Parkinson Nedir?

Parkinson Nedir?

Parkinson hastalığı motor sistem hastalıkları kategorisinde adlandırılan hastalıklar arasındadır. İlk kez 1817 yılında James Parkinson tarafından tanımlanan hastalığın Türkiye’de görülme sıklığı %1 oranındadır. Parkinson rahatsızlığı belirtileri kişinin hayat kalitesini düşmesine ve gündelik aktivitelerini devam ettirmede olumsuz etkileri olmaktadır. Parkinson hastaları, doğru tanı ve tedavi ile uzun yıllar boyunca yaşamlarını sürdürebilir. Bu nedenle hastalığın belirtileri fark edildiğinde vakit kaybedilmeden bir nöroloji uzmanına başvurulması ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi büyük önem taşır.

Parkinson hastalığı, kişinin vücut hareketlerini kontrol etmesini etkileyen ilerleyici, dejeneratif (hücresel hasar) nörolojik bir hastalıktır.

Beyin hücrelerinin zamanla kaybolması ile ortaya çıkmaktadır. Dopamin üreten beyin hücreleri parkinson hastalığı ile birlikte ölmeye başlar. Parkinson hastalığı kademeli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Bundan dolayı hastalığın erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Parkinson hastalığı ellerde, bacaklarda titremeye yol açabilen bir rahatsızlıktır. Parkinson hastalığı ilerleyici ve ilerlediği zaman ise kronikleşen bir hastalıktır.

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori