Öksürüğü Ne Keser?

Öksürüğü Ne Keser?

Bol Ilık Su İçin

Öksürüğünüz varsa bol ılık su için. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında mukus salınımı boğaza doğru ilerlediği için boğazda tahrişe neden olur ve öksürük oluşur. Su içmek mukus tabaksını inceltir ve akciğerleri rahatlatır.

Tuzlu Gargara

Öksürükten kaynaklı boğaz kaşıntılarına ve daha sonra gelişen ses kısıklığına tuzlu gargara iyi gelecektir. Özellikle kuru öksürük semptomlarını hafifletir. Ilık suyun için ilave edilen tuz ile gargara yapabilirisiniz. Günde 3 def deneyebilirsiniz.

Ayva Çayı

Ayva çayı solunum yollarında oluşan problemleri önlemekte ve öksürüğe iyi gelen besinler arsındadır. Bağışıklığı kuvvetlendirir, midye ve sindirim sistemine faydalıdır. Öksürüğü yumuşatır balgama da etkilidir. Ayva çayını, kaynattığınız suyun içerisine 8-10 tane ayva tohumu ilave edilir. Yemeklerden 30 dakika önce veya 1-2 saat sonra içebilirsiniz. Ayrıca ayva yaprağını, boğaz yolu enfeksiyonlarında etkili olan diğer yollardandır. Öksürük tedavisi için içiyorsanız bitki ve çiçek kısımlarını, kuru ayva yapraklarını 10 -15 dakika kadar, taze ayva yapraklarını ise 3-6 dakika demleyerek içebilirsiniz.

Kekik

Solunum yolları enfeksiyonları, bronşit, boğazdaki tahriş, sindirim problemleri ve öksürüğe iyi gelecek etkili bir çözüm kekiktir. Bir bardak kaynamış suyun içerisine 2 çay kaşığı ilave ederek 10 dakika demlettiğiniz kekik çayını tüketebilirsiniz. Ayrıca kekik çayına bal ve limon ilave etmek de faydalı olacaktır. Boğazınızı rahatlatıp gıcık ve kuru öksürüğe etkili olacaktır.

Nane limon çayı

Sindirim sorunlarında etkili çözümlere ulaştıran nane limon çayı soğuk algınlığına, öksürüğe ve boğaz tahrişlerine iyi gelecektir. Ayrıca nanenin ferahlatıcı etkisi nefesinizin açılmasını sağlayacaktır. Dileğinize göre bal ilave ederek içebilirsiniz.

Hatmi Çiçeği

Öksürük kesici olarak en hızlı yollardan bitkisel çözümlerden biri de hatmi çiçeği boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Hatmi çiçeğini kapsül şeklinde alınabileceği gibi çay olarak da demleyip içebilirsiniz. Kaynamış suyun içerisine hatmi ilave edilip 2-3 dakika demlendirip içebilirsiniz.

Meyan Kökü

Meyan kökü iltihaplanmış tahriş olmuş boğazlar için önerilmektedir. Meyan kökü balgamlı öksürükte balgamın atılmasına etkilidir. İltihapları yok etmek için kullanılmaktadır. Bir fincan suya bir çay kaşığı kaşığı meyan kökü demleyip içmek fayda sağlayacaktır. Ayrıca meyan kökünü çiğnemekte boğazınızda gıcık öksürüğü rahatlatmaktadır.

Ekinezya çayı

Ekinezya çayı tüketmek bağışıklığınızı güçlendirir. Soğuk algınlığına ve nezleye iyi gelmektedir. Boğazda oluşmuş iltihabı azaltmayı ve öksürüğü geçirmede fayda sağlar. Ekinezya içeriğindeki etken maddelerin antimikrobiyal ve antiviral özellikler gösterir. Özellikle öksürük krizlerini sonlandırmak ve solunum yolu rahatsızlığına iyi gelmektedir.

Yeşil Çay

Yeşil çay antioksidan özelliği ile solunum yollarına fayda sağlamaktadır. Boğaz yolu enfeksiyonlarına bağışıklığı güçlendirmek için gönde 2-3 fincan tüketmek öksürüğün geçmesinde faydalı olacaktır.

Limonlu ılık su

Limon C vitamini etkisi ile vücuda güçlük sağlar. Boğazdaki enfeksiyonu azaltır. Limon suyun kaynayan buharı tıkalı burnu açar sürekli devam eden öksürüğe geçmesine yardım eder. Öksürüğün boğaza verdiği hasarı azaltır.
Ayrıca öksürük için limon yağı kullanabilirsiniz. Limon yağı anti-enflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağıyla birleştirip boynunuza sürebilirsiniz.

Ihlamur Çayı

Soğuk algınlığı denilince akla gelen ilk bitkilerden olan ıhlamur demleyerek içebileceğiniz öksürük için etkili bir çaydır. İçeriğindeki flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki göstermektedir. Boğazda oluşan tahrişi ve boğaz ağrısını yumuşatmak için kullanılmaktadır. Şiddetli boğaz ağrısına öksürüğe faydalı olmaktadır. Günde 2-3 defa tüketilebilir. Dilerseniz içine bal ilave edip içebilirsiniz.

Soğan

Soğan antibiyotik özelliği sayesinde enfeksiyona iyi gelir. Öksürüğe iyi gelir nefes darlığının oluşmasını engeller. Soğan suyu bal karışımı öksürüşe karşı etkilidir. İbrahim Saraçoğlu’nun önerisiyle soğan kürü şu şekilde uygulanmaktadır. Bir soğanı 6 eşit parçaya bölün. 1.5 bardak
suyun içine atın ve kaynatın. Karışım kaynadıktan sonra ılımaya bırakın. Demlenen karışımı ılık şekilde içmelisiniz.

Zencefil

Soğuk algınlığı ve nezle semptomlarını azaltmada kullanılan zencefil antioksidan özelliği ile öksürüğün geçmesinde etkili çözümler sunmaktadır. Zencefili çay şeklinde demleyebilir dilerseniz bal ile karıştırıp içebilirsiniz.

Anason

Solunum yollarında oluşan enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılmaktadır. Mevsim geçişlerinde yakaladığınız soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelmektedir. Ayrıca balgamı yok eden anason günde 2 defa içmek fayda sağlayacaktır. 1 çay kaşığı toz anasonu, 1 fincan sıcak suyun içine ekleyin ve ağzı kapalı kalacak şekilde 10 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra demlenen anasonu süzerek içebilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal antioksidan, antiviral ve antibakteriyel özellikleriyle kuru öksürüğe ve solunum yolu hastalıklarına fayda sağlamaktadır. Baharat olarak, meyve sebze sularının içerisine katarak tüketebilirsiniz.

Sıcak Duş

Sıcak duş buharı burun tıkanıklığına hava yollarının nemlenmesine yardımcı olmaktadır. Öksürüğünüzün geçmesinde etkili bir yoldur.

Öksürüğü kesen şu karışımları ve besinleri tüketebilirisiniz:

Bal ve zencefil karışımı

Bal ve karabiber karışımı

Ballı süt

Pekmez

Yasemin çayı

Badem

Tarçınlı Süt

Karabiberli Süt

Hibiskus Çayı

Limonlu-ballı ılık su

Keçiboynuzu

Öksürüğe iyi gelir;

Sigara dumanı öksürüğü arttırmaktadır. Bu yüzden sigara kullanılmamalı ve sigara kullanılan ortamda durulmamalı.

Toz tutan eşyalar kaldığınız geceleri uyudunuz ortamda bulundurmamalısınız. Özellikle alerjik kökenli öksürükte dikkat edilmelidir.

Düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Öğünlerinizi geçirmemeye besin değeri yüksek gıdalar tüketmeniz önerilmektedir.

Vücudunuzu güçlendirmek ve dinç tutmak için spor yapmaya özen göstermelisiniz. Vakit ayıramadığınız zamanlarda yürüyüş yapmak etkili olacaktır.

Uyku düzeniniz sağlıklı olmanız da en büyük faktördür. Uykuyu yeterli miktarda almak hastalıklara karşı dirençli olmanızı sağlayacaktır.

Yatak odanızda bulunan nevresimlerin mikropların yok olması için 55 derecede yıkayın. 

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori