Lenf Bezi Şişmesi

Lenf Bezi Şişmesi

Lenf sistemi; lenf bezleri, lenf sıvısı ve bu sıvının dolaştığı lenf damarlarından oluşur. Dalak, kemik iliği ve timus da lenf sistemi ile birlikte çalışan organlardır. Lenf sistemi, vücuda giren mikroorganizmaların lenf bezlerince filtrelenmesini sağlar ve böylece bu organizmaların vücuda yayılmasının önüne geçer.
Lenf bezleri vücuda yayılmış çokça sayıda bulunan fasulye büyüklüğünde kümeciklerden oluşmuş şekildedir.

Lenf bezi şişmesi insanın aklına ilk lenfomayı getirse de her zaman öyle değildir. Genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanır. İki veya daha fazla, farklı vücut bölgelerinde yer alan lenf bezlerinde şişme meydana geldiği zaman, bu durum yaygın (jeneralize) lenf düğümü şişmesi olarak adlandırılır.

Lenf bezlerinin şişmesi, vücudun hastalıkla savaştığının göstergesidir. Hastalık iyileşince eski boyutlarına dönerler. Lenf bezleri enfeksiyon ile mücadelede hayati bir rol oynarlar. Bakterileri ve virüsleri vücudun diğer bölgelerine bulaşmadan yakalar ve filtrelerler. Lenf bezlerinin en rahat fark edilebileceği bölgeler koltuk altları, çene altı, boyun ve kasıklardır. Bu bölgelerde hissedilen çıkıntılar lenf bezi büyümesi olabilir. Genellikle boynun iki yanında ve kulak arkasında bulunan lenf bezlerinin şişmesi durumu yaygındır. Boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana gelmektedir. Lenf bezlerinin şişmesi ağrılı bir durumdur. Elle kontrol edildiğinde hissedilir derecede sertliktedir. Bazı durumlarda ödemden kaynaklı olarak da şişebilir. Ayrıca aynı bölgede birden fazla bezenin birbirine yapışık hissedildiği de olmuştur.
Lenf bezi şişmesi fiziki muayenede veya kişiler günlük yaşamlarında belirginleşmesiyle tespit edilmektedir.

Lenf Bezi Şişmesi Belirtileri

Lenf bezi şişmesi kolay fark edilir bir durumdur. Belirtiler ortadan kalktıkça şişmiş lenf bezleri de küçülmeye başlar. Lenf bezlerinin şişliği şu şekilde anlaşılabilir:

Lenf düğümlerinde bezelye ya da biraz daha büyük şişlik hissedilir.

Şişliğe dokunmak acı verebilir.

Çene altındaki veya boynun her iki tarafındaki şişmiş lenf bezleri, başınızı çevirirken veya bir şeyler yerken ağrı yapabilir.

Kasıktaki şişmiş lenf bezleri yürürken veya eğilirken ağrıya neden olabilir.

Ele gelen şişliklerin yanı sıra grip belirtileri gibi öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik, ateş, terleme, titreme ve burun akıntısı görülebilmektedir.

Bir bölgedeki lokalize büyümelere göre daha ciddi durumlarla ilişkili olduğu için, yaygın lenf bezi büyümeleri açısından dikkatli olunmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori