Fizyolojik ve psikolojik işlevi yerine getirmekle görevli serotonin hormonu sinir sistemi iletişimini sağlayan kimyasal bir maddedir. Serotonin hormonunu, duygusal durumu ve düşünceleri etkilediği için mutluluk hormonu olarak da adlandırılmıştır.
Vücutta bulunan serotonin, kan damarlarının sağlıklı bir şekilde genişlemesini sağlayarak kan basıncını düzenler ve ağrı duyulmasının azaltır.
Dengeli bir duygu durum ve iyi bir ruh hali için vücutta yeterli miktarda serotonin bulunmalıdır. Mutluluk hissi veren serotonin, kaygı hisleri ile de doğrudan bağlantılıdır. Bu yüzden depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunların kaynağı yetersiz serotonin salınımı olabilir. Sağlıklı serotonin salınımına sahip bir kişi, duygusal yönden dengeli, mutlu ve sakin hissederler.
Depresyon ve anksiyete gibi pek çok duygudurum bozukluklarının ana sebebi olduğunu söylediğimiz serotonin, tedavisinde beyindeki serotonin seviyesini arttırmayı hedeflemektedir. Seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) grubundan olan ilaçlar bu tür psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Sindirimi düzenler ve bağırsak hareketleri üzerinde etkilidir. Vücutta serotonin üretiminin en fazla olduğu yer bağırsaklardır. Bağırsak hareketlerini kontrol ettiği gibi korumda da etkilidir. Bağırsaklarda fazla ya da eksik üretilmesi durumunda iştah kaybı veya iştah açıcı etkisi olabilmektedir.
Kemik sağlığı için oldukça önemli etkiye sahip serotonin, kesik üretilmesi durumunda kemiklerde zayıflama görülebilir, kemik kırıkları ve osteoporoza neden olabilmektedir.
Hayat kalitesi üzerinde önemli role sahip serotonin uyku düzeni ve sağlıklı bir uyku için oldukça gereklidir. Mutluluk hormonunun salınımı uyku süresi ve uyku veriminin ile doğrudan bağlantılıdır. Vücudumuzu besleyen sağlığını olumlu yönde etkileyen REM uykusuna geçişte ve melatonin hormonu üretilmesi içinde yeterli miktarda olması gerekmektedir.
Serotonin hormonunun eksikliği kadar fazla üretilmesi de sindirim sistemini bozmaktadır. Sindirebileceğinden fazla üretilmiş serotonin mide bulantısına neden olmaktadır.
Cinsel sağlık, cinsel işlev ve cinsel istek konusunda serotonin salınımı büyük bir etkiye sahiptir.
Vücudumuzda buluna herhangi bir yaranın iyileşmesi ve kan pıhtılaşmasında etkilidir. Serotonin hormonu trombositlerde depolanır ve bir yaralanma durumunda trombositler tarafından salınımı gerçekleşir. Dışarı salınan serotonin damarların daralmasını sağlar ve kan akışını yavaşlatır. Bunun sonucunda yara iyileşmesi başlamaktadır.