Strese Bağlı Yüksek Tansiyon Belirtileri

Strese Bağlı Yüksek Tansiyon Belirtileri

Tansiyon ya da kan basıncı, kalbin kanı pompalarken damar duvarın oluşturduğu basınca denilmektedir. Basıncın istenilen değerler üzerinde olması durumu hipertansiyon olarak adlandırılır. Damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınçtır.

Sempatik sinir sistemi stresli durumdayken veya tehlike hissedildi anda uyum sağlaması için vücudumuz stres hormon üretir. Fizyolojik olarak vücutta birtakım değişimler olur. Sempatik sinir sistemi, vücuda kaçmak veya savaşmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi vermek için kalp ve kan damarları dahil çoğu organda adrenalin dahil olmak üzere stres hormonlarının salınmasına neden olarak aktive olur. Bu durumda kan basıncı yükselir, kalp ritmi hızlanır, akciğerlerimiz daha fazla oksijen verir, kısacası vücut kendini savunur ve tepkiye geçer.

Anlık stres, kaygı ve yoğun duygular kan basıncını yükseltmektedir. Strese bağlı tansiyon yüksekliği hipertansiyon belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Genç yaşta görülen tansiyon için düzenli beslenme, yürüyüş ve sağlıklı yaşam önerilmektedir. Hayat kalitesini ciddi derecede olumsuz yönde etkileyen stres bağlı yüksek tansiyon belirtileri şunlardır:

Sık idrara çıkma

Baş Ağrısı

Kalp Ağrısı

Yorgunluk

Bulanık görme

Çift görme

İsteksizlik

Ciltte, yanaklarda kızarıklar

Bacaklarda şişlik

Nefes darlığı

Kulak çınlaması

Halsizlik

Kulak çınlaması

Burun kanaması

Düzensiz kalp atışı

Baş dönmesi

Enseden alın bölgesine doğru yayılan baş ağrısı

Kulak uğultusu

Baş dönmesi

Çarpıntı

Terleme

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori