Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Nefes Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Fiziksel, ruhsal veya psikolojik olarak olumlu ve düzenleyici etkisi bulunan nefes egzersizlerinin sayısız faydasının sıralayabiliriz. Vücudunuzu kontrol etmeyi sağlayan nefes kendinizi stresli, huzursuz veya gündelik hayatın koşturmacası içinden rahatlamak istediğiniz her an uygulayabilirsiniz. Nefes egzersizi, bilinçsiz bir şekilde yaptığımız nefes alıp verme eylemine odaklanarak en temelde sistematik, düzenli ve bilinçli bir şekilde nefes alıp vermeni ile gerçekleşmektedir. Nefes farkındalığı zihniniz ve bedeniniz arasındaki bağlantıyı güçlendirir.
Nefes egzersizlerini psikolojik rahatsızlıkların semptomlarının hafifletilmesinde kullanılmaktadır. Özellikle panik atak, kaygı bozukluğu ve depresyon gibi rahatsızlıklarda etkili olmaktadır. Kaygı bozukluğuna bağlı ortay çıkan panik atak rahatsızlığı esnasında uygulanan nefes egzersizleri kişinin rahatlamasını sağlar.
Nefes alışveriş şekli uygulanan nefes egzersizine göre farklılık göstermektedir. Genellikle nefes egzersizlerinde burundan yavaş ve kontrollü bir şekilde nefes alınır ve ağızdan verilmektedir. Evinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz nefes egzersizlerini günde birkaç kez tekrar edebilirsiniz. Nefes egzersizini bir zorunluluk olarak görmeyin ve rahatlamak için yapın.

Nefes Egzersizi Faydaları

Bilinçaltı zihni duygusal olarak netleştirir ve bütünleştirir.

Vücuttaki stresi ve stresle ilişkili kimyasalları azaltır.

Kan akışını düzenler.

Kişinin duruşunu düzeltir.

Daha enerjik hissedilmesini sağlar.

Kalp ritmini düzenler.

Sindirimi iyileştirir.

Vücuttaki kas dengesini geliştirir.

Uyku düzenini sağlar.

Dikkat dağınıklığına iyi gelir.

Gevşemeyi artırır ve vücuttaki ağrıları azaltır.

Depresyon, anksiyete ve travma semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Kanı besler, böylece dokuları, sinirleri, bezleri ve hayati organları besleyebilir.

İyileşmeyi hızlandırır.

Kişisel farkındalığı ve gelişimi teşvik eder.

Manevi farkındalığı arttırır.

Hipertansiyon, astım, uykusuzluk, kolesterol ve sindirim problemleri gibi birçok sağlık sorununa yardımcı olur.

Uygulanan pek çok meditasyon tekniği içerisinde vücudun gevşemesini ve zihnin dinginleşmesini sağlayan nefes teknikleri barındırır. Kendiniz için doğru nefes tekniğini bulmak ve bunu günlük rutininizin bir parçası haline getirmek fayda sağlamaktadır.

Nefes terapisine dair her türlü egzersiz zihinsel, fiziksel ve ruhsal esenliği geliştirmek için katkı sağlamaktadır. Nefes çalışması sırasında bilinçli olarak nefes alma şeklinizi değiştirirsiniz. Bu açıdan solunuma özen göstermek, doğru nefes alıp vermek genel sağlık durumumuz için önemlidir.

Diyafram Solunumu

Diyafram kullanımı; stres ve anksiyete gibi durumlardan muzdarip kişilere fayda sağlayabilir. Diyafram solunumu ya da bilinen diğer adıyla karın solunumu, akciğerlerin güçlenmesine ve daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Diyafram solunumu için öncelikle eller hafifçe karnın üstüne koyulmalı ve karın şişene kadar burundan nefes alınmalıdır. Daha sonra ağızdan, nefes almanın iki katı süresince, nefes verilmelidir.

Derin Nefes Alma Egzersizi

Derin solunum, anksiyete ve stres problemi yaşayan kişilerin uygulayabileceği bir tekniktir. Derin ve yavaş nefes almak, kalp hızını yavaşlatarak kişinin stresli bir olay karşısında sakin kalmasını sağlayabilir. Derin solunum için rahat bir yere oturulmalı ve omuzlar gevşetilmelidir. Sonrasında akciğerler tamamen dolana kadar yavaşça soluk alınmalı ve alınan nefes yavaşça verilmelidir. Her nefeste 4’e kadar saymak derin solunum yapmaya yardımcı olabilir.

Nefes Sayma Tekniği

Dik durabileceğiniz bir pozisyona geçin. Vücudunuzu gevşetin ve tüm nefesinizi boşaltın gözlerinizi kapatıp burnunuzdan yavaşça derin bir nefes alın. Nefes egzersizini yapıyorken kendinizi sıkmayın ve nefesin kendiliğinden çıkmasını sağlayın. Bu nefes tekniği sinir sisteminizi rahatlatır ve sizi sakinleştirir. Gün içinde ana odaklanmak istediğiniz her an uygulayabilirsiniz. Bu nefesi uygulamak akışta kalmayı kolaylaştırır.

Kutu Nefes Tekniği

Kutu solunumu, stresi azaltmak ve konsantrasyonu artırmak için uygulanabilecek bir tekniktir. Kutu solunumu için kişinin rahat bir sandalyede dik pozisyonda oturması gerekir. Dik pozisyon, akciğerleri tamamen dolduracak ve boşaltacak şekilde soluk alıp vermeyi mümkün kılar. Ellerin avuç içi yukarı bakacak şekilde kucağa ya da dizlere konulması da rahatlamaya yardım eder.
Kutu solunumunda kişi 4’e kadar sayarak nefes alır. Alınan nefes yine 4’e kadar sayılarak akciğerde tutulur. Kişi 4’e kadar sayarak yavaşça soluk verir ve yeniden soluk almak için yine 4 saniye bekler. Bu 4’er saniyelik periyotlar şeklinde yapılan kutu tekniği ile nefes alışverişi yeniden ayarlanmış olur.


4-7-8 Solunumu veya Rahatlama Nefesi

4-7-8 solunumu, uykuya dalmayı kolaylaştıran bir nefes tekniğidir.
4-7-8 tekniği, kişinin uyumadan önce zihnini boşaltmasını sağlar. Nefes alıp vermeye odaklanmak ve saymak da kişiyi stres ve endişeden uzaklaştırarak uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Bu teknikte 4’e kadar sayarak burundan nefes alınmalı ve nefes 7 saniye boyunca tutulmalıdır. Sonrasında tutulan nefes 8’e kadar sayılarak ağızdan verilmelidir.

Aslan Nefesi

Aslan solunumu, stresle başa çıkmayı sağlayan bir yöntemdir. Bu egzersizde yapılan yüz esneme hareketleri, stres ve gerginliği azaltır. Aslan solunumunda burundan derin bir nefes alınır. Alınan nefes; ağız geniş bir şekilde açık ve dil dışarı çıkarılmış şekilde iken verilir. Nefes verirken gözleri yukarı bakacak şekilde yuvarlanır ve böylece yüz esnemiş olur.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori