Ozon Terapisi Nasıl Uygulanır?

Ozon Terapisi Nasıl Uygulanır?

Ozon Terapisi Nedir?

Ozon, üç tane oksijen molekülünün bir araya gelmesiyle oluşan, O3 adı verilen gazdır. Ozon oda sıcaklığında gaz halinde bulunur. Renksiz ve fırtınalı havalardan sonra, yüksek yerlerde veya deniz kıyısında hissedilebilen karakteristik kokusu olan bir gazdır. Tıpta kullanılan ozon özel jeneratörlerde saf oksijenden üretilir.

Ozon gazı, organik yapıdaki bileşikleri oksitleyerek bozma potansiyeline sahip en güçlü kimyasallardan biridir. Sağlıklı atmosfer yapısını bozan ve solunum yolu ile vücuda alınması durumunda pek çok doku ve organ üzerinde toksik etkiler gösteren bu kimyasal bileşen aynı zamanda virüs ve bakteri gibi zararlı organizmalar üzerinde de etkilidir. Ozon terapisi hastalıkların tedavisinde yardımcı olmak için ozon gazının vücuda verilmesiyle yapılmaktadır. Bu terapi yöntemi son yıllarda en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden biri olmuştur.

Ozon Terapisi Nasıl Uygulanır?

Ozon tedavisinin uygulama yöntemi belirlenirken kişinin hastalığı, hastalığın şiddeti, eşlik eden hastalıkların varlığı gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Bunun yanı sıra ozon vücuda çeşitli yöntemlerle sokulabilir. Gazlar veya sıvılarla karıştırılabilir ve kanla birleştirilebilir veya intravenöz (doğrudan damarlara) ya da deri altına enjekte edilebilir.

Rektum, vajina içeren yollardan veya kas dokusuna ve eklemlerine uygulanabilir.

Topikal yaklaşımlar uzuv torbalama (kontrollü bir gaz banyosu) ve ozonlanmış su veya yağları içerebilir.

Ozon terapi ile eklem tedavisi yöntemi, ağrıyan eklemler, sırt ağrıları, yırtılmış bağlar ve benzerleri rahatsızlıklar için ozon gazının eklem içerisine uygulanması işlemidir. Ozon eklem içi uygulamalar, romatizma ve artroz durumlarında eklem içine gerçekleştirilen ozon uygulamalarıdır. Eklem içine uygulanan ozonla, kıkırdak dokusunun beslenmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Kıkırdak dokusunun kendisini tamir etmesi sağlanmaktadır

Ozon saunası sauna uygulamalarında, ozon buharı kullanılarak ozonun ciltten emilimi sağlanmaktadır. Detoks ve selülit tedavilerinde sıklıkla ve güvenle kullanılmakta ve cilt rahatsızlıklarında güvenle uygulanabilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ozon terapisinde otohemoterapi ve insüflasyon teknikleri de kullanılabilir. Otohematerapi yöntemi, ozonu hastadan alınan kanla karıştıran sistemik bir tedavidir. Otohematerapi ozonu hastadan alınan kanla karıştıran sistemik bir tedavidir. Majör Otohemoterapi (MAHT), hastadan 40-200 ml kan alır, ozon ve tıbbi oksijeni kanla birleştirir ve hastayı karışımla yeniden buluşturur. Bu, birkaç gün arayla yapılabilir. Küçük Otohemoterapi (mAHT), bir şırınga (zaten eşit miktarda ozon tutan) kullanarak hastadan birkaç ml kan alır, şırınga içeriğini sallar ve karışımı hastaya geri enjekte eder.

İnsüflasyon yönetmiyle ozon gazını bir vücut boşluğuna üflemek anlamına gelir. Ozon tedavisinde insüflasyon esas olarak rektal veya vajinal boşlukta yapılır. İnsüflasyon ayrıca kulak veya burun boşluğuna ozon uygulamak için de kullanılabilir. Ozon gazı, uygulanan tedaviye bağlı olarak hastaya değişen dozlarda verilir.

Sistemik uygulama genellikle dolaşım sistemi bozuklukları, diyabetle ilişkili anjiyopati tabloları, akut veya kronik viral enfeksiyon durumları, bağışıklık sisteminin baskılanması ile ilişkili sağlık sorunları, kronik inflamasyon ile seyreden kas-iskelet sistemi hastalıkları ve romatolojik hastalıkların varlığında tercih edilir. Tüm uygulama yolları sistemik, lokal veya her ikisini birden tedavi eder. Sistemik tedaviler vücuda bir bütün olarak fayda sağlarken, lokal uygulamalar belirli bir bölgeyi tedavi eder.

Ozon Terapisi Hangi Hastalıklara Tedavi Eder?

Ozon tedavisinin de birçok durumda faydalı olduğu bulunmuştur. Bunlardan bazıları kalp hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve eklem ağrıları, uçuk (uçuk), hepatit (sarılık), şeker hastalığı, akciğer hastalıkları, makula dejenerasyonu (göz hastalıkları), bağırsak hastalıkları, otoimmün, bulaşıcı hastalıklar (virüs ve bakteri vb. nedeniyle), romatizmal hastalıklar.

• Kas-iskelet ağrıları ve yaralanmaları (kas, eklem, tendon, bağ ağrıları ve romatizmal ağrılar)

• Omurilik hastalıkları (bel ve boyun fıtığına bağlı ağrılar)

• Miyofasiyal ağrı, fibromiyalji

• Nöropatik ağrı (ellerde ve/veya ayaklarda karıncalanma, uyuşma, yanma, üşüme gibi şikayetlere neden olan ağrı)

• İlgili uzman tarafından ele alınan diyabetik yaralar

• Tedavi ile iyileşme şansı olmayan kan akımı bozukluğuna neden olan uzuv yaralanmaları

• Kronik yorgunluk sendromu

• Stresle Mücadele

• Selülit tedavisi

• Detoks (Toksinlerden Arınma) Ozon Tedavisi

• Geriatrik koşullar

Ozon terapisi birçok hastalık ve durumun doğal seyrini değiştirebilir. Laboratuvar çalışmalarında ozonun vasküler, hematolojik, bağışıklık sistemi etkilerini ve antioksidan kapasitesini gösteren kanıtlar bulunmuştur. Ozon terapisinin çeşitli hastalıklar üzerinde tedavisi için çalışmaları devam etmektedir. Vücudumuzun daha hızlı iyileşmesini sağlar. Ozon, başta solunum yolları olmak üzere diğer tüm enfeksiyonlar ve Covid viral hastalıkları için vücudumuzu destekler. Antiviral ve bağışıklık sistemini destekleyici etkisi ile tedavide başarıyla kullanılmaktadır.

Ozon terapisinin faydaları ise şunlardır:

• Hücre ve dokulara giden kan dolaşımını hızlandırır,

• Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyon hastalıklarına karşı direnci arttırır,

• Damarları (arter ve venler) yeniler, tansiyonun düzelmesini sağlar,

• Kan ve Lenf sistemini temizler,

• Derinin üçüncü bir böbrek ya da ikinci akciğer sistemi gibi çalışmasını sağlar,

• Daha temiz, yumuşak ve daha gençleşmiş bir cilt,

• Kaslarda biriken toksini gidererek kasları gevşetir ve yumuşatır, esnekliğini arttırır,

• Eklem ağrılarını ve kas rahatsızlıklarını iyileştirir,

• Hormon ve enzim üretimini normale döndürür,

• Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı kuvvetlendirir,

• Depresyon ve sıkıntıyı ferahlatır,

• Stres hormonu olarak bilinen adrenalini okside ederek genel bir sakinlik sağlayarak depresyon kaynaklı gerginliği gidermeye yardımcı olur.

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori