Parkinson Belirtileri

Parkinson Belirtileri

Beyinde hareketlerimizden sorumlu olan sinir hücreleri dopamin adı verilen kimyasal bir madde üretir, depolar ve vücudumuzda bir hareket yapılacağı zaman bu maddeyi salgılar. Dopamin sinir hücrelerinin birbiriyle haberleşmesini sağlar ve bu sayede hareketler bir düzen içinde yapılır. Parkinson hastalığı, dopamin üreten sinir hücrelerinde hasarlanma ile yeterli miktarda dopamin yapılamaması sonucunda ortaya çıkar.

Parkinson hastalığı belirtilerinin şekli, sayısı, şiddeti ve ilerlemesi büyük ölçüde değişebilir. Her insan farklı şekilde etkilenir. Parkinsonun yaygın belirtileri şunlardır:

Titreme: Baş parmağın istem dışı hareketi ve el titremesi hastalığın en çok görülen belirtisidir. Bu el titremelerine zaman zaman bacak kaslarındaki seğirmeler eşlik edebilir.

Hareketlerde yavaşlama: Hareketlerin yavaşlaması sık görülen parkinson hastalığı belirtileri arasındadır. Hastalık zaman içerisinde hareket etmeyi zorlaştırır ve hasta basit aktiviteleri bile çok ağır yapar.

El yazısında değişiklik: El yazısında kelimelerin birbirine yaklaşması, harflerin küçülmesi ve yazının karmaşıklaşması Parkinsonun işaretlerinden biridir.

Konuşma bozuklukları: Alçak sesle ve normalden daha hızlı konuşmak, cümleye başlamadan önce tereddüt yaşamak, cümleler arasında duraklamadan konuşmak ve mimikler ile vücut hareketlerinden yoksun monoton bir konuşma tarzı görülmektedir.

Ve diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Yorgunluk

Küçük adımlarla, yavaş yürüme

Boyun ve gövdenin üst kısmında öne doğru eğilme

Sık düşmeler

Kollarını sallamadan yürüme

Ayağı sürüyerek yürüme

Sıkıntı hissi

Ruhsal çöküntü hali

Uzuv ağrıları

Salya akması

Kabızlık

Mide boşalmasının gecikmesi

Uyku ve cinsel işlev bozuklukları

Ciltte yağlanma

Terleme artışı

Koku alma duyusunun azalması

Korku, kaygı ya da depresyon

Demans veya kafa karışıklığı

Omuzlarda ağrı

İstirahat esnasında iskelet sisteminde ağrı

El becerinin azalması

Bacaklarda tutukluk

Duruş bozuklukları

Sık idrara çıkma

Kol veya bacakta, kaslarda, eklemlerde ağrı, yanma, sızılar

Sık ve canlı rüyalar görme

Üzüntü, sıkıntı, hafızada zayıflama

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori