Psikolojik nefes darlığı panik atak semptomlarıyla benzerlik göstermektedir. Kişinin stresli olduğu anlarda ortay çıkar. Nefes darlığı, nefes açlığı, derin nefes alamama hissi ve çarpıntı anksiyetenin en sık karşılaşılan belirtilerindendir. Bu sorunu yaşayan kişiler rahatlayacağını, geçeceğini bilmelerine rağmen kontrol edemezler. Nefes alma sırasında normal olarak göğüs kafesi kasları kullanılmaz. Farkına bile varmadan, karın şişer ve iner. Karın boşluğuyla göğüs boşluğunu ayıran diyaframın yardımıyla ciğerler temiz havayla dolmaktadır.
Gerginlikten kaynaklanan nefes darlığında, bu normalde olan nefes alma ve verme sistemi devre dışı kalmaktadır. Bu aşamada kişi göğüs kaslarını kullanarak, nefes alıp vermeye çalışır. Bu nedenle bir süre sonra sırt ve göğüs bölgesinde ağrılar oluşmaya başlar. Hava açlığı olan kişiler, daha önceden olmayan ağrılar için, kaygılanmaya başlarlar. Bundan dolayı nefes darlığının artarak kontrol dışı bir döngüye girmektedir.
Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtiler insanlarda çoğu zaman kalp krizi, kalbin durması, nefes alamayarak boğulma veya başka önemli hastalıklar gibi endişelere sebep olabilmektedir. Derin nefes alamama, rahat nefes alamama, nefes açlığı ve sebepsiz çarpıntı durumlarının yarattığı sıkıntılar belli bir zaman sonra doktor teşhisiyle belli olmaktadır.
Nefes darlığının kalp ya da farklı bir hastalık belirtisi yok ise bunu psikolojik olarak çözmek gerekmektedir.
Kaygı, huzursuzluk ve korku gibi duygusal durumların fiziksel semptomlarla da kendini gösteren bir durumdur. Endişe ve kaygı durumu insanın günlük hayatını ciddi boyutlarda etkileyebilmektedir.
Anksiyete bozukluğunun belirtilerinden biri de nefes darlığıdır. Daha çok panik bozukluğu olan kişilerde rastlanır.
Nefes darlığıyla beraber şu semptomlar görülebilmektedir:
Derin nefes alma ihtiyacı
Alınan havanın yetmiyor hissi
Mide bulantısı veya mide rahatsızlığı
Huzursuzluk ve sinirlilik
Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma
Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması
Terleme
Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,
Soluğun kesilmesi
Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma.
Uyuşmaya da karıncalanma.
Üşüme, ürperme ya da ateş basması
Doktorunuz kalp, akciğer, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları gibi nefes darlığı yapabilecek başka bir sorun olmadığını söylüyorsa psikolojik nefes darlığınız olabilir