla mücadele ediyor olabilirsiniz).

3. Sağlıksız başa çıkma mekanizmalarından kaçının

Abur cubur, alışveriş çılgınlığı ve alkol kısa vadede sizi daha iyi yapabilir, ancak bu tür yıkıcı davranışlar acınızı yalnızca geçici olarak uyuşturur. Sağlıksız başa çıkma mekanizmalarının daha fazla farkına varmak için çalışın ve bunun yerine sağlıklı başa çıkma becerileri arayın.

4. Destek için sevdiklerinize ulaşın

Üzüntüyle nasıl başa çıkacağınızı bilmenin büyük bir kısmı, ne zaman yardım isteyeceğinizi öğrenmektir - bu, özellikle hüzünlü hissediyorsanız, bazen şaşırtıcı derecede zor olabilir. Arkadaşlarınız ve aileniz, zor zamanlar geçirdiğinizde size sevgi ve destek sağlayabilir. İster birini ziyaret edin, ister bir mesaj gönderin veya bir telefon görüşmesi yapın, başkalarıyla konuşmak, üzücü duygularınızın yönetilemeyecek kadar fazla olmasını engelleyebilir.

5. Evcil hayvanınızla zaman geçirin

Zor bir dönemden geçtiğinizde başkalarıyla olan bağlantılarınız size güç verebilirken, mutlaka başka biriyle zaman geçirmek zorunda değilsiniz.

Evcil hayvanınızla oynamak veya birlikte yürüyüşe çıkmak da neşelenmenize yardımcı olabilir. Kendi evcil hayvanınız yoksa, bir hayvan barınağında gönüllü olmayı düşünün. Çalışmalar, hayvanların depresyon semptomlarını iyileştirdiğini ve gönüllülüğün ruh halini iyileştirmenin ve yalnızlık, depresyon ve kaygı duygularına karşı koymanın kanıtlanmış başka bir yolu olduğunu gösteriyor.

6. Duygularınız için sağlıklı bir çıkış yolu bulun

İster olumlu ister olumsuz olsun, duygularınızı ifade etmek her zaman önemlidir. Bir sanat projesi üzerinde çalışmak, akıl sağlığı için günlük tutmak veya hoşunuza gidebileceğini düşündüğünüz başka herhangi bir yaratıcı çıkış, üzücü duyguları işlemenize ve nasıl hissettiğinizi anlamlandırmanıza yardımcı olabilir.

7. Gülmenin yollarını arayın

Kendinizi keyifsiz hissediyorsanız, kahkaha aklınıza gelebilecek son şey olabilir, ancak bu söz doğrudur: kahkaha gerçekten en iyi ilaçtır.

Araştırmalar, sürekli gülmenin olumlu bir psikolojik etki ile ilişkili olduğunu kanıtlıyor. Üzgün ​​​​olduğunuzda gülmek her zaman kolay değildir, ancak bir yol bulabilirseniz - sadece gülümsemek için bile - ruh haliniz düzelmeye başlayabilir. Sevdiğiniz bir komedi izleyin, komik bir arkadaşınızla takılın veya bir stand-up komedyeni dinleyin. Bir kez gülmeye başladığınızda, neredeyse her zaman biraz rahatlamış hissedersiniz.

8. Doğayla bağlantı kurun

Mutsuz olduğunuzda, bir zamanlar keyif aldığınız şeyleri yapmak için motivasyon bulmak zor olabilir. Her zamanki hobilerinize uygun hissetmiyorsanız, dışarı çıkın ve doğada biraz zaman geçirin. Dışarıda vakit geçirmek sadece rahatlamanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlık yararları da vardır ve ruh halinizi anında yükseltebilir.