Solunum Terapisi Nedir?

Solunum Terapisi Nedir?

Solunum Terapisi Nedir?

Solunum terapisi; KOAH, kistik fibrozis, astım gibi solunum sistemi hastalıklarında, enfeksiyon, cerrahi sonrası uzun süreli immobilizasyonda veya nörolojik hastalıklara bağlı solunum problemlerinde, hava yollarını temizleyerek ve solunum kaslarını kuvvetlendirerek kişinin daha rahat solunum yapmasını amaçlayan terapi yöntemidir.

Yapılan uygulamalar ile hastalarda görülen bitkinlik, halsizlik ve çabuk yorulma gibi olumsuz etkilerin ortadan kaldırması hedeflenir.

Pulmoner Rehabilitasyon yani solunum fizyoterapisi; kişiye ve amaca özgü olarak belirlenen, akciğer hastalarının veya herhangi bir hastalığı olmamasına rağmen solunum kapasitesi ve kas kuvvetleri azalmış kişilerin tedavisini amaçlayan, kişilerin günlük yaşamda daha kaliteli nefes alıp vermesini hedefleyen rehabilitasyon programıdır.

İleri evredeki solunum hastalıklarında ciddi şikayetler görülür, bu şikayetler hastaların efor kapasitesi ve yaşam kalitelerini oldukça olumsuz etkiler.

Pulmoner rehabilitasyon, günlük yaşamındaki ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar ağır problemleri olan bu hastaların yaşam kalitesi ve motivasyonlarının artırılması açısından büyük önem taşır.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN