Sujok Terapi Nedir?

Sujok Terapi Nedir?

Sujok Terapi Nedir?

Kore dilinde su, el; jok, ayak anlamına gelmektedir. Su Jok terapi ise eller ve ayakların kullanıldığı; Güney Koreli bilim adamı Prof. Park Jae Woo tarafından 1980’lerde geliştirilmiş bir yöntemdir. Su jok, el ve ayak bölgelerinin bir bütün olarak insan vücuduna benzerliğinin gözlemlenmesinden kaynaklanmaktadır. Akupunkturda, kulaktaki yansıma noktaları kullanıldığı gibi; Su Jok’ta da el ve ayaklarda vücudun yansıma noktaları bulunduğu ve bu noktaların uzaktan kumanda gibi vücudun her organını ve parçasını harekete geçirdiği savunulmaktadır. Vücutta enerji akımı bulunmakta; hasta organda ve vücudun bir kısmında bu enerji akımı bozulmaktadır.

Bütün vücudun ellerimizde, ayaklarımızda yansıma noktaları mevcut. Sujok tedavisi el ve ayaklardaki belirli noktalarda uygulanan bir akupresür çeşididir.

Tohumlar, Sujok uygulaması için en sık kullanılan doğal aplikatörlerdir. Tohumlar bitkilere hayat verdiğinden, içlerinde büyük bir enerji bulunduğu ve bu enerjinin dış ortamla sürekli alışveriş hâlinde olan hayat verici bir kaynak olduğu savunulmaktadır. Uygulama için kullanılacak tohumların, canlılığını ve çimlenme yeteneğini kaybetmemiş olmaları gerekmektedir. Tohum seçiminde uygulama yapılacak organa, tohumun benzerliği de göz önüne alınabilir

Sujok Terapi Nasıl Uygulanır?

Sorunlu organın el ya da ayaktaki yansımasını seçerken; vücudun sağ ve solunda olmak üzere iki tane olan organların (göz, akciğer gibi) ağrıyan tarafındaki el ya da ayak yansımasına bası işlemi yapılır. Vücudun orta hattında bulunan ve bir tane olan organlar (ağız, burun, kalp vb.) için de el ya da ayak yansımasını kullanmak için cinsiyete göre seçim yapılır. Bu durumda kadınlarda sağ el ya da ayak, erkeklerde sol el ya da ayak tercih edilir.

El veya ayaktaki hassas yerleri uyarmak için Sujok için üretilmiş küçük iğneler ya da problar kullanılabileceği gibi, elle masaj şeklinde baskı uygulanabilir ya da hassas noktaya bir bitki tohumu yerleştirilip bantlanır ve saatte bir tohum uygulanan bölgeye bası uygulanır.

Uygulama doğrudan el ile baskıyla yapılabileceği gibi sujok kalemi de kullanılabilmektedir.

Basınç uyarımına ilave olarak bazı durumlarda çeşitli tohumlar ve yarı değerli taşlar da kullanılmaktadır.

Su jok terapi yani tohum enerjisi tedavisi için kullanılan tohumların, organlarımızın elimizdeki yansımaları ise şu şekilde listelenebilmektedir:

 Baş parmak: baş ve boyun bölgesi,

 Kenardaki kısa parmaklar (işaret ve serçe parmaklar): kollar,

Ortadaki iki uzun parmak (orta ve yüzük parmaklar): bacaklar,

Avucun içi: iç organlar ve tüm gövde,

Avucun arkası (elin üstü): omurga ve böbrekleri,

 Avuç içi ise iç organların yansımasıdır.

Sujok Terapi Hangi Durumlarda Kullanılmaktadır?

Sujok terapi Homeopati, Aromoterapi gibi bütünsel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ve modern tıp uygulamalarına destek olarak uygulanabilecek bir terapi yöntemidir. Örneğin kemoterapi alan hastanın mide bulantılarını azaltmak için ilgili bölge bulunarak bu noktaya bası uygulanabilir. Özellikle akut hastalıkların tedavisinde, sağlık kuruluşuna gidinceye kadar olan sürede yapılan uygulamanın hızlı bir şekilde etki ettiği bildirilmektedir.
Diğer kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:

• Fobi, depresyon, anksiyete, bağımlılık gibi çeşitli zihinsel sorunlarda kullanılır.

• Su jok’un fiziksel ve zihinsel sağlığı güçlendirerek ve tüm dengeyi yeniden sağlamaya yardımcı olduğuna inanılır.

• Boyun, ayak, eller, eklem yara ve ağrılarından kurtulmak amaçlı kullanılır.

• Cilt ve üreme sorunlarında; iltihap temelli şikayetlerden kurtulmada kullanılır.

Tohumların İyi Geldiği Organları Şu Şekilde Sıralayabiliriz:

• Karabiber tohumu yuvarlak formundan dolayı gözlere,

• Fasulye böbreğe,

• Ceviz beyne,

• Kimyon tohumu da bağırsaklara,

• Üzüm çekirdeği pankreas

• Elma çekirdeği cilt için

• Beyaz Fasulye aşırı sıcak el ve ayaklara

• Kırmızı Fasulye aşırı soğuk el ve ayaklara

• Kırmızı meyvelerin çekirdekleri kalp için

• Kayısı çekirdeği mideye

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN