Lenf Kanseri Nedir?

Lenf Kanseri Nedir?

Lenf sistemi; lenf bezleri, lenf sıvısı ve bu sıvının dolaştığı lenf damarlarından oluşur. Dalak, kemik iliği ve timus da lenf sistemi ile birlikte çalışan organlardır. Lenf sistemi, vücuda giren mikroorganizmaların lenf bezlerince filtrelenmesini sağlar ve böylece bu organizmaların vücuda yayılmasının önüne geçer. Bu mikroorganizmaların tanınmasında ve yok edilmesinde ise lenfosit adı verilen beyaz kan hücreleri grubu yer alır. Be bazı nedenlerden dolayı da lenfositlerin aşırı çoğalması ve lenf sistemi organlarında tümör oluşmasıyla kanser oluşmaktadır.

Lenf kanseri diğer adıyla lenfoma vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenfosit adlı kan hücrelerinin lenf bezlerinde gereğinden fazla kontrolsüz büyüyerek hızla çoğalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Lenf bezleri mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemine destekçi, vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir.

Lenfomada çoğalan kötü huylu lenfositlerin sadece lenf bezlerinde değil karaciğer, kemik iliği, dalak gibi diğer organlara da yayılması ve çoğalması durumudur. Lenf kanseri sıklıkla lenf bezlerinde görülür. Kanser türü itibariyle kan kanseri kategorisinde yer alır.

Lenf kanseri Hodgkin lenfoma ve non-Hodgkin lenfoma olmak üzere iki alt gruba ayrılır. Bu iki lenfoma çeşidi arasındaki temel farklardan bir tanesi, kanserli hücrelerin yayılma yoludur.

Hodgkin lenfomada kanser hücreleri lenf düğümleri boyunca düzenli bir biçimde yayılış gösterir.
Non-Hodgkin lenfoma türünde ise kan dolaşımı yoluyla kanserli hücreler diğer alanlara düzensiz bir biçimde yayılabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

Yorum Yazın

Cengiz TANER

Kategori