Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel ağrısı, günlük hayatı olumsuz etkileyen hareketlere engel olan bir rahatsızlıktır. Kişiler bel ağrısının tedavisinin yanında evde bazı uygulamalarla bel ağrına çözüm bulabilirisiniz. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Egzersiz

Bel ağrısı çekiyorsanız ayağa kalkmak ve hareket etmek zor olabilir. Bununla beraber, kısa bir yürüyüş, yoga, yüzme veya ağır olmayacak başka bir sportif faaliyetler yapmak oluşan bel ağrınızın azalmasına yardımcı olur. Egzersiz, gerilmiş kasları gevşetir ve beynin doğal ağrı kesicileri olan endorfin salgılamasını uyarır. Sürekli devam eden bel ağrısı problemi için, kaslarını esnek ve güçlü tutmanız gerekebilir. Bunun kasları kuvvet ve germe hareketleri ile düzenli bir rutin edinebilirsiniz. Düzenli egzersiz, gergin ve güçsüz olan kaslardan dolayı oluşan bel ağrısını tekrar etmesini engelleyebilir. Ağrınıza iyi gelecek şu egzersizleri denemelisiniz.

Sıcak ve Soğuk Uygulamalar

Soğuk veya sıcak uygulama değişik durumlarda faydalı olacaktır. Özellikle spordan kaynaklanan yaralanmaları akut ağrılarda 15-20 dakika soğuk uygulama yapabilirisiniz. Bazı durumlarda ilk olarak soğuk kompres uygulamanız o bölgedeki ağrı ve şişliği azaltabilmektedir.  Soğuk kompres uygulamasını buz ile uygularken direkt cildinize uygulamayın, bir havlu ya da bez kullanabilirsiniz. Sıcak uygulama gergin kasların gevşemesini artırabilir. Ağrının şekline göre doktor tarafından farklı bir seçenek önerilmedikçe 15-20 dakika sıcak uygulama yapılabilir.

Germe Hareketleri

Farklı şekillerde germe harekeleri yapmak belinizde olan ağrıyı hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Bu egzersiz hareketlerini belinizi zorlamayacak şekilde 30 saniye kadar yapabilirisiniz.

Ayak parmaklarına dokunma,

Kobra duruşu (Yukarı bakan köpek)

Çocuk duruşu,

Yoga pozisyonlarından olan aşağı bakan köpek duruşu bel ağrılarınıza oldukça iyi gelmektedir.

Ergonomi

Vücut ve bel ağrınız için çalıştığınız ortamın uygunluğu, omurga sağlığı için daha kullanışlı olmalıdır. Gün içerisinde oturarak çalışan kişi, masa başında bilgisayara göre sürekli öne eğilmemeli veya kamburlaşmamalıdır. Beli koruyan ve destek olacak şekilde üretilmiş sandalya ve masa seçeneğini değerlendirmelisiniz.

Doğru Duruş

Bel ağrısı için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de postürdür. Otururken veya ayakta omurgayı zorlamamalı rahat ettirilmeli beldeki basıncı kontrol almanız ağrınızı hafifletebilirsiniz.  

Uygun Ayakkabı

Bel ağrısı ve bel sorunlarında yüksek topuklu ayakkabı daha az kullanılmalı. Omurga sağlığı için 2,5 cm yüksekliğinde topuk tercih edilebilir. Ayak yapınızı destekleyen uygun ayakkabı tercih edilmelidir. Kullanılan ayakkabı bel ağrınızın oluşmasında etkilidir. Bel ağrısının iyileşmesi için kullanılan tamamlayıcı tıp tekniklerini uygulayabilirsiniz. Bu amaçla kullanılan tedaviler şunları içerir:

Akupunktur

Akupunktur uygulaması, iğne ve sterilize iğnelerle vücudun belli bazı noktalarına iğne uygulanarak bölgedeki enerjinin serbest olmasını sağlamak için yapılan tamamlayıcı tıp tekniğidir. Bel ağrısını geçirmede etkili olabilmektedir.

Spinal manipülasyon

Spinal manipülasyon alanında eğitimini almış kişiler tarafından yapılmalıdır. Nu uygulama da omurgayı hizalamak ve düzeltmek için vücuda basınç uygulaması yapılarak uygulanmaktadır.

Masaj

Bel bölgesindeki ağrıyan ve gergin kasları gevşetmek için uzman bir fizyoterapistten masaj uygulanabilir. Ayrıca bel ağrınız için Tai Chi ve yoga hareketleri, sırt kaslarınızın gerilerek güçlenmesine yardım eder.

PRP

PRP uygulamasında, kişinin kendi kanı trombosit açısından zengin olmasından dolayı ilgi bölgeye enjekte edilir. En çok disk hastalığı sebebi ile oluşmuş bel ağrılarında çok etkilidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori