Meditasyona başlamadan önce kendiniz için en rahat, huzurlu ve sakin bir ortam hazırlayın. Odağınızı bozacak herhangi uyaranı uzaklaştırmanız meditasyonunuzu daha verimli kılacaktır. Burada önemli olan sessiz ortam yaratmak yerine dış dünyadaki sesleri duymamak veya zihne odaklanmayı öğretmek faydalı olacaktır.
Ortamınızın sıcaklığına göre rahat kıyafetler giyin. Terlemeyeceğiniz veya fazla üşümeyeceğiniz kıyafetler giymelisiniz. Dikkatinizi dağıtacak kaşındırıcı kıyafetler giymemelisiniz.
Meditasyona yeni başlayacaksanız ve tek pozisyonda yapılıp sabit kalınacaksa bu sizi bir müddet sonra rahatsız edebilir. Bunu önlemek için meditasyondan önce esneme hareketleri yapmak, oturma pozisyonunda ve dik oturmak gerekilecekse sırt kaslarını ve iç bacağı esnemek önemli olacaktır. Ve daha sonra kendiniz için rahat bir pozisyon bulup meditasyona başlayabilirsiniz. Mindere bağdaş kurup oturabilir, sandalyede yapılacaksa oturma kemiklerinin üzerine hafif öne eğimli oturulabilirsiniz. Bunu yapıyorken omurganızı dik tutmalısınız.
İlk zamanlar gözlerin açık olması dikkati dağıtacağı için kapalı tutmak daha iyi olacaktır. Zamanla gözler açık durumda yapmaya başlanabilir ancak dikkat edilmesi gereken nokta gözler açıkken tek bir noktaya dalıp gitmek değil, bilinçli şekilde bütünü görüyor olmaktır.
Meditasyon yapıyorken doğru nefes almak çok önemlidir. Ritmik olarak diyafram nefesi almak daha çok odaklanmanızı sağlayacaktır.
Konsantrasyonunuzu arttırmak için mum ve tütsü yakabilirsiniz.
Meditasyon sırasında sakin ve sözsüz müzik dinleyebilirsiniz. Yağmur sesi, rüzgar sesi, kuş sesi gibi doğa sesleri seçebilirsiniz. Yaptığınız meditasyon çeşidine göre mantra da açabilirsiniz.
Meditasyon ile zihni boşaltmak çok önemlidir. Deneyimli kişiler zihnini tamamen boşaltabilse de yeni başlayanlar için bu pek mümkün değildir. İlk zamanlarda tek bir obje veya mantraya odaklanılmalı ve deneyim kazandıkça zihin tamamen boşaltılmaya çalışılmalıdır.
Bir diğer aşama ise zihinde canlandırmadır. Bu aşama derin farkındalık evresine geçmeyi sağlamaktadır. Burada hedef zihinde tamamen huzurlu ve sakin hissedilen bir mekan yaratmak ve derin evreye geçene kadar bu mekanı keşfetmektir. Bunun için rüzgarlı ama sıcak bir kumsal, yaprak hışırtıları ve kuş sesleri duyulan bir orman evi veya çiçeklerle dolu bir bahçe canlandırılabilir. Canlandırılan yerde keşif yaparken tüm duyuları kullanmak; çevreyi ve objeleri görmek, koklamak, hissetmek önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta canlandırılan mekanın tamamen gerçek bir yer olmamasıdır. Kişinin kendi hayal gücünü kullanması gerekir.
Medeitasyon sırasında beden farkındalığına varmak. Bedeni taramak, zihnini, duygularını anlamaya çalışmak derinleşmek için iyi bir yoldur. Bu aşamada hedef bedeni rahatlatmayı sağlamak, tüm noktalarını keşfedip hissetmektir. Bedenin ve zihnin rahatlaması evresine girmesini sağlamaktır.