Psikoz Nedir?

Psikoz Nedir?

Psikoz, hastanın hayat şartlarına bağlı olarak farklı şekiller alabilen ruhsal hastalıklardır. Öte yandan birçok hasta benzer şekilde, olduğundan farklı algılanan belirti türlerine sahiptir. Psikoz, bireyin gerçeklik ile iletişimini kaybetmesine neden olur. Psikoz yaşayan bireyler gerçek olmayan şeylere inanabilir, bunları görebilir veya duyabilir. Kendi başına bir hastalık değildir, bazı ciddi zihinsel bozuklukların belirtisidir.

Gençlik ile genç yetişkinlik çağı arasında gelişen, bireyin gerçeklik ile hayal arasında bağlantı kuramamasına sebep olan ve beynin bilgileri işleme sürecine etki eden bir dizi psikotik bozukluktan biridir. Psikoz vakaları gerçek olmayan şeylere inanırken, aslında var olmayan şeyleri kuruntu yapabilirler. Kişiliklerinde değişim oluşur. Bireyin özellikle düşünme ve davranış biçiminde görülen değişiklikler vardır. Kısacası psikoz;

Psikoz, kendi başına bir hastalık değildir; bu bir semptomdur.

Yaygın bir psikotik yanılgı, hastanın önemli bir figür olduğuna inanmasıdır

Psikozun daha erken teşhisi, uzun vadeli sonuçları iyileştirir.

Psikozun Nedenleri
Psikozlar, tarih boyunca çok yönlü ve farklı kuramsal akımlarla açıklanmaya çalışılan karmaşık değişimlerdir. Bugün psikozların nedenleri büyük ölçüde bilinmemektedir. Psikotik bozukluğa göre ortaya konan açıklamaların büyük ölçüde değişebileceği düşünülmektedir.

Alkol ve bazı yasadışı ilaçlar kullanmak

Aşırı alkol ve uyuşturucu kullanımı

Hastada beyindeki tümörlerin varlığı.

Demans, Epilepsi ve Alzheimer gibi beyin hastalıkları

Şizofreni, bipolar bozukluk, stres, anksiyete, depresyon ve uyku düzensizlikleri gibi psikolojik sorunlar

Steroidler ve steroidler gibi bazı ilaçlar, kişinin psikoz geliştirmesine neden olur.

HIV ve AIDS, sıtma, frengi, Huntington veya Parkinson hastalığı, hipoglisemi, lupus, Multipl Skleroz, beyin tümörü gibi hastalıklar psikotik semptomlara neden olabilecek bazı hastalıklar.

Hasta inme yaşayabilir bu psikoza neden olabilir.

Hasta kişilik bozukluklarından mustaripse, bu psikoza yol açabilir.

Diyatezez stres psikotik bozukluklar

Genetik kalıtımdan gelen rahatsızlıklar

Beyin fonksiyonlarından (kötü bir nöronal migrasyon veya fizyolojik değişikliklerin varlığı)

Psikoz Çeşitleri

Psikozun, nedenlerine, semptomlarına ve semptomların süresine göre ayrılan çeşitli türleri vardır:

Uyuşturucuya bağlı psikoz

Uyuşturu ve/veya alkol kullanmak veya bunları bırakmak, görülen psikotik semptomlarla bağlantılı olabilir. Normal şartlarda semptomlar uyuşturucuyu bıraktıktan sonra doğrudan kaybolurlar.

Organik psikoz

Psikotik semptomlar bazen, örneğin ensefalit (beyin iltihabı), AIDS, tümör veya epilepsi gibi beyin fonksiyonlarının bozulduğu hastalıklar kapsamında görülür. Normal şartlarda bu tür durumlarda başka bedensel semptomlar da görülür.

Kısa psikotik bozukluk

Ayrıca psikotik semptomlar çoğunlukla aniden ve sık sık büyük bir kişisel strese tepki olarak, örneğin bir yakının ölümüyle tetiklenir. Bu tür durumlarda semptomlar genelde çok ağırdır ancak çoğu hasta kısa zamanda tekrar iyileşir.

Paranoid bozukluklar

Bu türdeki en büyük sorun, belirgin kuruntulardır. Diğer semptomlar sadece geçici olarak ve hafif şekilde görülür.

Şizofreni

Davranış değişikliklerinin ve buna eşlik eden semptomların en az altı ay boyunca görüldüğü bir psikotik bozukluğu tarif eder. Semptomlar ve hastalığın süresi kişiden kişiye değişir. Çoğu kişi şizofreni hastalığına rağmen mutlu ve başarılı bir hayat sürer.

Şizofreniform bozukluk

Bipolar bozukluk 

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori