Kinezi Terapi Nedir?
21 Ağu 2022 11:19

Önder Veli Göktaş

Kinezi Terapi Nedir?

Kinezi Terapi Nedir?

Kinezi terapi, vücudun çeşitli kısımlarına gövde kol ve bacağa zorla uygulanan hareket kombinasyonuyla, vücudun destek ve hareket organlarıyla bunlar; kemikler, eklemler, bağlar, kaslar, sinirler ile bazı rahatsızlıkları tedavisi yapılabilmektedir. Sinirlerde oluşan felçlerde, eklem rahatsızlıklarında ve genellikle yeniden eğitme tedavilerinde yapılabilecek metottur.

Pasif bir şekilde gerçekleştirilmeyen kinezi terapide kişinin kendi efor harcaması gerekir. Yani rahatsızlığı olan kişi doktorun gözetimi altında istenilen hareketleri yapmayı dener. Daha sonra kişi hareketleri kendisi yapmaya çalışmaktadır. Doktor bu sırada sözel bir şekilde yardımcı olur. Kinezi terapi, travma sonucu oluşan eklem hareketlerinde kısıtlık, felç ve kas atrofileri tedavisinde önemli bir yeri vardır.

Mekonoterapiye göre kineziterapi doktor dozu isteğine göre ayarlayabilir ve hastanın refahının arttığını daha iyi takip edebilir.  Ama daha sonra mekanoterapi eklenerek kineziterapi tamamlanabilir. Böylelikle kineziterapinin, iyileştirici ve önleyici faydaları sayesinde modern tedavide mühim bir yeri oldur.  Değeri son zamanlarda anlaşılan bir terapi türü oldu ve uygulama alanı oldukça geniş alana yayıldı.

Ortopedi, travmalar, romatizmalar; solunum, kas, dolaşım, mide-bağırsak, sinir sistemi hastalıklarını; psikiyatriye ağrısız doğum gibi alanlardan da rağbet gördü. Genelleyecek olursak kineziterapi aslında fizik tedavinin temelini oluşturmasıyla bilimsel ve yöntemsel kurallar geliştirip çok daha fazla spor aktiviteleriyle birleştirilmesidir.

Kinezi Terapi ile Ne Amaçlanır?

Teknolojinin ve mekanik imkanların gelişmesiyle doğal kasların hareketi zamanla azaldı. Vücudun her kademesinde hareket söz konusu olmasına rağmen (sıvıların hareketleri, hücre içindeki üyelerinin titreşimleri, kalbin hareketleri, nefes alıp-verme vs.) insanlar daha az hareket eder oldu. Hareket eksikliği yüzyılımızın problemi haline geldi ve hastalıklar (kas iskelet hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, sinir hastalıkları) arttı.

Kinezi terapi hareket etmeyi hedef alan tedavi tekniğidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının temellerini oluşturur. Rehabilitasyon cihazlarının çeşitleri tedavilerde kullanılır. Fiziksel uyarıcıları rahatsız bölgeye geri bildirim yapılarak hastalığın durumuna göre çift yönlü iyileştirici reaksiyonlar yani kas tonusunun artırılması, kan dolaşımının tetiklenmesi gibi oluşturulmaya çalışılır. Ayrıca kinezi terapi oluşabilecek hastalıkların riskini azaltmak ve sağlığı korumak amacıyla da yapılmaktadır.

Vücut üzerinde fiziksel, pisikoterapik, uyarıcı, yapısal, morfolojik ve işlevsel etkileri vardır. Hastanın tedaviye aktif olarak katılmasını sağlayarak kendi gelişimini gözlemesine imkân verir, hastalığı ve tedavisi hakkında farkındalık kazandırır, içsel baş etme mekanizmalarını geliştirir. Bu özellikleri dolayısıyla pek çok hastalıkta başarıyla uygulanan yan etkisiz bir yöntemdir. Kronik hastalıkların gelişiminin durdurulmasına ve kaybedilmiş fonksiyonların geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.

Ameliyat öncesi hazırlıklarda ve ameliyat sonrası dönemlerde tedavi amacıyla da uygulanır. Nedeni bilinmeyen ateş yüksekliği, vücuda yayılmış enfeksiyon, aşırı şiddetli kronik ağrılar, nedeni bilinmeyen şiddetli ağrılar, kanama, tedavisi yapılamayan ve sürekli ilerleyen ağır hastalıklar, büyük kan damarlarının ve sinirlerin çok yakınında yabancı cisim bulunması gibi durumlarda uygulaması önerilmez.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN