Kaygıyla Nasıl Başa Çıkılır

Kaygıyla Nasıl Başa Çıkılır

Kaygıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Hepimiz ara sıra endişeleniriz. İçgüdülerimiz bir tehdit algıladığında gerginlik, korku ve hatta korku yaşamak tamamen doğaldır (ve genellikle sağlıklıdır). Bunlar sağlıklı savaş ya da kaç tepkileridir ve bizi güvende tutarlar.
Bununla birlikte, bazı insanlar günlük durumlarda bile kronik sinirlilik, terör ve aşırı kaygı duygularından mustariptir. Günlük kaygı yaşam kalitenizi düşürebilir.

Kaygı ile nasıl başa çıkılacağını öğrenmek kesinlikle zor olabilir, ancak burada paylaştığımız kanıtlanmış ipuçları, bugünden başlayarak kaygı belirtileriyle nasıl daha iyi başa çıkacağınızı öğrenmenize ve ruh sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Kaygıyı Sakinleştirebilmenin Yollarını Deneyin

Her gün daha fazla keyif alabilmeniz için kaygı belirtileriyle baş etmenin birçok yolu vardır. Anahtar, endişeli düşüncelerinizi ortaya çıktıkça tahmin etmeyi ve tanımayı öğrenmek ve ardından bunlarla mücadele etmek için hangi proaktif adımları atabileceğinizi bulmaktır.

Endişenizi hafifletmek için deneyin:

• Duş almayı

• Yürüyüşe çıkmayı

• Meditasyon

Nefes  Terapisi

Nefesiniz, yaşamla ilk bağlantınızdır. Nefesinize dikkat ettiğinizde, sizi etkileyebilecek endişeli düşünceleri engellemeye yardımcı olur. Çalışmalarda, nefes egzersizlerinin kaygıyla başa çıkmada önemli bir etkisi olduğu görülmüştür.

Günlük Bir Şükran Listesi Yazın

Her sabah güne şükran listesi yazarak başlayın. Minnettar olduğunuz şeyleri yazmak, zihninizi bu endişeli duygudan kurtarmanın harika bir yolu olabilir. Hayatında pek çok iyi şeyin olduğuna dair nazik bir hatırlatma. Pozitiflikte gerçekten güç var ve nörobilim artık bunu kanıtlayabilir. Araştırmalar, minnettarlığın psikolojik iyi olma hali de dahil olmak üzere beynin birçok bölgesini harekete geçirdiğini gösteriyor.

Günlük Tutma

Yine de minnettar olduğunuz şeyleri listelemekten daha fazlasını yapabilirsiniz. Günlük düşüncelerinizi, korkularınızı ve duygularınızı bir günlüğe yazmak, sizi motive eden (ve üzen) şeylerle bağlantıda kalmanıza yardımcı olabilir. Bir günlük aynı zamanda bir terapistle paylaşmak için mükemmel bir araçtır.

Fiziksel Aktivite

Günlük fiziksel aktivitenin ölçülemez sağlık yararları vardır. Egzersiz ruh halini iyileştirir, stresi azaltır, sağlıksız yağ depolarını yakar, esnekliği artırır, toksinleri dışarı atar, lenfleri lenfatik sistemden geçirir, kasları sıkılaştırır ve çok daha fazlasını yapar. Aynı zamanda kaygıyı azaltmak için de çalışır .

Sağlıklı Beslenme

Stresli olmak ve yüksek kaygı düzeyine sahip olmak, vücudunuzun katlanmak zorunda olduğu fizyolojik, psikolojik ve fiziksel belirtilere neden olabilir. Çok renkli bitkilere, işlenmemiş gıdalara, sağlıklı yağlara ve yağsız etlere dayalı sağlıklı bir diyet ister stresle ister kaygıyla uğraşıyor olun, zihninize ve bedeninize yardımcı olmak için uzun bir yol kat edecektir.

Kaliteli Uyku

Her gece optimal uyku miktarı kişiden kişiye değişebilir. Bununla birlikte, kaygı ile uğraşıyorsanız, kendi kişisel uyku ihtiyaçlarınız için doğru miktarda uyku almanız önemlidir. Araştırmalar, yeterli uyku almanın, optimal bilişsel işlevi sürdürmeye ve kaygı, depresyon ve sinirlilik gibi olumsuz düşüncelerden veya duygulardan kaçınmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

Kafeine Dikkat Edin

Kahve, çay ve diğer kafeinli içeceklerin tüketimine dikkat edin. Kafein, beyni ve sinir sistemini heyecanlandırır ve anksiyete bozukluğu semptomlarını şiddetlendirebilir.

Tütün Ürünlerini Kullanmayı Bırakın

Sigara içmenin ve diğer tütün ürünlerini kullanmanın ciddi sağlık etkileri olduğu defalarca kanıtlanmıştır. Çalışmalar, nikotinin anksiyete bozukluğu semptomlarını kötüleştirdiğini, kansere neden olduğunu, kardiyovasküler hastalığa katkıda bulunduğunu ve genel bir sağlık eksikliği ile sonuçlandığını doğrulamaktadır.

Pratik Görselleştirme

İnsanlar görselleştirme tekniklerini binlerce yıldır uyguluyorlar çünkü işe yarıyorlar. Endişeli olmadığınızı görün. Size endişe verecek normalde stresli bir durumda kendinize güvendiğinizi görün. Kendinizi her durumda sakin, rahat ve kendine hâkim bir insan olarak görün. Görselleştirme pratiğinizi mantralarla (sakinleştirici, motive edici veya onaylayıcı ifadeleri tekrarladığınız) birleştirmek daha da etkili olabilir.

Ve tabi ki bir terapistten yardım alıp kaygı yönetiminize ve bu süreci daha kolay geçirmeyi denemelisiniz.

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori