Hiperaktivite Nedir?

Hiperaktivite Nedir?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB/ADHS) davranış bozukluğu içinde değerlendirilen hiperaktivite olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir.

Aşırı hareketlilik (hiperaktivite) bireyin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olmayacak biçimde hareketli olmasıdır. Uzun süre yerinde oturamama, otururken elin ayağın kıpır kıpır olması, çoğu zaman hareket halinde olma, çok konuşma gibi belirtilerle gösterir.

Diğer bir deyişle ise çocukların kendini kontrol edemediği psikolojik bir hastalıktır.

Hiperaktivitenin ortak özellikleri şunları içerir:

 Sürekli hareket

Saldırgan davranış

 Dürtüsel davranış

Kolayca dikkati dağılmak

Hiperaktivitenin oluşmasının altında 3 farklı neden bulunmaktadır. Bunlar kalıtım etkisi, beyin işlev bozukluğu ve çevre etkisidir. Kalıtım etkisi, hiperaktivite yaşayan çocuğun birince derece akrabalarında hiperaktivite görülme ihtimalinin yüksek olmasıdır.

Beyindeki işlev bozukluğu ise dikkat eksikliğine ve dikkatin yoğunlaştırılmasıyla alakalı durumlara neden olmaktadır. Çevre etkisi doğrudan hiperaktiviteye yol açmamaktadır. Genetik yatkınlık var ise çevre bu durumda tetikleyici olmaktadır. Çevresel etkenler, ailenin davranışı, doğum komplikasyonları ve hamilelik döneminde kullanılan ilaçlardır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yorumlar

YORUM YAPMAK İÇİN GİRİŞ YAPIN

Kategori