Yataktan Çıkarmayan Depresyon

Yataktan Çıkarmayan Depresyon

Yataktan Çıkarmayan Depresyon

Ara sıra bunalmış, stresli ve üzgün hissetmeniz normaldir. Herkes hayatının bir noktasında bir dereceye kadar üzgün ve morali bozuk hisseder. Ancak normal olmayan, uzun süre yataktan çıkamama depresyonu yaşamaktır. Bu, günü geçirme yeteneğinizi etkileyebilecek bir zihinsel sağlık sorunudur. Şu anda o yerdeyseniz ve bu tür bir depresyon yaşıyorsanız, yardımcı olacak bazı tavsiyelerimiz var.

Depresyon, en temel, günlük işleri neredeyse imkânsız hissettirebilir. Sabah depresifliğiniz düzenli duş almaktan sabahları giyinmeye kadar her şeyi zorlaştırıyorsa yazımızı okumaya devam edin.

Işık Terapisi

Araştırmalar, ışığın aslında ruh halimizi iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Işık terapisinin, sirkadiyen ritimleri ve uyku döngülerini etkilediği bilinen depresyon semptomlarının tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Işığın her gün yataktan kalkmanıza yardımcı olabileceği olumlu etkilerini görmek için bir cihaza veya herhangi bir süslü, pahalı ekipmana bile ihtiyacınız yok. Doğal ışığın içeri girmesine izin vermek için pencerenizi açın ve güneşin içeri girmesine izin verin.

Sevdiğiniz Bir Sabah Rutini Oluşturun

Uyku alışkanlıklarımızdan çalışma hayatımıza kadar, doğal olarak programlara göre gelişiriz. Sürekli olarak her gün kendinizi yataktan kaldırmanız gerektiğini hissediyorsanız, bu zihinsel zihniyet, ilk etapta kalkmanın neden bu kadar zor olduğuna katkıda bulunuyor olabilir. Bu olumsuz düşünceler sizi son derece geride tutabilir ve bazı durumlarda depresif belirtilerinizi daha da kötüleştirebilir. Sonunda kendinizi sürekli geride hissettiğiniz stresli ve telaşlı bir sabaha yol açabilen bu olumsuz düşüncelere odaklanmak yerine, bir rutin oluşturmayı deneyin.

İç sesinizi dinlemek, sabah meditasyonunuzu yapmak size her ne iyi geliyorsa onun için adım atmak günün kalanını güzel geçirmenize yardımcı olacaktır.

Esneme yapmak, eğlenceli bir kahvaltı yapmak, yürüyüş yapmak için dışarı çıkmak, hatta 30 ila 60 dakikalık tam bir kardiyo egzersizi yapmak, zamanınızı kendinizde vermek sizi iyileştirecektir.

Yataktan Kalkmak İçin Nedenlerinizi Çoğaltın

Sevdiğiniz rutinler sizi motive edebiliyorsa, sabahları yataktan kalkmak için eğlenceli veya heyecan verici bir neden bulmak daha da yardımcı olabilir. Belki de özel bir kahvaltı ya da işinize giderken özenle hazırlanmış kahve olabilir.

Küçük Adımlarla da Olsa Başlayın

Kafanızı yastıktan kaldırmak bile bunaltıcı geliyorsa, bir anda tüm dünyayı alt etmek zorunda olmadığınızı hatırlayın. Bebek adımları atın. Kendinize karşı nazik olun ve her seferinde üstlenmeniz kolay olan küçük, ulaşılabilir, başarılabilir bir planınız olsun.

İştahınızın Sizi Yataktan Çıkarmasına İzin Verin

Vücudumuzun bize ilerleme zamanının geldiğini söylemenin bir yolu var. Acıktıysanız veya her sabah içtiğiniz o ilk kahveden gerçekten keyif alıyorsanız, yataktan kalkmak için canınız çekilebilir. Lezzetli bir kahvaltı fikri iştahınızı açabilir. Hatta her sabah içilen bir bardak portakal suyunun sizi depresif hissetmenize rağmen yataktan kalkmaya teşvik ettiğini bile keşfedebilirsiniz.

Birden Fazla Alarm Kurun

Alarmınızı kapatıp tekrar uyuma isteği, ilk seferde asla kalkamayacak kadar güçlü geliyorsa, 5 ila 10 dakika arayla birden fazla alarm kurmayı düşünün. Geç kalmadan birden fazla alarma izin vermek için ilk alarmınızı daha erken kurmanız gerekebilir, ancak bunu düzeltmek kolay olabilir.

Bir Program Yapın ve Uygulayın

Bir programınız olmadığında, her küçük şey hakkında sürekli kararlar vermeniz gerektiğini hissedebilirsiniz. Bir program oluşturmak ve buna bağlı kalmak, sabahlarınızdaki stresi ortadan kaldırabilir. Görevleri başlatmak ve bitirmek için zaman belirlemek, hissedebileceğiniz sabah korkularının bir kısmını azaltmada çok yardımcı olabilir. Ek olarak, depresyonun ne kadar iyi kararlar verebileceğiniz üzerinde önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bu program setine sahip olmak ne giyeceğinizden ne yiyeceğinize ve daha fazlasına kadar vermeniz gereken bazı kararları ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir.

Arada sırada Yatakta Geçireceğiniz Bir Günü Planlayın

Hepimizin zaman zaman kötü günleri olur. Bazı günler diğerlerinden daha kötü olabilir. Yataktan fırlayıp dünyayı ele geçirmeyi kendi içinizde bulamadığınız zamanlar için önceden plan yapın. Rahat kıyafetler giymek, nefis bir kahvaltı veya hatta belki de ekstra zor günler için yüz maskeleri, losyonlar veya diğer evde bakım malzemelerini hazır bulundurmak kadar basit bir şey olabilir.

Yardım İsteyin

Bazen, tüm çabalarınıza rağmen, yataktan kalkamayacak kadar depresif hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda sorun olmadığını bilmelisiniz. Depresyonunuzun kötüleştiğini veya artık kendi başınıza yönetemeyeceğinizi kabul etmek çok büyük bir adımdır. Depresyonunuzun yataktan kalkmayı zorlaştırdığı gün sayısının arttığını hissetmeye başlıyorsanız, yardım istemenizin zamanı gelmiş olabilir.

Depresyonunuzun yataktan kalkmayı zorlaştırdığı gün sayısının arttığını hissetmeye başlıyorsanız, yardım istemenizin zamanı gelmiş olabilir.

Yardım istemek için bir arkadaşınızla, eşinizle, hatta bir doktorla veya terapistle konuşabilirsiniz. Hatta nasıl hissettiğinizi sözlü olarak ifade etmenin güçlendirici olabileceğini bile görebilirsiniz. En azından, depresyon yüzünden yataktan çıkamayacakmış gibi hisseden tek kişinin siz olmadığınızı öğrenince şaşırabilirsiniz. Bazen nasıl hissettiğiniz konusunda yalnız olmadığınızı ve başkalarının da benzer şeyler yaşadığını bilmek yardımcı olabilir.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN