Travma Nedir? Ne Demek?

Travma Nedir? Ne Demek?

Travma kelimesi Yunanca’da troma yara kelimesinden gelmektedir. Tıp terimi olarak kullanıldığında ise anlamı bir darbe sonucu oluşan bedensel veya ruhsal yara olarak geçmektedir. Dıştan bir etki sonucu fiziki ya da psikoloji açısından beden ve ruhun bütünlüğünü tehdit eden ya da bozan olaylara denilmektedir.

Günlük rutini bozan, ani ve beklenmedik bir şekilde gelişen, dehşet, kaygı ve panik yaratan, kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar, travmatik yaşantılar olarak tanımlanabilmektedir. Yaşanmış bir trafik kazası, bir doğal afet (deprem, sel, vb.), taciz, daha zorlayıcı bir yaşantı, travmaya örnek verilebilmektedir.

Fiziksel travma insanlık tarihinin varlığından beri var olan; dıştan herhangi bir etkiyle gelişen, en ufak bir doku ezilmesinden çok büyük organ yaralanmalarını kapsayan travma türüdür. Fiziksel travmalarda hastanın genel durumunun acil olarak düzeltilmesi çok önemlidir.

Ruhsal travmalar ise özellikle yerleşik yaşama geçişin artmaya başlamasıyla beraber artış gösteren travma türüdür. Bu travma türünde hastalar geçmişte yaşadıkları herhangi bir olayı atlatamaz, o olayı unutamazlar ve buna bağlı olarak da yaşam kalitesi düşer.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

İlgili Profiller

Kategori