Migren Nedir?

Migren Nedir?

Migren, taklar halinde gelen zonklayıcı ve şiddetli baş ağrısı şeklinde hissedilen nörolojik hastalığa denir. Kısaca migren beyinde bulunan damar ve sinirlerin kasılma periyodunu takip eden damar gevşemesi olarak ortaya çıkan bir durum olarak tarif edilebilir.

Migren ağrısı kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen, aktivitelerini gerçekleştirmesine engel olan bir rahatsızlıktır. Yaygın görülen bu rahatsızlığın en belirgin belirtisi ataklar halinde gelen baş ağrısıdır. Migren atakları 4 saat ile 72 saat arası devam edebilmektedir. Migren genellikle beslenme, çevresel etkenler veya fiziksel aktivitelerle kötüleşebilmektedir.

Migren ağrıları auralı ve aurasız migren olmak üzere iki farklı sınıfta incelenebilmektedir. Aura kavramı migrende semptomların öncü belirteci olarak ortaya çıkar. Bu iki migren türleri arasında en sık görüleni aurasız migrendir. Migren türleri farklı sınıflara ayrılsalar da şiddet olarak çok farkları yoktur. Kişide gösterdiği belirtilerinde bazı yönleriyle farklılık göstermektedir. Aura varlığı ve atak süresine göre migren çeşidinin bir diğeri de kronik migrendir.

Aurasız Migren

Aurasız migren, 4-72 saatlik tekrarlayan baş ağrısı atakları ile karakterize migren alt türüdür. Bu migren türü tipik olarak tek tarafta lokalizedir ve ağrı düzeyi orta ile ciddi arasında değişkenlik gösterebilir. Işığa ve sese karşı duyarlılığın yanı sıra, fiziksel aktivite ile artan baş ağrısı da aurasız migren belirtileri arasındadır.

Auralı Migren

Auralı migren, görsel, duyusal, sözel, hareket fonksiyonu, beyin sapına dair aura belirtilerinin eşlik ettiği süresi dakikalar olarak ifade edilen migren baş ağrısı türüdür. Auraların fiziksel, görsel ve dilsel bozukluğa neden olan türleri vardır. Migrende aura belirtilerine şunlar örnek verilebilir:

Aura belirtileri:

Uyuşma ve karıncalanma

Görsel rahatsızlıklar ve ışığa karşı hasassiyet

Görüşte bulanık noktalar, ışıltılar veya parlak çizgiler görmek

Geçici görme kaybı

Vücudun bir tarafında oluşan güçsüzlük veya zayıflık

Konuşma bozukluğu

Kronik Migren

3 aylık bir süre zarfı boyunca, 1 ayda en az 15 gün boyunca ortaya çıkan migren baş ağrısına aynı zaman dilimi içerisinde aylık en az 8 gün boyunca migrene dair diğer belirtilerin eşlik etmesi kronik migren olarak tanımlanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori