Nefes Terapisi Nedir?
Nefes terapisi bir tedavi yöntemidir. Doğru nefes almaya ve insan sağlığına, nefes almayı merkeze alarak odaklanmış, iyileşmeyi ve hayat kalitesini arttırmayı hedefleyen farkına vararak nefes alma tekniğidir. Nefes terapileri genelde bir başka nefes egzersizi çeşidiyle beraber yapılır. Vücudun ihtiyaç duyduğu oksijenin gerektiği kadar alınabilmesi olarak tanımlayabileceğimiz doğru nefes alma, aslında tüm yaşamsal aktivitelerin gerçekleşebilmesi için gerekli olan oksijeni ve dolayısıyla enerjiyi sağlama gereksinimimizi de en doğru şekilde karşılamamızı sağlıyor. Daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşamın sınırlarını da belirleyen en önemli etken, ihtiyacımız olan nefesi tam ve doğru olarak alabilmemizle ilişkili denilebilir.
Nefes Terapisi Çeşitleri Nelerdir?
Nefes terapisine dair her türlü egzersiz zihinsel, fiziksel ve ruhsal esenliği geliştirmek için katkı sağlamaktadır. Nefes çalışması sırasında bilinçli olarak nefes alma şeklinizi değiştirirsiniz. Bu açıdan solunuma özen göstermek, doğru nefes alıp vermek genel sağlık durumumuz için önemlidir.
Diyafram Solunumu
Diyafram kullanımı; stres ve anksiyete gibi durumlardan muzdarip kişilere fayda sağlayabilir. Diyafram solunumu ya da bilinen diğer adıyla karın solunumu, akciğerlerin güçlenmesine ve daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Diyafram solunumu için öncelikle eller hafifçe karnın üstüne koyulmalı ve karın şişene kadar burundan nefes alınmalıdır. Daha sonra ağızdan, nefes almanın iki katı süresince, nefes verilmelidir.
Derin Solunum
Derin solunum, anksiyete ve stres problemi yaşayan kişilerin uygulayabileceği bir tekniktir. Derin ve yavaş nefes almak, kalp hızını yavaşlatarak kişinin stresli bir olay karşısında sakin kalmasını sağlayabilir. Derin solunum için rahat bir yere oturulmalı ve omuzlar gevşetilmelidir. Sonrasında akciğerler tamamen dolana kadar yavaşça soluk alınmalı ve alınan nefes yavaşça verilmelidir. Her nefeste 4’e kadar saymak derin solunum yapmaya yardımcı olabilir.
Kutu Solunumu (Box Breathing)
Kutu solunumu, stresi azaltmak ve konsantrasyonu artırmak için uygulanabilecek bir tekniktir. Kutu solunumu için kişinin rahat bir sandalyede dik pozisyonda oturması gerekir. Dik pozisyon, akciğerleri tamamen dolduracak ve boşaltacak şekilde soluk alıp vermeyi mümkün kılar. Ellerin avuç içi yukarı bakacak şekilde kucağa ya da dizlere konulması da rahatlamaya yardım eder.
Kutu solunumunda kişi 4’e kadar sayarak nefes alır. Alınan nefes yine 4’e kadar sayılarak akciğerde tutulur. Kişi 4’e kadar sayarak yavaşça soluk verir ve yeniden soluk almak için yine 4 saniye bekler. Bu 4’er saniyelik periyotlar şeklinde yapılan kutu tekniği ile nefes alışverişi yeniden ayarlanmış olur.
4-7-8 Solunumu
4-7-8 solunumu, uykuya dalmayı kolaylaştıran bir nefes tekniğidir.
4-7-8 tekniği, kişinin uyumadan önce zihnini boşaltmasını sağlar. Nefes alıp vermeye odaklanmak ve saymak da kişiyi stres ve endişeden uzaklaştırarak uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Bu teknikte 4’e kadar sayarak burundan nefes alınmalı ve nefes 7 saniye boyunca tutulmalıdır. Sonrasında tutulan nefes 8’e kadar sayılarak ağızdan verilmelidir.
Aslan Solunumu
Aslan solunumu, stresle başa çıkmayı sağlayan bir yöntemdir. Bu egzersizde yapılan yüz esneme hareketleri, stres ve gerginliği azaltır. Aslan solunumunda burundan derin bir nefes alınır. Alınan nefes; ağız geniş bir şekilde açık ve dil dışarı çıkarılmış şekilde iken verilir. Nefes verirken gözleri yukarı bakacak şekilde yuvarlanır ve böylece yüz esnemiş olur.
Nefes Terapisinin Faydaları?
Fiziksel, ruhsal veya psikolojik bozuklukları düzenlemek için kullanılır. Sağlığımızı destekler. Doğru nefes alıp vermek. Kişi kendini daha dinç, daha rahat ve daha sağlıklı hisseder. Romatois artrit, astım, tansiyon, baş ağrıları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Kalp problemi risklerini azalttığı gibi kişide sinir, öfke, düşmanlık gibi duyguları azaltır. Psikoterapi türü olan nefes terapisi, yukarıda sayılan hastalıkları tamamen tedavi etmez, bu hastalıkların tedavi sürecinde iyileşmeye yardımcı olur ve gelişme sağlar. Görüldüğü gibi faydaları hem fiziki hem psikolojik hem de ruhsal yönden etkilidir.
• İç dinginliği sağlar
• Duyguları ve zihin dengesini ayarlar
• odak ve dikkati düzenler, canlılık ve enerji verir.
• Bilinçaltı zihni duygusal olarak netleştirir ve bütünleştirir
• Vücuttaki stresi ve stresle ilişkili kimyasalları azaltır.
• Solunum sistemi, genel sağlık için hayati önem taşıyan kandaki pH dengesinden % 85'e kadar sorulu olabilir.
• Gevşemeyi artırır
• Ağrıyı azaltır
• Depresyon, anksiyete ve travma semptomlarını hafifletmeye yardımcı olun
• Temel inanç kalıplarına erişir ve bunların yeniden değerlendirilmesine ve gerektiğinde serbest bırakılmasına izin verir.
• Meditatif ve hipnotik durumları indükler
• Vücuttaki kimyasal, hormonal ve enerjik süreçleri yeniden uyumlu hale getirir.
• Bağışıklığı güçlendirir
• Kilonun düzenlenmesine yardımcı olur
• Lenfatik sistemin pompasını aktive ederek vücut-zihin sistemimizdeki toksik atıkları detoksifiye eder
• Zihnin sis ve durgunluğundan zihni temizler. Hafızayı geliştirir
• Kanı besler, böylece dokuları, sinirleri, bezleri ve hayati organları besleyebilir.
• İyileşmeyi hızlandırır
• Kişisel farkındalığı ve gelişimi teşvik eder
• Manevi farkındalığı arttırır.
• Hipertansiyon, astım, uykusuzluk, kolesterol ve sindirim problemleri gibi birçok sağlık sorununa yardımcı olur. Bunlar sadece birkaçı.
Pek çok meditasyon içerisinde vücudun gevşemesini ve zihnin dinginleşmesini sağlayan nefes teknikleri barındırır. Kendiniz için doğru nefes tekniğini bulmak ve bunu günlük rutininizin bir parçası haline getirmek fayda sağlamaktadır. Ve nefes terapisinin daha nice faydalarının olduğu söylenebilir. söylenebilir.