Psikanalitik Terapi Tekniği

Psikanalitik Terapi Tekniği

Psikanalitik Terapi

Temel felsefe

Kişilerin içsel olarak var olduğu cinsel ve saldırgan tepkilerinin etkisi altında kalmak ruhsal problemlerinin temelini bilinçaltından gelen isteklerini ve içsel çatışmaları vardır. Bu çatışma ve isteklerin oluşması 0-5 yaşlarında psikolojik travmalar, yetişkinlik çağında yaşanan travma ve çatışmaların kaynağını oluşturur.

Temel kavram

Cinsel ve ruhsal olarak tanımlayabileceğimiz psikoseksüel gelişim dönemlerini anlamlandırma çabalarını, başarılı bir şekilde çözümlemelerini başarılı bir şekilde bütün duruma getiremediklerinde kişilik bozuklukları gelişebilmektedir.  Temelde var olan çatışmaları çözümlenemediğinde ve bastırıldığında kaygı oluşturur, bu da bilinçaltı süreçlerini psikolojik bozukluklara neden olur.

Terapinin amacı

Psikanalitik terapinin amacı bilinçaltını bilinç düzeyine çıkartılarak, rahatsızlık oluşturan yaşanmışlıkları ele verip, bastırılmış iç çatışmaları üzerinde yoğunlaşmak, zihinsel ve duygusal farkındalığın artmasını sağlamak, var olan temelindeki kişiliğini yeniden yapılandırmayı hedeflemektedir

Terapide terapist danışan ilişkisi

Terapist uzman yetkisiyle nötr bir konumdadır. Danışanın gerçekleştirdiği davranışlarının anlamına ve geçmişle ilgisi ile olan yorumlar yapar. Böylelikle terapist danışanına yansıtmalarla çözüm sunar.

Terapi tekniği

Psikoanalitik terapi yönteminde kullanılan birtakım teknikler vardır. Bunlar rüya analizi, serbest çağrışım yorumlama, direnç ve transferaz analizi gibi kullanılan ana temel teknikler vardır. Bunlar kişiye içgörü kazandırır, bilinçaltındaki içsel çatışmalar görülür hale getirilir. Bilinçaltı var olan malzemeyi ego tarafından özümsenerek anlaşılması sağlanır.  

Olumlu ve Olumsuz Yanları

Uzun süren ve maliyeti yüksek bir yöntemdir. Bu yöntem biyolojik be dürtüsel yöntemlere ağırlık verir diğer sosyal, kültürel ve kişisel etkenleri fazla çerçeve içerisine almaz. Bu yöntem gündelik hayattaki küçük sorunların çözümü için pek işlevsel değildir. Bu teknik davranışların oluşumu, kişilik yapısı ve işleyişi ego savunma sistemleri, kaygı konuları hakkında önemli adımlar katedilmiştir. Bireysel ve terapilerinde uygulanması daha uygundur. Psikotik kişilere önerilmez.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

İlgili Profiller

Kategori