Yeme Bozukluğu Nedir?

Yeme Bozukluğu Nedir?

Yeme bozukluğu yemek yeme dürtüsünün fiziksel açlık durumuna göre değil farklı algı ve düşünce biçimlerine göre şekillendiği ve beslenme davranışının büyük oranda bozulduğu son derece önemli psikiyatrik problemlerden biridir.

Yeme bozukluğu olan kişinin bedeni, duygusal ve sosyal hayatı yeme davranışındaki anormallikler nedeniyle zarar görür. Kişinin, günlük yaşamı yeme biçimini değil, yeme biçimi günlük yaşamını etkiler.

Yeme Bozukluğu Türleri

Anoreksiya Nervoza
Yeme bozukluğunun en sık karşılaşılan bu türünde şişmanlamaya karşı aşırı korku durumu hakimdir ve kişi zayıf bir bedene sahip olmak için kendini çok uzun süreler boyunca aç bırakır. Beden algısında bozulma ile seyreden anoreksiya nervoza hastalığında kişi, ne kadar zayıflarsa zayıflasın kendini daima kilolu olarak algılar ve beden ağırlığını azaltmaya yönelik birtakım davranışlar sergiler.

Pika
Pika, gıda olarak kabul edilmeyen şeyleri yemeyi içeren başka bir yeme bozukluğudur. Pikaya sahip bireyler buz, kir, toprak, tebeşir, sabun, kâğıt, saç, kumaş, yün, çakıl taşları, çamaşır deterjanı veya mısır nişastası gibi gıda dışı maddeleri severler.

Bulimiya Nervoza
Bulimiya Nevroza aşırı yeme ataklarını takip eden kusmalarla karakterize eden hastalıktır. Tıkınırcasına yemek yeme nöbetleri sonrası bulimiya nervoza hastası kilo almaktan kaçınmak için kendi kendini kusturma, laksatif (bağırsak çalıştıran), diüretik (idrar söktürücü) ilaçları veya diğer ilaçları yanlış amaçla almak, neredeyse hiç beslenmeme veya aşırı egzersiz yapma, yineleyen aşırı kısıtlama davranışları sergiler. Hastalığa sıklıkla utanç, suçluluk, can sıkıntısı, öfke ve hayal kırıklığı eşlik eder.

Geri Çıkarma (Geviş Getirme) Bozukluğu
Kişinin sıkça yediği yemeği geri çıkardığı bir bozukluktur. Çıkarılan besinler tekrardan çiğnenebilir, tekrardan yutulabilir veya dışarı atılabilir. Sıkça geri çıkarma, hastalığa eşlik eden bir mide-bağırsak rahatsızlığına veya başka bir sağlık sorununa bağlı olarak gelişmeyebilir.

Gece Yeme Sendromu
Bu sendromu olan kişiler genellikle uykudan uyandıktan sonra aşırı derecede yemek yer.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu (Binge eating)
Kişinin kısa bir zaman içerisinde, benzer koşullarda ve benzer sürede, çoğu kişinin yiyebileceğinden daha fazla miktarda yemek yemesidir. Kişi yemek sırasında yediklerinin miktarını kontrol edememesi ve yemeyi durduramaması şeklinde kontrol kaybı hissi yaşayabilmektedir. Kişi özellikle de stresli, mutsuz ve kaygılı durumlardayken yeme ataklarını geçirmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN